Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΤΣΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

O σύντομος χαιρετισμός του Γ. Τσόγκα στη ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής

Κυρίες και Κύριοι Δικαστές και Εισαγγελικοί Λειτουργοί,
Νοιώθοντας ξεχωριστή τιμή να παρευρίσκομαι στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ως Βουλευτής και μέλος της διαρκούς Επιτροπής Δικαιοσύνης, σας απευθύνω  τον θερμό χαιρετισμό  του
προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση.
Η βαθιά οικονομική, κοινωνική, αλλά και θεσμική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει το σύνολο του Ελληνικού λαού, ο οποίος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από μια ανεξάρτητη και ακλόνητη  δικαστική εξουσία. Από μία συνεπή και ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων του. Από ένα δικαστικό σύστημα που έχει στο επίκεντρό του την προάσπιση του δικαίου ανεπηρέαστο από εξωγενείς παράγοντες, ανέπαφο από πολιτικά   ή ιδιοτελή συμφέροντα.
Το αυτόθροο καθήκον του Έλληνα δικαστή, να περιφρουρεί την ακεραιότητα και τη δικαστική ανεξαρτησία του είναι sine qua non, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται  η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και η διατήρηση ενός υγιούς συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Η Κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά τις δυσλειτουργίες, τίς αγκυλώσεις, τα εμπόδια που συναντά ο Έλληνας δικαστής. Κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της Ελληνικής δικαιοσύνης. Προωθούμε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα απαλλάξει τους λειτουργούς της δικαιοσύνης από γραφειοκρατικά εμπόδια, από δικαστηριακή ύλη που γεμίζει τα έδρανα ανευ λόγου και ουσίας και καθιστά δυσχερές το έργο σας.
Όπως ήδη θα  γνωρίζετε , αναμένεται να ψηφιστεί την εβδομάδα που έρχεται το σχ/ν «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» το οποίο προσβλέπει στην βελτιστοποίηση της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής διαδικασίας, θεσπίζει διατάξεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων ενώ παράλληλα φέρνει και αύξηση οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης καθώς και των Παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επίσης μεταξύ άλλων  στον προϋπολογισμό του έτους 2018 προβλέπονται στρατηγικής σημασίας μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη.
Κ.Κ. Δικαστές,
Η Κυβέρνησή μας δεν κωφεύει μπροστά στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζετε, είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση και σε κάθε πρόταση που θα πάει ένα βήμα μπροστά το χώρο της δικαιοσύνης,  διασφαλίζοντας  την ομαλή και δίκαιη απονομή της.
Κλείνοντας, και όντας βέβαιος, ότι οι σύμφυτες με την ιδιότητά σας έννοιες της ισότητας, ισονομίας, και αμεροληψίας, αποτελούν ταυτόχρονα αδιαπραγμάτευτες και  αυτονόητες  αρχές σας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής συνέλευσης και καλές γιορτές.