Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία - Συμφωνα με το Reuters ο στρατος εχει αναλαβει την εξουσια στη χωρα

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/07/tourkia-1000.jpg

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στην Τουρκία στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τις δραματικές εξελίξεις επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπινάλι Γιλντιρίμ ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργά σήμερα πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».
«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV .
«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».
Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

Και το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως o στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο της χώρας ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται στην Αλικαρνασσό για διακοπές.
Νωρίτερα το απόγευμα ακούστηκαν στην Άγκυρα, στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, τα τανκς έχουν βγει στους δρόμους, ενώ έκλεισαν δύο γέφυρες στον Βόσπορο, όπως φαίνεται στο βίντεο και στις φωτογραφίες.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν μεταδίδει τώρα την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα.
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.
Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Οι εικόνες δείχνουν τανκς πάνω στις δύο γέφυρες.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης την πληροφορία ότι στην ‘Αγκυρα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
eleftherostypos.gr