Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Στους 26 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 8.2 Ρίχτερ στο Μεξικό


 zimies_0 Στους 26 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Μεξικό - Φόβοι για μεγάλο τσουνάμι 
Τουλάχιστον 26 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που συγκλόνισε το Μεξικό, ενώ καταγράφηκε τσουνάμι με κύματα ύψους 70 εκατοστών και υπάρχουν φόβοι για ακόμα μεγαλύτερα.

Θυμίζεται ότι σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών συντάραξε στις 07.49 το
πρωί της Παρασκευής τη νότια ακτή του Μεξικού. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας, ενώ καταγράφηκε τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει το 0,7 του μέτρου.
«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών, μεγαλύτερος ακόμα και από τον φονικό σεισμό του 1985, που είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτηρίων.
Να σημειωθεί πως ο κυβερνήτης της Οαχάκα, Αλεχάντρο Μουράτ δήλωσε πως 17 από τους 20 θανάτους σημειώθηκαν στη Γιουτσιτάν, μια πόλη στον ισθμό Τεχουαντεπέκ του Μεξικού.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτιμά ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 87 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Pijijiapan στην Πολιτεία Τσιάπας και είχε εστιακό βάθος περίπου 70 χιλιόμετρα.
upl59b243854a290 Στους 26 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Μεξικό - Φόβοι για μεγάλο τσουνάμι Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το Σεισμολογικό Κέντρο της Κίνας μετέδωσε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 20 χιλιόμετρα και το μέγεθός του εκτιμάται στα 8.2 Ρίχτερ. Ο σεισμός διήρκεσε περισσότερο από ένα λεπτό και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων τέθηκαν σε λειτουργία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σε κάποιες συνοικίες υπήρχε και διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70 μετασεισμοί και τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλοί είναι και οι τραυματίες όπως φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί έξω από τα νοσοκομεία, όπου στοιβάζονται ασθενείς και φορεία.
Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, το μέγιστο ύψος των κυμάτων του οποίου έφτασε τα 70 εκατοστά, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού. Προειδοποίησε όμως ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα.