Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: «Στόχος μας η κοινωνική συνοχή και η εμπέδωση κοινής εργασιακής αντίληψης χωρίς διακρίσεις»



Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου2016, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και στην εργασία και τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας, αναφέρθηκε κυρίως στα εξής:

«Το Νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα δεν θα πρέπει να το εξετάσουμε ως μονάδα. Έρχεται σε συνέχεια νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει χαράξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Φεβρουάριο του 2015:Διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, για το Σύμφωνο Συμβίωσης, για την Ιθαγένεια, για την αυστηροποίηση και διεύρυνση του Αντιρατσιστικού Νόμου. Συμπληρώνουν και ενισχύουν την πολιτική που η Κυβέρνηση της Αριστεράς εδώ και δύο χρόνια εδραιώνει. Μια πολιτική που σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας χωρίς διακρίσεις.
Όσον αφορά στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και στην εργασία, καλύπτει ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. Οι διατάξεις αυτές προσβλέπουν στην προώθηση της αρχής της ισότητας, σε έναν από τους πιο βασικούς και κρίσιμους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, αυτόν της εργασίας.
Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε στην κοινωνική συνοχή και στην εμπέδωση μιας κοινής εργασιακής αντίληψης πέρα από διακρίσεις. Σίγουρα δεν χάνουμε και τη μεγάλη εικόνα που λέει ότι η μάχη για τα εργασιακά μέσα από τη διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί με τις κόκκινες γραμμές, που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και η διατήρηση του ανώτατου ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Με το τέταρτο κεφάλαιο του Σχεδίου Νόμου συστήνεται πλέον ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί αρκετές φορές για τέτοιου είδους παραβιάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Μούιζνιεκς, πολλάκις είχε κάνει συστάσεις στη χώρα μας για να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο Εθνικό Μηχανισμό καθώς και είχε τονίσει σε εμάς τους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τη σημασία της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού οργάνου που να εξετάζει τέτοια ζητήματα.
Η ανεπάρκεια στον έλεγχο πράξεων των Σωμάτων Ασφαλείας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο έλεγχος αυτός γινόταν από όργανα τα οποία εντάσσονταν στον ίδιο διοικητικό φορέα με τους εξεταζόμενους. Ο Εθνικός Μηχανισμός πλέον δεν θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο ή την εποπτεία κάποιου Υπουργείου. Για λόγους διαφάνειας, λειτουργικής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη που είναι μια ανεξάρτητη αρχή και έχει ασχοληθεί επί χρόνια με αντίστοιχα θέματα, έχει δηλαδή και τεχνογνωσία.
Με αυτό το νομοθέτημα επιτυγχάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του εκδημοκρατισμού της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των δημόσιων αρχών. Δεν αρκούμαστε όμως στις μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες και πρέπει να παλέψουμε για περισσότερα. Δυστυχώς, αν και βρισκόμαστε στο 2016, πολλοί συμπολίτες μας δεν είναι ακόμα ικανοί να απολαύσουν συγκεκριμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Κλείνοντας, όλες αυτές οι διατάξεις που έχουν έρθει, που έρχονται και θα έρθουν διαμορφώνουν βήμα-βήμα το αποτύπωμα της Αριστεράς στην Ελληνική Πολιτική Ιστορία. Το αποτύπωμα της δικής μας πολιτικής στα μικρά και μεγάλα θέματα των δικαιωμάτων. Μιας πολιτικής που οραματίζεται, αλλά και σχεδιάζει μια κοινωνία δικαιότερη, που βλέπει όλους τους ανθρώπους ίσους, δεν βάζει ταμπέλες, δεν μισεί και δεν εκδικείται. Το να ακούγονται λόγοι μίσους μέσα σε αυτό το κτήριο, από όποιον και αν ακούγονται, είναι απαράδεκτο και πρέπει να τελειώσει».

Κόρινθος, 5.12.2016

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας