Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2016

banner.mobility.week

 Ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και ποιοτητας ζωής των δημοτών, συμμετέχει ενεργά και εφέτος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ) από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΕΚ αποτελεί μια καινοτόμο δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα στον αστικό ιστό των πόλεων και ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Φέτος, στο επίκεντρο της ΕΕΚ είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω της προώθησης εναλλακτικών τροπών μετακίνησης.
Το κεντρικό σύνθημα είναι: «Έξυπνη Κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία» (Smart Mobility. Strong Economy). Η έξυπνη επιλογή μεταξύ των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς, βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας μας εξοικονομώντας χρήματα για τους εαυτούς μας και για την πόλη, βελτιώνοντας την υγεία μας και βοηθώντας το περιβάλλον.
Η δημοτική αρχή με τις φετινές δράσεις της για την Εβδομάδα Κινητικότητας και με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (Πέμπτη, 22/9) αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των δημοτών και στην ενθάρρυνσή τους να επιλέγουν βιώσιμα μέσα μετακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους συνδημότες μας να επιλέγουν τα ΜΜΜ (προαστιακό, ΚΤΕΛ), το περπάτημα και το ποδήλατο, συνειδητοποιώντας ότι έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε μια πόλη πιο καθαρή, ασφαλέστερη, λιγότερο επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και πιο φιλική για μας και τους επισκέπτες μας.
Ειδικά, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ας δώσουμε το έναυσμα για έναν γόνιμο προβληματισμό για έξυπνες και περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές καθημερινής μετακίνησης. Ας σχεδιάσουμε «εξυπνότερα» την επόμενη διαδρομή μας.
Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία #mobilityweek
ΔΡΑΣΕΙΣ 2016
  1. Συστήνεται ομάδα εργασίας βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.
  2. Διοργανώνονται επισκέψεις στα σχολεία του Δερβενιού, όπως έγινε πέρυσι σε όλα τα σχολεία του Ξυλοκάστρου, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ΕΕΚ και τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας.
  3. Θα ακολουθήσει ποδηλατάδα ακολουθώντας μια γραφικής διαδρομή εντός του Δερβενίου
  4. Θα μοιρασθούν αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες με έμφαση το κεντρικό σύνθημα της ΕΕΚ.
  5. Θα διακινηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό με έμφαση στην βιώσιμη κινητικότητα στο δήμο μας
  6. Τοποθετούνται σχάρες στάθμευσης ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία του Ξυλοκάστρου (σχολεία, γήπεδα, κλπ)
  7. Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία του Ξυλοκάστρου & του Δερβενιού ενημερωτικές οθόνες πολυμεσικών πληροφοριών για την άμεση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού
  8. Δημιουργείται σημείο ανακύκλωσης ποδηλάτων και εξαρτημάτων υπό την διαχείριση της Ομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας
  9. Δημιουργία microsite στο επίσημο site του Δήμου και διαδικτυακή καμπάνια καθ’ όλη την διάρκεια της ΕΕΚ (16-22/9) στα social media του Δήμου   
  10. Προώθηση του συστήματος των Δημοτικών Δανειστικών ποδηλάτων
  11. Αναβάθμιση και προώθηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής