Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ο τρόμος βασιλεύει στο Παρίσι: "Λάθος" συναγερμός κοντά στον πύργο του Άιφελ

 
Μετά την πολύνεκρη, συγχρονισμένη και καλά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, η Γαλλία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Μέσα σε 23 λεπτά, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν το Παρίσι και έπιασαν στον ύπνο τις γαλλικές αρχές. Που ήταν σε "συναγερμό" αλλά απέτυχαν παταγωδώς να προστατεύσουν τους πολίτες.
 Οι νεκροί έχουν ανέλθει συνολικά σε 129, και από τους 352 τραυματίες οι 99 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το βράδυ του Σαββάτου. Από τους νεκρούς, οι 89 σκοτώθηκαν μόνο στο θέατρο Μπατακλάν. Οι δράστες έδρασαν σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία.



Ανάμεσα στα 129 θύματα Γάλλοι, Βέλγοι, Πορτογάλοι, δυο αδερφές από την Τυνησία. Ανάμεσα στους εκατοντάδες τραυματίες Γάλλοι, Αμερικανοί και πολίτες άλλων εθνικοτήτων.
Η πληροφορία πως ανάμεσα στους τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι βρίσκεται ένας Έλληνας δεν επιβεβαιώνονται όπως δήλωσε  η πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας στη γαλλική πρωτεύουσα και η εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία.
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη είναι πως ο ένας από τους δράστες ήταν Γάλλος. Σύμφωνα με τη Le Point πρόκειται για τον 30χρονο Ισμαέλ Μ., Γάλλο εξτρεμιστή γνωστό στις αρχές. Σε έναν άλλο, βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο, το οποίο ανήκει σε πρόσφυγα που είχε περάσει τον Οκτώβριο από την Ελλάδα και είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο.
Οι έρευνες έχουν επεκταθεί σε σχεδόν όλη την Ευρώπη. Μετά την αποκάλυψη πως πριν από 10 μέρες είχε συλληφθεί στη Βαυαρία ένας Μαυροβούνιος που είχε στο αυτοκίνητό του όπλα και εκρηκτικά, οι βελγικές αρχές έκαναν έφοδο σε σπίτι στις Βρυξέλλες και έχουν προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις, ενώ οι γαλλικές αρχές αναζητούν δυο αυτοκίνητα, ένα μαύρο Polo και ένα μαύρο Seat, τα οποία φέρονται να χρησιμοποίησαν οι δράστες.
Η ορχήστρα της Μετροπόλιταν Όπερα, με μαέστρο τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, έπαιξε απόψε τη "Μασσαλιώτιδα", τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, πριν από την παράσταση της όπερας του Πουτσίνι "Τόσκα", για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι.
Οι τραγουδιστές της "Μετ" συνόδευσαν την ορχήστρα τραγουδώντας τον ύμνο στα γαλλικά.
Η διεύθυνση της όπερας είχε φροντίσει να μοιράσει στο κοινό, μαζί με το πρόγραμμα, φυλλάδια με τους στίχους του γαλλικού εθνικού ύμνου. Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έγινε "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες της Γαλλίας".
Από το βράδυ της Παρασκευής, η πόλη της Νέας Υόρκης είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της στη Γαλλία φωτίζοντας με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας την πρόσοψη του Ουάν Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, του ψηλότερου ουρανοξύστη της πόλης.
Σε ολόκληρη τη Γαλλία βρίσκονται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,  με απαγόρευση συγκεντρώσεων εώς την Πέμπτη και δυνατότητα στις τοπικές αρχές να κηρύξουν άμεσα απαγόρευση κυκλοφορίας αν χρειαστεί.

