Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα! Προειδοποίηση για τσουνάμι. Κύμα 10 μέτρων εντοπίστηκε κοντά στο επίκεντρο .


Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για την νότια ακτή της Αλάσκας, τις Αλεούτιες Νήσους και την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,2 ρίχτερ που σημειώθηκε. Αφορά σε τμήματα της Αλάσκας και του Καναδά καθώς και ολόκληρη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Σύστημα Προειδοποίησης Τσουνάμι των ΗΠΑ.Μάλιστα, ειδική συσκευή ανίχνευσε ένα κύμα δέκα μέτρων όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, ανοικτά της Κόρντοβα στην Αλάσκα, λίγο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 250 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Τσίνιακ,  είναι πάνω στην τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, η οποία διατρέχει τον Βερίγγειο Πορθμό και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Σε λειτουργία τέθηκε το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι, αφού το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του φαινομένου.
«Βάσει όλων των διαθέσιμων δεδομένων μπορεί ο σεισμός να προκάλεσε τσουνάμι, που ενδέχεται να είναι καταστροφικό σε παράκτιες περιοχές ακόμη και μακριά από το επίκεντρο», υπογράμμισε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού.Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.