Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

4,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Κρήτη


Συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις λαμβάνουν αυτή την ώρα αλλά και τη τελευταία εβδομάδα χώρα στη δυτική Κρήτη, κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στις 14:40 σημειώθηκε ένας νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων. Ο σεισμός καταγράφηκε 12 χλμ βορειοδυτικά της Παλαιόχωρας με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων βάση καταγραφής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία είχε καταγραφεί το πρωί άλλη σεισμική δόνηση η οποία είχε γίνει εξίσου αισθητή, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και όχι με την ίδια διάρκεια όπως η τελευταία. Επίσης πρόκειται για την ίδια περιοχή που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες έντονη και συνεχή σεισμική δραστηριότητα.
 Ο σεισμός ήταν επιφανειακός ταρακούνησε πολλές περιοχές της Κρήτης και κυρίως στα νότια αλλά και στα βόρεια του νομού Χανίων. με τους κατοίκους να πετάγονται στους δρόμους μιας και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή.
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος σεισμός που είχε γίνει το πρωί στην ίδια περιοχή ήταν έντασης 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, ενω δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί...
Σε άρθρο του το Greek-Weather.Org επισήμανε τον κίνδυνο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός στη δυτική Κρήτη, μιας και η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής με τον τελευταίο μεγάλο σεισμός άνω των 6,0 Ρίχτερ να γίνεται το Φθινόπωρο του 2014. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν καθημερινά το φαινόμενο το οποίο μέχρι στιγμής εξελίσσεται ναι μεν φυσιολογικά, ωστόσο δεν αποκλείεται να καταγραφούν τις επόμενες μέρες νέες σεισμικές δονήσεις άνω των 4,0 Ρίχτερ.