Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Αντίμετρα: Το ψέμα και το θράσος


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μόνο ως θράσος μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δέχθηκε να θέσει τις υποχρεώσεις του Κράτους έναντι των μη εχόντων, το Κοινωνικό Κράτος δηλαδή, υπό την έγκριση των δανειστών και υπό την αίρεση της επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.
Πρώτον, διότι το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί διαρκή υποχρέωση της Πολιτείας και όχι «αντίδωρο». Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως, αφού το αποδόμησαν εντελώς, τώρα το παρουσιάζουν ως… αντίμετρα στα σκληρά μέτρα που δέχθηκαν να ψηφίσουν.
Δεύτερον, ακριβώς επειδή τα μέτρα τα οποία ψηφίζουν θα προκαλέσουν μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση, η αντιμετώπισή της θα αποτελέσει αναγκαιότητα και δεν μπορεί να τελεί υπό την αίρεση
της επίτευξης των στόχων. Έπρεπε δηλαδή τα λεγόμενα «αντίμετρα» να προβλέπονται ακριβώς επειδή θα εφαρμοστούν τα μέτρα και όχι αν αυτά επιτύχουν.
Τρίτον, τα λεγόμενα «αντίμετρα» πρέπει να εφαρμοστούν ακριβώς στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι – και όχι ΑΝ επιτευχθούν. Δηλαδή, ακριβώς επειδή εφαρμόζεται σκληρό μνημόνιο μέχρις εξαντλήσεως του πληθυσμού, πρέπει να ενισχύεται το κοινωνικό κράτος.
Τέταρτον: Είναι δυνατόν να ταΐζουμε τα παιδιά αν επιτυγχάνουμε τους στόχους και να τα αφήνουμε νηστικά αν δεν τους επιτυγχάνουμε; Τα παιδιά θα πληρώσουν τις συνέπειες των συμφωνιών για θηριώδη πλεονάσματα, που έρχονται ως συνέπεια άλλης μιας «περήφανης διαπραγμάτευσης».
Και πέμπτον, συγγνώμη, αλλά όσα μας παρουσιάζουν σήμερα ως «αντίμετρα», είναι όλα εκείνα που πριν από την έλευσή τους στην εξουσία έλεγαν – με διάφορες ευκαιρίες – ότι θα τα εφαρμόσουν είτε θέλουν, είτε όχι οι δανειστές, ότι θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκαναν, ότι δεν τα διαπραγματεύονται, ότι θα τα εφαρμόσουν ανεξαρτήτως διαπραγμάτευσης, ότι δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ότι δεν μπαίνουν στον πάγκο του Κοστέλο, όπως έλεγε ο κ. Καμμένος, ότι δεν αναγνωρίζουν στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα, ότι η ανθρωπιστική κρίση είναι… κόκκινη γραμμή, ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «δεν απαιτεί νέα δανεικά, και δε μπαίνει υπό διαπραγμάτευση. Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα εφαρμοστεί. Τελεία και παύλα»!
Έλεγε μάλιστα ο κ. Τσίπρας ότι… δεν αποδέχεται προγράμματα εξισορρόπησης που απαιτούν 4,5% πλεόνασμα για να αποπληρώνεις χρέος την ώρα που έχεις ανθρωπιστική κρίση (17 Μαΐου 2014, Βήμα της Κυριακής).
Τώρα τα δέχθηκε μια χαρά.
Τα ίδια δε αυτά τα λεγόμενα «αντίμετρα» τα είχαν συμπεριλάβει στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στο «νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», στο «Παράλληλο Πρόγραμμα» πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ότι θα τα εφάρμοζαν με τα λεφτά που θα έπαιρναν από τους καναλάρχες.
Και τώρα, μας τα παρουσιάζουν ως υπό αίρεση «αντίμετρα» αν πετύχουν τους θηριώδεις δημοσιονομικούς στόχους.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012, από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι το «πρόγραμμά» του περιλαμβάνει την «άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση».
Ήταν τότε που έλεγε («Ποντίκι», 18 Νοεμβρίου 2012), ότι «δεν έχει νόημα εμείς να ετοιμάσουμε πρόγραμμα εκατό ημερών. Δε θα προλάβουμε. Εμείς χρειαζόμαστε πρόγραμμα εκατό ωρών. Και αυτό σχεδιάζουμε, το πρόγραμμα των εκατό ωρών».
