Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Συνηγόρου του Πολίτη Aνδρέα Ποττάκη, παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής

             
                                                                                                    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Συνηγόρου του Πολίτη
παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής

Στις αυξημένες αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, με τη συμμετοχή του και στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του λόγω της οικονομικής κρίσης, των μνημονιακών πολιτικών και των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Ανδρέα Ποττάκη, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Αρχής.

«Ο έλεγχος του πόθεν έσχες του πολιτικού συστήματος είναι ένα θέμα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τους πολίτες. Συνεπώς η επάρκεια και η φερεγγυότητα των στοιχείων που παρουσιάζονται, καθώς και του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα, αποτελούν κριτήρια δημοκρατίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ευρεία πλειοψηφία με την οποία εξελέγη ο νέος Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής –πολύ μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα των 4/5 των μελών της– και δήλωσε «ευτυχής που μπορούν να επιτυγχάνονται τέτοιες ευρύτατες συναινέσεις σε ζητήματα εξέχουσας σημασίας, όπως είναι η συγκρότηση των Ανεξαρτήτων Αρχών, ιδίως υπό τις δύσκολες συνθήκες μιας οκτακομματικής Βουλής, όπως είναι η παρούσα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυσχέρεια ανανέωσης των Ανεξαρτήτων Αρχών στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα, η οποία παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας: «Ακόμα και σε πιο εύκολες συνθήκες από πλευράς αριθμού κοινοβουλευτικών κομμάτων, ήταν πολύ δύσκολο, για χρόνια πριν από τώρα, να γίνεται η τακτική ανανέωση των Αρχών βάσει της νομοθεσίας. Είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, είτε λόγω έλλειψης διάθεσης συναίνεσης, είτε λόγω πολιτικής ή θεσμικής αδιαφορίας, τα πράγματα αφήνονταν, με πολλές διαδοχικές παρατάσεις για τις περισσότερες Ανεξάρτητες Αρχές, κατάσταση που υποβάθμιζε και το κύρος τους και την εμβέλειά τους. Αυτό είναι ένα από τα θέματα επί του οποίου θα γίνει ευρύς διάλογος, εν όψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα, πιο αυτόνομα και αποτελεσματικά».
Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Αρχή στην κατοχύρωση του κράτους δικαίου «ιδίως στη χρηστή διοίκηση» αλλά και στην παρέμβασή της «στο χώρο της ελεύθερης αγοράς, της οικονομίας, για την κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων που άπτονται της αρχής της ισότητας και αποτελούν τις βάσεις του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού». «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναστρέψουμε ενδεχόμενη απόσυρση της εμπιστοσύνης των πολιτών από θεσμούς που θα μπορούσαν να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους» δήλωσε ο κ. Ποττάκης, τονίζοντας ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων.
«Οι προσδοκίες που έχουμε από εσάς είναι μεγάλες» ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Η μακροχρόνια κρίση, οι μνημονιακές πολιτικές και όλες οι δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί –πάνω στις οποίες εργαζόμαστε για να κλείσουν– αφήνουν το δικό τους αδρό και επώδυνο αποτύπωμα στην κοινωνία, η οποία έχει ανάγκη συνηγορίας και επίλυσης των προβλημάτων που παράγονται», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Στην τελετή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.