Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γαλλία - Εκλογές: Δεν κερδίζει καμία περιφέρεια η Λεπέν!

Γαλλία - Εκλογές: Δεν κερδίζει καμία περιφέρεια η Λεπέν!
Δεν χαμογέλασε για δεύτερη Κυριακή η Μαρί Λεπέν, καθώς σύμφωνα με τα exit polls, στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο δεν κερδίζει καμία περιφέρεια!
Οι κάλπες σε κάθε εκλογικό κέντρο στη Γαλλία έκλεισαν στις 20.00 (τοπική ώρα), με τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων να αποκαλύπτουν τη θέληση των ψηφοφόρων, έπειτα από έναν πρώτο γύρο που έφερε για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα στην πρώτη θέση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και μπροστά από τους αντιπάλους του σε έξι από τις 13 περιφέρειες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει κατ' ελάχιστον τρεις περιφέρειες, οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί κατ' ελάχιστον πέντε, ενώ το Εθνικό Μέτωπο δεν καταφέρνει να πλειοψηφήσει σε καμία από τις 13 περιφέρειες.
H Μαρίν Λε Πεν χάνει την περιφέρεια Nord Pas De Calais στην οποία ήταν η ίδια επικεφαλής, όπου κερδίζει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μετά την απόσυρση των σοσιαλιστών με 58,1% έναντι 41,9%. Αντίστοιχα και η Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν χάνει την περιφέρεια από τον υποψήφιο της δεξιάς με ποσοστά 55,8%, έναντι 44,2% στην Provence-Alpes-Cote D'Azur, όπου και εκεί οι σοσιαλιστές και η αριστερά ψήφισαν τον δεξιό υποψήφιο για να αποτρέψουν την επικράτηση των εθνικιστών. Τέλος, το νο. 2 του FN ο κ. Φιλιπό, ηττάται στην περιφέρεια Grand Est, από τον δεξιό υποψήφιο.
Η συμμετοχή σε αυτό το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών είναι αισθητά αυξημένη, τόσο σχετικά με τον πρώτο γύρο, όσο και εδώ και πολλά χρόνια, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως αναμένεται να αγγίξει το 59% (9% υψηλότερο από τον πρώτο γύρο). Παρόμοια συμμετοχή είχε να συμβεί τουλάχιστον από το 2002, σε αντίστοιχες εκλογές.
Ο δεύτερος αυτός γύρος των περιφερειακών εκλογών διεξήχθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε ακριβώς έναν μήνα μετά τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Γαλλία, με 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
45,3 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν, την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί γύρω από τα εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.
Ένας ψηφοφόρος στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) απείχαν από τις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο, στις 6 Δεκεμβρίου, όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο με μια νέα ιστορική επίδοση (27,7%).
Σήμερα η προσοχή στράφηκε κυρίως στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία (βόρεια Γαλλία) και Προβηγκία Άλπεις Κυανή Ακτή, (νότια) στις οποίες η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της, η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ξεπέρασαν αμφότερες στον πρώτο γύρο το 40%. Οι σοσιαλιστές αποχώρησαν υπέρ των υποψηφίων της δεξιάς σ' αυτές τις δύο περιφέρειες και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή την Κυριακή θα χάσουν τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.
Πηγή: ΑΠΕ-  ΜΠΕ