Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αχαΐα.- εκκενώνωθηκαν χωριά και μοναστήρι - Καηκαν στο Ελαιοχώρι

21618222_479671842389259_652843396_o_0.jpg
Τραγική η κατάσταση στην Δυτική Αχαΐα από τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση κοντά στο Σαντομέρι. Οι φλόγες απείλησαν τέσσερις κοινότητες, ενώ τελικά μπήκαν στην Αρλα και sτο Ελαιοχώρι. Εκκενώθηκε και ένα μοναστήρι ενώ δυστυχώς όπως όλα δείχνουν έχουν ήδη καεί σπίτια. 

φωτιάΗ φωτιά έφτασε στην Άρλα όπου επικρατεί πανικός. Το χωριό εκκενώνεται και οι κάτοικοι συγκεντρώνονται από την αστυνομία στον κεντρικό δρόμο κοντά στην εκκλησία, ενώ λεωφορείο του Δήμου παραλαμβάνει ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες κατοίκων για να τους μεταφέρει προς τα Ζησιμαίικα.  Προς τα εκεί θα γίνει η αποχώρηση των κατοίκων, με προπομπό δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να ελέγχουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.
Στην πλατεία του χωριού συγκεντρώθηκαν αρχικά οι κάτοικοι της Αρλας, καθώς το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού, από την πλευρά του νεκροταφείου. 
Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο ξέσπασε στο Πετροχώρι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν και σε αυτό το σημείο. Επί τόπου βρίσκεται ο Περοφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.  Νωρίτερα κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να ξεφύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. για να πλησιάσουν τις φλόγες να σώσουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με το tempo24, στις φλόγες φαίνεται ότι τυλίχθηκαν λίγο νωρίτερα σπίτια στο Ελαιοχώρι. Η αστυνομία συγκέντρωσε τους κατοίκους στην πλατεία ενώ οικογένειες με μικρά παιδιά εγκαταλείπουν το χωριό.
Σε ασφαλές μέρος μεταφέρθηκαν πριν από λίγο οι 4 μοναχές της Ιεράς Μονής της Αγίας Μαρίνας.
Στο σημείο μάλιστα υπάρχει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά τους σε νοσοκομείο, όπως είπε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στο tempo24.gr από τα Ιεροσόλυμα, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Ήδη βρίσκονται στη μονή πυροσβεστικά οχήματα ενώ επιχειρεί και ένα καναντέρ. «Προς το παρόν δεν κινδυνεύει το Μοναστήρι, όμως είναι δύσκολη η φωτιά. Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί», είπε μιλώντας στο tempo24.gr ο Μητροπολίτης ο οποίος μας μετέφερε ότι τέλεσε δέηση στον Πανάγιο Τάφο να σωθούν όλα τα χωριά και να μην κινδυνεύσουν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους». 
 Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου, οι φλόγες απείλησαν τις κοινότητες ‘Αρλα, Ελαιοχώρι, Πετροχώρι και Πλανητερέικα, καθώς και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Μαρίτσης.
 
ΑΠΕ – ΜΠΕ, patrastimes και tempo24