Και στις 22 Ιουλίου 2013, η Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε πως «όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
Και τα ίδια ανέφεραν σε όλες τις (προεκλογικές) πολιτικές τους αποφάσεις που ακολούθησαν.
Και στις 10 Μαρτίου του 2013, μιλώντας στην Κοκκινιά, ο κ. Τσίπρας έλεγε πως δεν βγαίνουν τα νούμερα, η χώραβρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, αλλά η τρόικα δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.
Σήμερα, δέχεται μια χαρά να θέτει υπό την αίρεση του κουαρτέτου (γιατί αβγάτισαν και οι δανειστές επί των ημερών του) τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.
Το πρόγραμμά τους ήταν… αδιαπραγμάτευτο!
-15 Σεπτεμβρίου 2013, Τσίπρας, ΔΕΘ, συνέντευξη Τύπου: Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση και είναι έξω και πέρα από κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι αδιαπραγμάτευτο.
- Αυγή, 17 Νοεμβρίου 2013 («Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς» )
- Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών για την κυβέρνησή σας;
Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.
- 7 Δεκεμβρίου 2013, Τσίπρας, ομιλία επί του προϋπολογισμού: Εμείς με αυτούς τους πόρους θα στηρίξουμε το δεύτερο πυλώνα του προγράμματός μας, τον αδιαπραγμάτευτο για εμάς πυλώνα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
- 14 Μαρτίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης: Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, όλες τις πράξεις εκείνες που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος και ταυτόχρονα θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.  Με δυο λόγια, καταργούμε το μνημόνιο, προχωρούμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προχωρούμε το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στόχος μας ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ρεύμα, σε φαγητό, σε στέγαση.  Και με την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου προχωρούμε στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των αδικιών, όπως αυτών που αφορούν εσάς. Δεν θέτουμε σε διαπραγμάτευση με κανέναν το ύψιστο χρέος μας να ανταποκριθούμε στην ανθρωπιστική κρίση, στον πόνο, τη δυστυχία, την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το πρώτο χρέος μας.
- 16 Μαρτίου 2014, Τσίπρας, Real News:
- Οι πρώτες σας πράξεις αν γίνετε κυβέρνηση;
Κατάργηση του μνημονίου. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κανένας συμπολίτης μας χωρίς φαγητό, περίθαλψη, ρεύμα, θέρμανση, προστασία. Αποκατάσταση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα προ μνημονίου επίπεδα. Αποκατάσταση επίσης του εργασιακού καθεστώτος που καταργήθηκε βάναυσα και αντικαταστάθηκε από καθεστώς κακοπληρωμένης μισθωτής δουλείας. Και επείγοντα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και του εθνικού συστήματος υγείας.
- 22 Μαρτίου 2014, ομιλία Τσίπρα σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μια αριστερή κυβέρνηση στη σημερινή Ευρώπη»: Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και η ακύρωση του Μνημονίου που η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει στο συρτάρι. Γιατί δεν είναι διαπραγματεύσιμη η προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα εξαιτίας των Μνημονίων. Δεν διαπραγματευόμαστε τους απελπισμένους από την κρίση. Τα, περίπου, 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων. Τους μακροχρόνια άνεργους, που είναι πλέον το 71% των ανέργων. Τους έξι στους δέκα νέους, που έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας. Τους υπερήλικες και τους συνταξιούχους που πένονται. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού μας. Για μας η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αξιοπρέπεια του λαού μας είναι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.
- 25 Απριλίου 2014. Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές: «Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
- 2 Μαΐου 2014, Τσίπρας, ομιλία στη Μυτιλήνη του «Go back madame Merkel»: «Εμείς φέρνουμε την κατάργηση των μνημονίων, την αποπομπή της τρόικας. Την αποκατάσταση των κατώτερων συντάξεων και του βασικού μισθού, τη σταδιακή κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια».
