Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε από Γιούνκερ και Τουσκ επιπλέον Ευρωπαϊκή υποστήριξη για το μεταναστευτικό για χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα




Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την παράνομη μετανάστευση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε την Ευρωπαϊκή διάσταση της διπλής κρίσης, μεταναστευτικής και προσφυγικής, που βιώνει σήμερα η Ευρώπη και σημείωσε τα εξής:

  • Είναι απαραίτητο να υπάρξει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα από όλα τα κράτη μέλη. Ο Φούρναρης από την Κω. Διονύσης Αρβανιτάκης, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αλληλεγγύης, χαρακτηριστική περίπτωση που πρεσβεύει τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των λαών της Ευρώπης.

  • Η λύση δεν είναι εύκολη. Είναι επιτακτική ανάγκη η ευρωπαϊκή στήριξη και η παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στις χώρες πρώτες γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για την άμεση αντιμετώπιση των μεικτών μεταναστευτικών ροών.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει προληπτικά για την επίλυση του προβλήματος.

  • Η ΕΕ πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία και σε χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών. Σε επιχειρησιακό επίπεδο χρειάζεται καλύτερη επιτήρηση των συνόρων. Ο εντοπισμός των δικτύων παράνομων διακινητών μεταναστών  είναι απαραίτητος για να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές και η συνακόλουθη απώλεια ζωής στην θάλασσα. Τα κράτη- μέλη να ανταποκριθούν περισσότερο για την άμεση ενίσχυση του FRONTEX.

  • Η Ευρώπη και θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διττή αυτή πρόκληση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποδέκτης τεράστιου αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Η διπλή αυτή κρίση είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Και χρειάζεται  Ευρωπαϊκή προσέγγιση,  αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη στήριξης στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα.

Είναι επιτακτική ανάγκη η παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας στις χώρες εισόδου.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Φούρναρης από την στην Κω, νησί της Ανατολικής Ευρώπης, στην περίπτωση του οποίου είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος Γιούνκερ, είναι χαρακτηριστική περίπτωση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της Ευρώπης.

Η λύση δεν είναι εύκολη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει προληπτικά. Να στρέψει την προσοχή της στις χώρες διέλευσης, όπως πχ η Τουρκία. Να στρέψει την προσοχή της σε χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Και βεβαίως σε επιχειρησιακό επίπεδο, χρειάζεται καλύτερη επιτήρηση των συνόρων, εντοπισμός των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης των μεταναστών και ενίσχυση της FRONTEX.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτή την μεγάλη πρόκληση.

Έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς κε Γιούνκερ και κε Τουσκ.

Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη και σε αυτή τη μεγάλη κρίση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει με βάση την ιστορία και τις αρχές της.”