Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Στη Βουλή των Ελλήνων η Πρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπογραφή συμφώνου καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας κατά παιδιών

Εμφάνιση IMG_2017_08_31_385.jpg

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνεδρίασε σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας του κοινοβουλίου, απηύθυνε ομιλία η Πρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Gabrielle Neff, αναφερόμενη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, στα δικαιώματα των ανηλίκων και ιδιαίτερα στο πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων, καθώς και σε θέματα ισότητας των φύλων.

Τις εργασίες της συνεδρίασης άνοιξε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών κ. Δημήτρης Γάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου. Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας και εισηγητές των κομμάτων, ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος. 
Ο κ. Γάκης, αφού καλωσόρισε την κ. Neff σημειώνοντας ότι η επίσκεψή της είναι «μία ακόμα επιβεβαίωση της προσήλωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις αξίες του ανθρωπισμού και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος που θέλουμε να χτίσουμε στην ήπειρό μας», έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στα παιδιά που αναγκάζονται να καταστούν πρόσφυγες, βρισκόμενα εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους» χαρακτηρίζοντας μεγάλη υπαναχώρηση και ντροπή για τον πολιτισμό αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία. Υπογράμμισε δε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κρατών, περιφερειών και τοπικών αρχών για την επίλυση τέτοιων κοινών προβλημάτων, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του ουμανισμού, και τις αντίστοιχες καλές πρακτικές.
Στην ομιλία της η κ. Neff ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την προσφορά της στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, καθώς, όπως τόνισε, είναι αυτή που, μαζί με την Ιταλία, «φέρει το βάρος της ευθύνης για χιλιάδες απελπισμένους ταξιδιώτες». Μάλιστα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Κογκρέσου έχουν επισκεφθεί, όπως ανέφερε, τον τελευταίο χρόνο την Αθήνα και τη Σάμο, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές. Η κ. Neff υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης ενός συνεκτικού νομικού πλαισίου και περισσότερης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών σε ό,τι αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. «Θα πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε μια ισορροπημένη κατανομή καθηκόντων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης» κατέληξε η κ. Neff
Εμφάνιση IMG_2017_08_31_9_156.jpgΜετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ακολούθησε η υπογραφή του Συμφώνου για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Βίας κατά Παιδιών, από την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου και τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργο Ιωακειμίδη.
Η υπογραφή του συμφώνου πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας κ. Αναστάσιος Κουράκης, εκπροσωπώντας ολόκληρο το Προεδρείο, υποδέχθηκε την κ. Neff.
Στη συζήτηση που διημείφθη συμμετείχαν επίσης η βουλευτής κ. Αννέτα Καββαδία, ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας σε αυτή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Δημήτρης Γάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου και ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Ιωακειμίδης. Κατά τη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα της εφαρμογής των αρχών και των συμφωνιών που αφορούν την υποδοχή και εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, αλλά και της «θεραπείας των αιτίων που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζώνονται από τους τόπους τους», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κουράκης. Επίσης ανταλλάχθηκαν καλές πρακτικές ένταξης προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή, τόσο από τους εκπροσώπους της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από την κ. Neff, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της από την ιδιαίτερη πατρίδα της, το Μόναχο.