- Τσίπρας, ΔΕΘ, Συνέντευξη Τύπου, 14 Σεπτεμβρίου 2015: «Δεν θα αναγνωρίσω εγώ στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα επιδιώξουμε συμμαχίες και με μια σειρά άλλους Πρωθυπουργούς εξίσου ισότιμους με την κυρία Μέρκελ. Αυτή είναι η διαφορά της φιλοσοφίας και της λογικής της δικής μας. Και αυτή είναι και η διαφορά, που μου λένε τι θα κάνεις με την τρόικα. Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα».
Απάντηση σε άλλο ερώτημα: «Κόκκινη γραμμή η ανθρωπιστική κρίση, για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, δεν διαπραγματευόμαστε σε αυτή τη χώρα ότι θα κυκλοφορούν φτωχοί και πεινασμένοι στους δρόμους, δεν το διαπραγματευόμαστε αυτό και θα πεθαίνουν επειδή θα κόβεται το ρεύμα, δεν το διαπραγματευόμαστε αυτό, με κανέναν δεν το διαπραγματευόμαστε».
- 17 Μαΐου 2014. Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής: Δεν αποδεχόμαστε προγράμματα εξισορρόπησης που απαιτούν 4,5% πλεόνασμα για να αποπληρώνεις χρέος την ώρα που έχεις ανθρωπιστική κρίση. Επίσης διεκδικούμε, για ένα εύλογο διάστημα και έως ότου ανακάμψουμε, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις και οι δαπάνες για την κοινωνική αποκατάσταση να μην εγγράφονται στο έλλειμμα. Για μας λοιπόν πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο εργαζόμενος και πρώτα η πατρίδα μας, μέσα σε μια Ευρώπη που θέλουμε να είναι Ευρώπη της συνοχής και αλληλεγγύης. Και αυτά δεν τα διαπραγματευόμαστε γιατί τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες αξίες της Ευρώπης. Πρώτα Έλληνες, αξιοπρεπώς εργαζόμενοι, για να είμαστε Ευρωπαίοι.
- 22 Μαΐου 2014, κεντρική ομιλία Τσίπρα στην Ομόνοια για τις ευρωεκλογές: Την Κυριακή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ, για να βάλουμε τέλος στην καταστροφή και να ανακουφίσουμε τα θύματά της ανθρωπιστικής κρίσης με:
  • Στέγη, τροφή, ρεύμα και θέρμανση για όλους.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Αποκατάσταση των συντάξεων, ξεκινώντας από τις χαμηλότερες.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.
  • Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Φορολογική ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
  • Έκτακτα προγράμματα υποστήριξης των αγροτών.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών σε τράπεζες και στο Δημόσιο.
- 13 Σεπτεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα μας για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Περιλαμβάνει:
(1). Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, κατέθεσε νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.
(2). Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
(3). Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
(4). Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα €4 ανά τμ.
(5). Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
Έχουμε ήδη δεσμευθεί για σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων. Σήμερα δεσμευόμαστε για ένα μέτρο που στόχο δεν έχει μόνο την αποκατάσταση των πληγέντων από το μνημόνιο, αλλά και να προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση της ζήτησης. Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες.
(6). Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
Καθιερώνουμε ειδική κάρτα μετακίνησης με μειωμένη εως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.
(7). Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επαναφέρουμε τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει και σχετική νομοθετική τροπολογία. Να είστε βέβαιοι ότι η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο επίπεδο πριν από την εξίσωση με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δε θα έχει κόστος αλλά θα έχει και δημοσιονομικό όφελος, διότι θα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση. Γιατί οι άνθρωποι θα ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους.
- 14 Σεπτεμβρίου 2014, Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ:
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΤ»): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Η Ελεύθερη ΕΡΤ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ. Η Ελεύθερη ΕΡΤ εκπέμπει εδώ και 15 μήνες διαδικτυακά από ertop.com ως μορφή αγώνα και αντίστασης στο «μαύρο» της 11ης Ιουνίου και για όσο χρόνο χρειαστεί.
