Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Εισβολή ενόπλων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ - 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Θρίλερ για εκατοντάδες φοιτητές

Επίθεση στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ, φοιτητές παγιδευμένοι

Τουλάχιστον 7 νεκροί και 20 τραυματίες από την επίθεση ενόπλων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ σύμφωνα με δηλώσεις των τοπικών αρχών στον Αφγανό δημοσιογράφο Bilal Sarwary. Το 1TV news του Αφγανιστάν έκανε αναφορά για πολλούς νεκρούς και τραυματίες στην πανεπιστημιούπολη. Μετέφεραν επίσης μαρτυρίες ότι κάποιοι από τους ενόπλους μπορεί να έχουν εισέλθει στο νοσοκομείο Noor που βρίσκεται δίπλα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, τουλάχιστον 5 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο που λειτουργεί από την ιταλική ομάδα έκτακτων αναγκών Emergency, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο και με μια ανάρτηση στο twitter του τηλεοπτικού σταθμού TOLOnews, μια έκρηξη έπληξε το πανεπιστήμιο και οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο. "Τη στιγμή της έκρηξης βρισκόμουν στο πανεπιστήμιο και κάναμε μάθημα" δήλωσε ο Ali Altae, ένας από τους φοιτητές που κατάφερε να ξεφύγει. "Χτύπησαν την μπροστινή πύλη και από την τρύπα που άνοιξε κατάφεραν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Υπήρχαν έξοδοι κινδύνου από τις οποίες καταφέραμε να ξεφύγουμε. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί άνθρωποι μέσα στο κτίριο", τόνισε μιλώντας στο RT.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μαρκ Ίνγκλις δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση εξτρεμιστών «και προσπαθούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση».

«Πολλοί ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ κι υπάρχουν αναφορές περί πυρών όπλων και εκρήξεων» ανέφερε εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι δράστες της επίθεσης «μπήκαν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα» στο οποίο βρίσκονταν «ξένοι καθηγητές και εκατοντάδες φοιτητές», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Άχμαντ Σαχίρ, φοιτητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως οι φοιτητές έχουν παγιδευτεί.

«Είμαστε καθηλωμένοι μέσα στην τάξη μας κι ακούγονται ριπές πυρών» ανέφερε.

Φοιτητής, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ανέφερε επίσης πως ο ίδιος και συμφοιτητές του είναι κλεισμένοι μέσα σε μια τάξη και ακούει «εκρήξεις και πυρά κοντά».

Είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα που το πανεπιστήμιο ή προσωπικό του γίνονται στόχος.

Δύο καθηγητές, ένας Αμερικανός και ένας Αυστραλός, δεν έχουν δώσει σημεία ζωής αφότου απήχθησαν υπό την απειλή όπλου σε δρόμο κοντά στο πανεπιστήμιο στις 7 Αυγούστου.