Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρός σεισμός 5.2 ρίχτερ ταρακούνησε την νότια Ελλάδα. Το επίκεντρο η Κρέστενα Ολυμπίας



Ισχυρή σεισμική δόνηση 5.2 ρίχτερ έγινε στις 20:55 στην περιοχή της Ηλείας
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού των 5,2 ρίχτερ,με εστιακό βάθος 5 χλμ, εντοπίζεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία και 23 χιλιομέτρων από τον Πύργο. Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Κρέστενα Ηλείας,ανάμεσα στο Γρύλλο, τα Διάσελα και το Γραίκα..
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Δυτική Ελλάδα, στην Πάτρα, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αθήνας. Κάτοικοι της περιοχής που εντοπίζεται το επίκεντρο, λένε ότι η δόνηση είχε ένταση, βουητό αλλά και διάρκεια.
 Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές... Μέχρι στιγμής, στην περιοχή των Κρεστένων, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές σε οικοσκευές.
Οι επιστήμονες από την πλευρά τους θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον για το επόμενο 48χρονο. Έχουν καταγραφεί ήδη κάποιοι μετασεισμοί της τάξης τω ν 3 Ρίχτερ ενώ εκτιμάται ότι λόγω της απουσίας κάποιου προσεισμού η δόνηση των 5,2 ήταν ο κύριος σεισμός.
Η σεισμική δόνηση ανησύχησε κατοίκους του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων περιοχών της Ηλείας, ορισμένοι από τους οποίους βγήκαν απ' τα σπίτια τους. Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς ενω πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993. Μετασεισμός 3R στο ίδιο επίκεντρο. Ο σεισμός επιβεβαιώνεται ως 5,2R απόλυτα επιφανειακός στην περιοχή που προαναφέραμε.
Επιβεβαιώνει το μέγεθος το Ευρωμεσογειακο Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας. Επίκεντρο 17 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου και 2 χλμ νοτιοανατολικά των Μακρισίων. \ Οι επιστήμονες από την πλευρά τους θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον για το επόμενο 48χρονο. Έχουν καταγραφεί ήδη κάποιοι μετασεισμοί της τάξης τω ν 3 Ρίχτερ ενώ εκτιμάται ότι λόγω της απουσίας κάποιου προσεισμού η δόνηση των 5,2 ήταν ο κύριος σεισμός.