Έρχομαι στην ερώτησή μου. Μια διευκρίνιση και μια ερώτηση. Η διευκρίνιση έχει να κάνει με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι αποσυνδεδεμένα από την πορεία και την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Δηλαδή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πει ότι επειδή είναι αργόσυρτη και καθυστερεί η διαπραγμάτευση, ή δεν αποδίδει, δεν μπορώ να λάβω αυτά τα μέτρα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τριανταφυλλίδη κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ και εσάς και τους συναδέλφους σας για τον αγώνα που δίνετε, 15 μήνες τώρα στο μετερίζι της πλουραλιστικής ενημέρωσης σε αντίξοες συνθήκες. Είναι ένας αγώνας που δίνει κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους αδικημένους της μνημονιακής πολιτικής. Το πείσμα σας δίνει κουράγιο, ελπίδα και δύναμη.
Θα έρθω στο ερώτημά σας. Κατ’ αρχάς σωστά καταλάβατε. Το πρόγραμμά μας, το κοστολογημένο πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδα μας, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
- 16 Σεπτεμβρίου 2014, Σκουρλέτης στον Σκάι (Πορτοσάλτε): Θα σας πω αμέσως. Μία μόνο εισαγωγική παρατήρηση σ΄ αυτά που είπατε. Σωστά επισημάνατε ότι το δικό μας πρόγραμμα έχει το στοιχείο της αναδιανομής μέσα του. Άρα αυτό αντιλαμβάνεστε οδηγεί σε μια διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Εμείς λοιπόν βάζουμε ως προτεραιότητα το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, βάζουμε το θέμα της ανάκτησης της εργασίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτή λοιπόν η λογική, αυτή η αντίληψη μας οδήγησε, παράλληλα με την υπόθεση της διαπραγμάτευσης – κι αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, Aυτό δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υπόκειται στην προϋπόθεση μιας επιτυχούς έκβασης της διαπραγμάτευσης, αλλά είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει από την επόμενη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ θα έχει ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Αυτό το θεωρώ καθοριστικό να το πούμε αρχικά.
- 29 Νοεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη Λαμία: «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέξοδες υποσχέσεις. Είναι μια στρατηγική που πατάει ταυτόχρονα και στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στον ρεαλισμό. Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών».
- 8 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Ο λαός μας το έχει εμπεδώσει πια και νομίζω ότι πρέπει να το εμπεδώσετε και εσείς: Το μνημόνιο δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί κανείς να μπαινοβγαίνει. Όποιος το υπηρετήσει δεν βρίσκει εύκολα την πόρτα της εξόδου».
- 13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία, Ηράκλειο Κρήτης (όπου αναφέρθηκε στα νταούλια και τη λύρα): «Και αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έτσι και αλλιώς. Δεν απαιτεί νέα δανεικά, και δε μπαίνει υπό διαπραγμάτευση. Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα εφαρμοστεί. Τελεία και παύλα».
- Τσίπρας, 14 Δεκεμβρίου 2014, Λάρισα (ΑΠΕ): Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος και στο πρόγραμμα του κόμματος, όπως αυτό το είχε εξαγγείλει και από την Θεσσαλονίκη, υποστήριξε εκ νέου ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση, τόνισε. Μπορεί το πρόγραμμα μας να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το πρόγραμμα αυτό, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο.
- Άρθρο Τσίπρα, Αυγή, 28 Δεκεμβρίου 2014: «Το πρώτο βήμα θα είναι η υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δεν θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης. Με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα προχωρήσουμε».
- 28 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στο Σινέ Κεραμεικός: Θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία. Από την πρώτη μέρα και ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος.
- 11 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, Real News: Σας θυμίζω ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, θέτει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και μέτρα για ανακούφιση της κοινωνίας από το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.
- 13 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, Χατζηνικολάου, Ενικός Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος ούτε ολίγον μνημόνιο.
- 14 Ιανουαρίου 2015, Π. Σκουρλέτης, ΑΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί μέσα από την παρουσίαση του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει, τα πρώτα μέτρα που θα ξεκινήσει να βάζει μπρος αφορούν αυτό που ονομάζουμε ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος: Η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του ληστρικού και ισοπεδωτικού φόρου επί των ακινήτων, που ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, η επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά του 13ου μισθού, του Δώρου Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, η ανακατάθεση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, αυτά που αφορούν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες και είναι τα φλέγοντα ζητήματα που έχει σήμερα απέναντί της η ελληνική κοινωνία. Βεβαίως, για άλλη μία φορά, θα ζητήσουμε μέσα από έκτακτη διάσκεψη κορυφής να θέσουμε το θέμα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, να ξεκινήσει δηλ. αυτό που όλου οσμιζόμαστε ότι υπάρχει πια στην ατμόσφαιρα, μια πραγματική διαπραγμάτευση για τα θέματα των δανειακών μας υποχρεώσεων». 
