Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ:ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5tU72UXvAKhuHvBNOjL_CfjOgVOqCrZJYtEBO8Kx7iBTDI7xlez642R17k48yIi7rAaiZbag3R7bVq73HS0A1A7COSPhFU7QVX-isVGdE_prwnKFLmz4W1wKidFtwlUKQUZhB3sXf5CA/s1600/%CE%A8%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3.jpg
 Του κ. Παναγιώτη Ψαράκη *

Στις 24 Ιουλίου του 2017 η αγαπητή συνάδελφος κυρία Μπάκα Γιώτα σε άρθρο της στους "Δυτικούς Κορινθιακούς Ορίζοντες" με τίτλο : Όχι τα σκουπίδια σου στην αυλή μας… Ανάμεσα σε άλλα που γράφει σχετικά με την μεταφορά σκουπιδιών από άλλους όμορους Δήμους στον ΧΥΤΑ του  Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης  αναφέρεται στον τέως Δήμαρχο Ξυλοκάστρου κύριο Σκούρα γράφοντας επί λέξει :Αυτός ο δήμαρχος φρόντισε να στήσει νόμιμη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων για τον τόπο μας …
Σκόπιμα λοιπόν δεν αναφέρθηκε
η σημαντική συμβολή  στο  διαδημοτικού  έργο  των τέως Δημάρχων : Κλαδούχου , Δούσκα αλλά και των τέως δημάρχων Καπέλου ,Χαρλαύτη, Σταματόπουλου  και τούτο διότι  το άρθρο αποσκοπούσε στο να λάβει  η αρθρογράφος τις ευλογίες του κυρίου Σκούρα ενόψει  των  βουλευτικών εκλογών όποτε και αν γίνουν αυτές (αφού στο άρθρο αναφέρεται  ως εκπαιδευτικός-πολιτευτής της Ν.Δ στην Κορινθία ).
Ας δούμε όμως το χρονικό εξέλιξης της κατασκευής του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου  και τα συμπεράσματα του αναγνώστη!!!
Το 1999 συμφωνήθηκε η διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης, Φενεού(Δήμαρχοι :Σκούρας, Δούσκας και Καπέλος) και από πιστώσεις του  διαδημοτικού ΕΠΤΑ  έγινε η προμελέτη και η περιβαλλοντική μελέτη  του έργου.
Με την υπ αρίθμ. 13304/20-8-2002 του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου (Ματσίγκου) συστάθηκε ο σύνδεσμος διαχείρισης  των τριών Δήμων (Δήμαρχοι:Σκούρας,Δούσκας, Καπέλου ).
Με την υπ αρίθμ. 4220/17-11-2003 έγινε η οριστική  ένταξη του έργου (περιελάμβανε: αγορά οικοπέδων, προμήθεια μηχανημάτων και μελέτη κατασκευή) από τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 3.902.594 ευρώ (Δήμαρχοι : Κλαδούχος ,Δούσκας και Χαρλαύτης).
Στις 22-11-2004 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του συνδέσμου των τριών Δήμων και της περιφέρειας για την κατασκευή του έργου από την περιφέρεια (Δήμαρχοι :Κλαδούχος,Δούσκας,χαρλαύτης).
 Η αγορά του οικοπέδου καθώς και η προμήθεια των μηχανημάτων έγινε από το Δήμο Ξυλοκάστρου για λογαριασμό του συνδέσμου .
Στη συνέχεια η κατασκευή του έργου από την περιφέρεια  βάλτωσε αφού χρεοκόπησε  ο εργολάβος  και μετά από αποτελεσματική παρέμβαση του ενιαίου δήμου Ξυλοκάστρου-Eυρωστίνης  συνεχίστηκε η κατασκευή υπό  την επίβλεψη της τεχνική υπηρεσίας του Δήμου μας.
Τέλος τον Δεκέμβριο του 2013 παραδόθηκε το έργο και άρχισε η λειτουργία του επί Δημαρχίας Κλαδούχου.
Από όσα παραπάνω ανέφερα προκύπτει αβίαστα ότι  το έργο δεν το έστησε μόνο ο κύριος Σκούρας .
Δυστυχώς όμως και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η γνωστή ρήση: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα .

*Ψαράκης Παναγιώτης 
Εκπ/κός-πρώην αντιδήμαρχος (υπεύθυνος έργων )
του Δήμου Ξυλοκάστρου .