Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Το νερό πωλείται με τη μέθοδο της… πλημμυρίδας!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Είναι τόσο μεγάλης έκτασης η προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση – σε όλα τα επίπεδα και επομένως και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού – που τελικά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα έχουν πουληθεί όταν όλοι θα πιστεύουν ότι… έχουν παραμείνει στο Δημόσιο!
Και μια και μιλάμε για το νερό, η προπαγανδιστική τακτική που ακολουθείται είναι η «μέθοδος της πλημμυρίδας» - και όχι η «μέθοδος της σταγόνας»!
Με τη μέθοδο, λοιπόν, της πλημμυρίδας, μας επαναλαμβάνουν συνεχώς πως «η ενέργεια και το νερό θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».
Αυτό είπε και ο κ. Τσίπρας στις 11 Απριλίου από την Πάτρα.  «Το νερό και η ενέργεια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό είναι εγγυημένο, όσο είμαστε εμείς εδώ»,
είπε.
Μάλιστα!
Ακριβώς την επομένη, 12 Απριλίου, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την πώληση των ποσοστών του στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Έχουμε και λέμε: Στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην ΕΥΑΘ, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5% ανήκει στη Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να πουλήσει το 27,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ! Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: Το Δημόσιο θα μείνει με το 34,03% της ΕΥΔΑΠ και με… μηδέν ποσοστό της ΕΥΑΘ!
Και αυτό ήταν γνωστό ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν όλοι μαζί ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο (και το άρθρο για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ) και όταν κάμφθηκαν οι «αντιρρήσεις» των Οικολόγων (υπουργός Τσιρώνης, βουλευτής Δημαράς), προκειμένου οι δύο εταιρίες να ενταχθούν στο υπερταμείο (στο οποίο είναι ενταγμένο το ΤΑΙΠΕΔ).
Τότε, το παραμύθι που ακούστηκε ήταν πως το 51% των μετοχών των οργανισμών ύδρευσης παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου. Και πως θα ερχόταν και νομοθετική βελτίωση για το συγκεκριμένο άρθρο που θα ανέφερε ρητά πως δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ!
Μάλιστα, στις 6 Οκτωβρίου 2016, σε ανακοίνωση του «αρμόδιου» υπουργείου (του υπουργείου του κ. Σκουρλέτη, δηλαδή), αναφερόταν πως «τόσο η δημόσια, όσο και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του νερού, είναι συνταγματικό μας κεκτημένο, μη διαπραγματεύσιμο από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, όσο και από την Κυβέρνηση συνολικότερα. Θα επιθυμούσαμε μια όμοια δήλωση από την αντιπολίτευση, που δυστυχώς δεν έχει γίνει ξεκάθαρα». (Πρόσφατα μας είπαν ότι ΘΑ κατοχυρώσουν το νερό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας ότι ξεχνούν πως το Σύνταγμα είχαν επικαλεσθεί για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο μήνες νωρίτερα)!
Τελικά, το νερό πωλείται – και δεν κουνιέται φύλλο!
Και πήγαν περίπατο όλα τα ηρωικά, παλαιότερα και νεότερα.
Όπως εκείνη η «ηρωική» εμφάνιση του κ. Τσίπρα και η ομιλία του στους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, στις 6 Μαΐου 2014.
«Δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα», είχε πει. Και πρόσθεσε: «Σε κάποιες χώρες, όπως η Βολιβία, έπεσε η κυβέρνηση, γιατί ιδιωτικοποίηση σημαίνει ραγδαία αύξηση τιμολογίων, ανεπαρκή συντήρηση του δικτύου, δηλαδή κίνδυνος για τη δημόσια υγιεινή και αποκλεισμός μεγάλης μερίδας του πληθυσμού από κάτι μέχρι σήμερα αυτονόητο, το πόσιμο νερό σε κάθε σπίτι».
Είχε επίσης πει ο κ. Τσίπρας πως «ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιστροφή στην εποχή του Ουγκώ και των Αθλίων».
Στην πραγματικότητα, ζούμε στην εποχή των Αθλίων του ψεύδους και της… προπαγάνδας!

elzoni.gr