- 15 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στη Ρόδο: «Σας λέω λοιπόν: Θα καταργήσουμε τα μνημόνια και το καθεστώς δουλοπαροικίας που έχει επιβληθεί στη χώρα. Με αποφασιστικότητα και σύνεση. Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Που θα ανακουφίσει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθήσει την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά. Που θα αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι η ιδρυτική πράξη της συμμαχίας μας με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την ανόρθωση της χώρας. Το λέω και το εννοώ:
Μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύναμων:
Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
Δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
Κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Αποκατάσταση της 13η σύνταξης σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
Το λέω και το εννοώ:
Δεσμευόμαστε σε μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην πραγματική οικονομία και στη στήριξη της εργασίας.
Στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.
Στο φραγμό στις μαζικές απολύσεις.
Στην επαναφορά του  κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Στην προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Κι αυτά θα γίνουν ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση για το χρέος.
- 17 Ιανουαρίου 2015, άρθρο Τσίπρα στην «Επένδυση»:  «Στις 25 Ιανουαρίου η ψήφος γράφει Ιστορία. Ο λαός ακυρώνει την επόμενη μέρα του κ. Σαμαρά. Ακυρώνει τις δεσμεύσεις του στους δανειστές, με το email Χαρδούβελη, για τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τρόφιμα, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και ανοίγει το δρόμο στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους και του δώρου των Χριστουγέννων για όσους έχουν σύνταξη έως €700».
- 17 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο Αγρίνιο: «Πετροβολούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Γιατί γνωρίζουν ότι είναι η δική σας ελπίδα, η δική σας προσδοκία. Θέλουν να μην έχουμε αυτοδυναμία για να το διαπραγματευτούμε μαζί τους. Θέλουν να μην μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε όπως είναι, αυτούσιο. Για να μας εξισώσουν με τα κόμματα του δικομματισμού. Ότι, δήθεν, άλλα λέμε προεκλογικά και άλλα κάνουμε μετεκλογικά. Τους απαντάμε: ας συνεχίσουν να ονειρεύονται. Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε μαζί τους ούτε με τη Άγκελα Μέρκελ. Εμείς δίνουμε λόγο και αναφορά μόνο στον ελληνικό λαό».
- 20 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι κοστολογημένο με δικούς μας πόρους. Η υλοποίησή του δεν εξαρτάται από οποιουδήποτε είδους εξωτερική χρηματοδότηση. Για αυτό και θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση. Μπορούμε να το ξεκινήσαμε μόνοι μας, χωρίς την άδεια κανενός».
- 21 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα: «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πριν και ανεξάρτητα από την έναρξη και την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – και θα το κάνουμε».
- 23 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης: Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά. Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Η δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη. Η επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες. Η 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ. Η κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους. Η κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/ κίνησης. Δεν τα διαπραγματευόμαστε, τα κάνουμε πράξη ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.
- 23 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, διακαναλική συνέντευξη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι το χρέος που αναγνωρίζουμε. Το χρέος της ανατροπής αυτού του εφιάλτη. Στους συμπολίτες που υποφέρουν».
- 23 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης:  «Ο λαός μας είναι ενωμένος. Έχει αποφασίσει. Τέλος η Ελλάδα πειραματόζωο. Τέλος η Ελλάδα της τρόικας και των μνημονίων. Η μόνη δύναμη σταθερότητας που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι η μόνη δύναμη που έχει πρόγραμμα. Γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει όραμα. Είναι η μόνη δύναμη που πέρα από το κεντρικό πολιτικό της στόχο. Για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την τρόικα για την διαπραγμάτευση, για το χρέος, για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχει στόχο, αλλά και σχέδιο για τον πετύχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης».