Οι δρόμοι του Παρισιού θύμιζαν το πρωί έρημη πόλη, με εντονότατη την παρουσία αστυνομίας και στρατιωτικών δυνάμεων -μέχρι την Τρίτη, θα έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 3.000 ένστολοι. Αυτό όμως δεν έχει αποτρέψει τους Παριζιάνους από τους φόρους τιμής στα θύματα των επιθέσεων: Έξω από το θέατρο Bataclan συρρέει από το πρωί κόσμος που αφήνει κεριά και λουλούδια. 
Η περιοχή γύρω από τον Πύργο του Άιφελ εκκενώθηκε από τις γαλλικές αρχές.
Αστυνομικοί με βαρύ εξοπλισμό έκαναν την εμφάνισή τους κοντά στο ξενοδοχείο Pullman, στο 7 διαμέρισμα του Παρισιού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Η αστυνομία έκλεισε επίσης τον υπόγειο σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου (RER) του Παρισιού στο Σαμ ντε Μαρς (Πεδίο του Άρεως).
Ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο και θα πλήξει τον εχθρό της, την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να τον καταστρέψει δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Οι Έλληνες που γύρισαν από την κόλαση

Όλοι τους έζησαν τον εφιάλτη. Βρέθηκαν λίγα μέτρα από τα σημεία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Έζησαν την κόλαση και το απόγευμα του Σαββάτου (14.11.2015) όταν τελικά επέστρεψαν στην ασφάλεια της Ελλάδας, το μόνο που είχαν να πουν ήταν πως ήταν χαρούμενοι που έφυγαν.
Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν δυο πτήσεις από τη Γαλλία. Στη δεύτερη βρίσκονταν πολλοί Έλληνες που είτε μένουν είτε βρίσκονταν στο Παρίσι για δουλειά. Όλοι άλλαξαν τα εισιτήριά τους για να γυρίζουν νωρίτερα.
Η αίθουσα αφίξεων γέμισε με συγγενείς Ελλήνων που βρίσκονταν στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής. Το βράδυ που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν τη Γαλλία. 128 νεκροί. Εκατοντάδες τραυματίες. Η αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μέχρι να δουν τους δικούς τους ανθρώπους να βγαίνουν, δεν μπορούσαν να ησυχάσουν.

Μας είπαν να κλειστούμε στα σπίτια μας, είπε μια από τις γυναίκες που έμενε ανάμεσα στη Rue de Charonne, που σε ένα από τα εστιατόρια της περιοχής τζιχαντιστής του ISIS γάζωσε όσους βρίσκονταν στα τραπεζάκια έξω με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι, και στο θέατρο Bataclan, όπου τέσσερις τζιχαντιστές δολοφόνησαν 82 ανθρώπους. «Φυσικά και τρομοκρατηθήκαμε» είπε. Τόνισε όμως πως δεν άκουσε τίποτα. Είχαν εντολή να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Μια άλλη γυναίκα τόνισε πως οι τρομοκράτες ήξεραν που να χτυπήσουν, αφού το εστιατόριο Le Petit Cambodge αλλά και το θέατρο Bataclan ήταν πάντα γεμάτα. «Ακούγαμε συνεχώς σειρήνες. Ήξεραν που να χτυπήσουν. Τρομοκρατηθήκαμε».
«Έτυχε να βρίσκομαι στη Boulevard Voltaire. Ακούγαμε τους πυροβολισμούς» είπε μια Ελληνίδα που έζησε από κοντά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Όσο για την επόμενη μέρα στη Γαλλία; «Προσπαθούν να βάλουν ξανά τη ζωή τους σε τάξη», είπε και πρόσθεσε: «Δεν ήθελα να είμαι άλλο εκεί».
«Είναι όλοι τρομοκρατημένοι. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με φίλους Έλληνες και Γάλλους. Σήμερα, αισθάνονται οργή» είπε ένας Έλληνες που ζει και εργάζεται στο Παρίσι.
Ένας άλλος άνδρας είχε βρεθεί στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για δουλειά. «Παρόλο που ήμασταν έξω, μάθαμε τι έγινε από την Ελλάδα. Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Όταν γυρίσαμε στο ξενοδοχείο καταλάβαμε τι είχε συμβεί».

newsit.gr - in. gr με πληροφορίες  ΑΠΕ.