Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση ορισμού Δ.Σ. στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης – Αδυναμία έκδοσης πιστοποιητικών διαπίστευσης
 
 

Με την υπ’ αρ. 6149/07.06.2017 ερώτηση είχα θέσει υπόψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης το θέμα της καθυστέρησης ορισμού Δ.Σ. στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Επειδή το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση μέχρι στιγμής, υπενθυμίζω

ότι, στις 25 Απριλίου 2017, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου «Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία "Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης"», το οποίο ψηφίστηκε και στις 28 Απριλίου 2017 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ύστερα από την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να αναδείξει το πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η διαφαινόμενη αποβολή της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης. Όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου νομικού προσώπου, το οποίο παραμένει ως άδειο κέλυφος. Ταυτόχρονα, ακόμα δεν έχουν μετακινηθεί οι υπάλληλοι από το παλαιό Ε.ΣΥ.Π. προκειμένου να στελεχώσουν τη νέα δομή των υπηρεσιών διαπίστευσης.  Έτσι, ελληνική αγορά συνεχίζει να διατρέχει τον κίνδυνο να μην έχει διαπιστευμένα πιστοποιητικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, επιδεικνύει αδιαφορία απέναντι σε ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την εγχώρια επιχειρηματικότητα και επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην ουσία, ίδρυσε άρον άρον το νέο φορέα και, τελικά, τον παράτησε κυριολεκτικά στην τύχη του.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Πότε προτίθεται να ορίσει το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης;
2.      Πότε προτίθεται να υπογράψει την Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά του προσωπικού που ανήκει οργανικά στην αυτοτελή λειτουργική μονάδα Ε.Σ.Υ.Δ. του Ε.Σ.Υ.Π., προς το νέο οργανισμό, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος;

 

Η ερωτώσα βουλευτής


                                                                                                    Ντόρα Μπακογιάννη