Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Στα λευκά η Πελοπόννησος . Που χρειάζονται αντιολισθιτικες αλυσίδες

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/xionias-loutraki.jpg
Στα λευκά έχει ντυθεί όλη η ορεινή Πελοπόννησος, αφού όλη τη νύχτα χιόνιζε με αμείωτη ένταση στα ορεινά των νομών της.

Ανοικτός παραμένει ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ούτε διακοπές ρεύματος, παρά μόνο στιγμιαίες πτώσεις τάσεις σε κάποια ορεινά χωριά. Οι Αρχές προειδοποιούν τους οδηγούς που πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, από το 10ο έως το 50ό χιλιόμετρο, στην εθνική οδό Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας, από το 16ο έως και το 68ο χιλιόμετρο και στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης από το 27ο έως το 42ο χιλιόμετρο. Επίσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Μεγαλόπολης-Καλαμάτας, από το 7ο έως το 13ο χιλιόμετρο και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πάρνωνα, του Μαινάλου, καθώς και στην ορεινή Κορινθία.

Στην Κορινθία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :  Από τo 13ο χιλ/τρο και πάνω της Επ. Οδ. Κιάτου -Σουλίου έως Γκούρα , Επ. Οδός Νεμέας έως Κιάτο (Δ. Δ. Δάφνης – Καστρακίου – Μποζικά – Τιτάνη) , Από τo 18ο χιλ/τρο και πάνω της Επ. Οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων , Από τo 1ο χιλ/τρο και πάνω της Επ. Οδού Τρικάλων – Καρυάς , Από τo 16ο χιλ/τρο και πάνω της Επ. Οδού Δερβενίου – Γκούρας.
Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες και στον δρόμο από Καρδαρά προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος για τη Βυτίνα.

Παράλληλα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, στο 5ο χιλιόμετρο της 7ης Επαρχιακής Οδού, που οδηγεί προς τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και στα χωριά Σκληρού – Νέδα – Αγ. Σώστης και Πέτρα (του Δήμου Οιχαλίας), ύστερα από τη βραδινή χιονόπτωση που έπληξε τις ορεινές περιοχές του νομού Μεσσηνίας.

Με σχετική δυσχέρεια και με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται και η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης από το 27ο χλμ. έως και το 42ο χλμ., στον Ταϋγετο.

Και στους δύο αυτοκινητόδρομους η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχει εγκαταστήσει εργολαβίες για τον αποχιονισμό, κι έτσι δεν παρατηρούνται μέχρι στιγμής φαινόμενα διακοπής της κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα στην Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, η παρουσία του εργολάβου είναι μόνιμη και, εκτός των άλλων, ο ίδιος προμηθεύει με αντιολισθητικές αλυσίδες τους μη επιμελείς οδηγούς.

Όσοι οδηγοί κατευθύνονται προς Αθήνα, μέσω του εθνικού αυτοκινητόδρομου (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα), δυσκολίες θα συναντήσουν από το 7ο χλμ. έως το 13ο χλμ. της Ε.Ο. Τρίπολης- Καλαμάτας (δηλαδή έξω από την Τρίπολης), γι' αυτό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.