Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Βατοπέδι: Αθώοι οι κατηγορούμενοι - Ο Καραμανλής “άστραψε” για το Βατοπέδι: “Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι”

Αθώους κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλους τους κατηγορούμενους για τη μεγάλη υπόθεση Βατοπεδίου που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δικαστήριο οι ανταλλαγές του δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν είναι «σκάνδαλο».
Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε, σήμερα, την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στην Μονή, μοναχό Αρσένιο. Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. Αυτή ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας Έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του.
Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.
Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών 18 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

Κ. Καραμανλής: «Κλείνει μια μεγάλη πληγή»
«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
» Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Θ. Ρουσόπουλος: «Κατέπεσαν οι συκοφαντίες»
«Οι συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. 
Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα που ο Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε για να νιώσει αυτήν τη δικαίωση. 
«Ακούστηκε πως διακινήθηκε μαύρο χρήμα, ότι υπήρξαν πολιτικές συνεννοήσεις υπόγειες, προκειμένου να τους δοθεί κάτι που δεν τους ανήκε», σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «όλα αυτά αποδείχθηκε ότι ήταν ψέματα, αθλιότητες και συκοφαντίες».
Ο κ. Ρουσόπουλος μνημόνευσε τις τηλεοπτικές εκπομπές που «ξεκινούσαν στις 6 το πρωί και διαρκούσαν ως τα μεσάνυχτα» και ασχολούνταν με το λεγόμενο «σκάνδαλο Βατοπεδίου» και συμπλήρωσε ότι εννέα χρόνια μετά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για «φούσκα», που «όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί». 
Καταλήγοντας, επέμεινε ότι η δικαστική απόφαση «κλείνει περίτρανα μια άθλια μεθόδευση» και σημείωσε πως «αυτό που έγινε σήμερα κλείνει μια πληγή για τον τόπο».

ΝΔ: ΔΙκαίωση για την κυβέρνηση Καραμανλή
«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτυευση προσθέτει ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης «εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα» .


Παράλληλα, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασαν την αθωωτική απόφαση στελέχη και βουλευτές της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

«Η υπόθεση του Βατοπεδίου έκλεισε οριστικά και τελεσίδικα με την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα. Σήμερα λοιπόν, επιτρέψτε μου λίγες προσωπικές σκέψεις. Από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ. Δεν υπήρξε παρόμοια περίπτωση τόσο στυγνής πολιτικής απαξίωσης μίας διαδρομής ετών, από αντιπάλους και 'φίλους'… Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιος κανιβαλισμός εις βάρος πολιτικού και της οικογένειας του, παρά το ότι γνώριζαν όλοι πάρα πολύ καλά ότι πίσω από τις κατηγορίες δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά.

» Στα οκτώμισι χρόνια αυτά, υπήρξε πλήθος αθωωτικών αποφάσεων από τη δικαιοσύνη, τις ελεγκτικές αρχές, τη Βουλή. Υπήρξαν έγγραφες δηλώσεις συγνώμης από έντυπα, τηλεδικαστές, από "κατήγορους" της γειτονιάς και το καφενείου…

» Κακά τα ψέματα… Η 'άλλη πλευρά' έπαιξε τότε τα ρέστα της, για να απαξιώσει πρόσωπα και κυβέρνηση. Η παράταξη που υπηρέτησα χρόνια, όμως, υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δεν στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια. Αντίθετα, δεν δίστασε να τους δώσει ως βορά ακόμα και από τα σκαλοπάτια του κόμματος… Δεν κατάλαβε ποτέ, ότι στο φασιστικό "υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;" η απάντηση είναι ότι υπάρχει, όταν ο καπνός είναι δημιούργημα που υπηρετεί σκοπιμότητες.

» Την ημέρα της παραίτησης μου, είχα πει '…όταν ο κουρνιαχτός κατακάτσει, θα μπορέσετε όλοι να δείτε καθαρά. Τότε, δεν θα υπάρχει ούτε ένας, που αγωνίστηκε μαζί μου από τις εποχές τις νεολαίας και δεν θα είναι περήφανος για τη συμπόρευση αυτή'. Σήμερα, είναι αυτή ακριβώς η μέρα. Θέλω μόνο να ζητήσω συγνώμη από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για όσα τράβηξαν όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο σύζυγος και πατέρας τους ήταν ένας ενοχλητικά και ανεξέλεγκτα προβεβλημένος πολιτικός που έπρεπε να βγει απ' τη μέση…».


Στο twitter έκανε σχετική ανάρτηση η βουλευτης της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, με αναφορά στον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, που έχει φύγει απο τη ζωή: «Αφιερώνω την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου που δεν άντεξε τη λάσπη γι' αυτήν την υπόθεση», έγραψε η κ. Μπακογιάννη.
Αφιερώνω την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου που δεν άντεξε τη λάσπη γι' αυτή την υπόθεση.


Σε αντίστοιχο περιεχόμενο ήταν και η ανάρτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ και βουλευτή, Γιώργου Κουμουτσάκου:
 «Αθώοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου. Κατέπεσε με πάταγο η μεγάλη πολιτική σκευωρία κατά του Κ. Καραμανλή. Η ώρα αυτή της παταγώδους πτώσης της σκευωρίας του Βατοπεδίου είναι στιγμή δικαίωσης και για τον Γιάννη Αγγέλου και την οικογένειά του».


Πλήρης δικαίωση και του Κώστα Καραμανλή και της @neademokratia για το Βατοπέδι.Κατέπεσε παταγωδώς η σκευωρία  https://www.youtube.com/watch?list=PLCqgg6mUExLBa73R8mcXOsSFq8JcO4MhD&v=dv8JpNmbFC0 


Ανάρτηση στο twitter έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης: «Όταν ως βουλευτής του ΛΑόΣ ακόμη είπα ότι δεν υπάρχει Σκάνδαλο Βατοπεδίου, έπεσαν όλοι να με φάνε. Σήμερα σιωπή από τους λασπολόγους».

Όταν ως βουλευτής του ΛΑόΣ ακόμη είπα ότι δεν υπάρχει Σκάνδαλο Βατοπεδίου, έπεσαν όλοι να με φάνε. Σήμερα σιωπή από τους λασπολόγους


Οικογένεια Πελέκη: «Αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία»
«Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία σε βάρος ακέραιων και έντιμων προσώπων της οικογένειάς μας, τα οποία στοχοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, έχοντας σπιλωθεί και απειληθεί με βάναυση ηθική και επαγγελματική εξόντωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Πελέκη, μετά την αθωωτική απόφαση για την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης είναι η απάντηση στα μεθοδευμένα χαλκεία και σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την αθλιότητα, η οποία πήρε, επιτέλους, τέλος. Με αυτό το αίσθημα δικαίωσης επιστρέφουμε ως οικογένεια στην κανονικότητα της ζωής που μας στέρησαν τόσο άδικα όλα αυτά τα χρόνια. Οι συκοφάντες και οι αρωγοί τους, ας αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους. Αν έχουν…» καταλήγει.