- 28 Ιανουαρίου 2015, Σκουρλέτης στον Αντέννα:  «Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων, γιατί αυτό είναι επιλογή του λαού».
- 12 Φεβρουαρίου 2015 (ΑΠΕ): Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε από την Ελλάδα το τελικό κείμενο του Eurogroup. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.
- 25 Φεβρουαρίου 2015, κυβερνητικές πηγές για Συμφωνία 20ής Φεβρουαρίου:
2. Ανθρωπιστική κρίση
Στο κείμενο της συμφωνίας εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή:
* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
* Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης για 300.000 άπορες οικογένειες.
* Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
* Δραστική μείωση συμμετοχής για φαρμακευτική δαπάνη.
* Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (30.000 διαμερισμάτων σε πρώτη φάση).
* Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μετακίνησης.
- 28 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης στον Σκάι: «Έχουμε ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα; Θα βρούμε κάποιο προϊόν που δεν θα το θυμάται κανένας ότι έχει κάποιο φορολογικό συντελεστή, πρέπει να δείξουμε και εμείς κάποια δείγματα σύγκλισης με αυτά που μας ζητάνε οι εταίροι μας.  Κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση». 
- 18 Μαρτίου 2015, Τσίπρας,Βουλή (ν/σ για ανθρωπιστική κρίση): «Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Η λαϊκή εντολή που λάβαμε ήταν σαφής. Να μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα».
- 19 Μαρτίου 2015. Αντέννα. Καμμένος: «Μετά την 20ή Φεβρουαρίου άρχισαν διάφοροι μεμονωμένοι παράγοντες στην ΕΕ, στην ΕΚΤ, αντί να υλοποιήσουν αυτή τη συμφωνία να τη βομβαρδίζουν. Θα πρέπει να καταλάβουν οι Κοστέλο ότι εδώ υπάρχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Η ανθρωπιστική κρίση και οι 100 δόσεις δεν θα περάσουν από τον πάγκο του Κοστέλο. Σε αυτά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν».
- 6 Σεπτεμβρίου 2015. Ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:
1. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
2. Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας
3. Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας
4. Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος
Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης έκανα ήδη εκτεταμένη αναφορά προηγούμενα στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μας το προηγούμενο επτάμηνο. Μέσα στους επόμενους μήνες, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τα μέτρα αυτά με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων, και κάρτας ανασφαλίστων. Η νέα κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει και θα διευρύνει το δίχτυ προστασίας για τα θύματα της κρίσης και για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που ξεκίνησε ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, με 3 νέα μέτρα:
α) Την κάρτα κοινωνικού εισοδήματος
β) Τις στοχευμένες παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία, μετακίνηση)
γ) Τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας το πρόγραμμα μας  κινείται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, στην ένταξη των ανέργων στην  παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνική ζωή, μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, με βασικό μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε τομείς που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και από εγχειρήματα της κοινωνικής οικονομίας.
-3 Σεπτεμβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο Αιγάλεω: Η αντιδραστική παλινόρθωση που επιδιώκουν δεν θα περάσει. Τα διλήμματα είναι σκληρά και δεν σηκώνουν αυταπάτες.
• Θέλουμε να διαπραγματευτούν σε λίγο καιρό το χρέος εκείνοι που χρόνια τώρα διακηρύσσουν ότι είναι βιώσιμο, ή εκείνοι που επέβαλαν την ανάγκη της μείωσής του στους δανειστές;
• Θέλουμε να διαπραγματευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία και τις ελευθερίες των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ή όσοι επέβαλαν τον εργασιακό μεσαίωνα;
• Θέλουμε να διαπραγματευτούν για τα κόκκινα δάνεια, για τα σπίτια μας, που τα εποφθαλμιούν οι τράπεζες και τα κοράκια, η Αριστερά της κοινωνίας, ή η ΝΔ της κλεπτοκρατίας;
• Θέλουμε να διαπραγματευτούν για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις εκείνοι που τις προστάτεψαν ως το τέλος, ή εκείνοι που τις πετσόκοψαν μια και δυο και τρεις φορές;
Οπότε, ο λαός τους (ξανα)έδωσε με την ψήφο του το ελεύθερο να πράξουν το εντελώς αντίθετο…

elzoni.gr