Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Επεισόδια στο κέντρο μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο -Βομβαρδισμένο τοπίο οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας. Βανδαλισμένα δεκάδες μαγαζιά, σπασμένα πεζοδρόμια - Στις 211 οι προσαγωγές

Νέα επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια - Πεδίο μάχης η Αθήνα μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο - Στις 211 οι προσαγωγές
 Σκηνικό έντασης σε Εξάρχεια και Ομόνοια μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι περισσότεροι διαδηλωτές συμμετείχαν ειρηνικά, ωστόσο, προς το τέλος της πορείας ομάδες αντιεξουσιαστών άρχισαν τον… κλεφτοπόλεμο με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
 Αυτή την ώρα, τα όποια επεισόδια περιορίζονται στην πλατεία των Εξαρχείων, που αποτέλεσε για ακόμη μια φορά επίκεντρο των συγκρούσεων από νωρίς το απόγευμα. Κουκουλοφόροι έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από την πλατεία, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και επιδίδονται σε κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Στις 23:30 ξεκίνησε και νέα επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία, με τη συνδρομή και αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), αλλά και με τις αύρες, προκειμένου να διαλυθούν οι νεαροί που παραμένουν στο σημείο και συνεχίζουν τις συγκρούσεις και τις οδομαχίες.

Οι αστυνομικοί προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, προκειμένου να απομακρύνουν τους νεαρούς.
Μέχρι αυτή την ώρα  η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 211 προσαγωγές.
Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, την Ομόνοια, το Πανεπιστήμιο, τους Αμπελόκηπους και την Κατεχάκη, με εντολή της αστυνομίας, ενώ η οδός Σταδίου δόθηκε πριν από λίγο στην κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 22:15, έγινε αστυνομική επιχείρηση έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεαροί εντόπισαν αστυνομικούς της κρατικής ασφάλειας και κινήθηκαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός της ασφάλειας.
Δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν για να απεγκλωβίσουν τους συναδέλφους τους και να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Προχώρησαν μάλιστα σε 20 προσαγωγές.


Μάλιστα, στην πλατεία των Εξαρχείων έκαναν την εμφάνισή τους και τα δύο οχήματα της αστυνομίας με τα κανονάκια, οι αποκαλούμενες αύρες που εκτοξεύουν νερό προς τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, οι συγκρούσεις ήταν τόσο έντονες, που χαρακτηριστική εικόνα ήταν αυτή νεαρών να πετούν μολότοφ και γκαζάκια προς τους αστυνομικούς, στην οδό Σολωμού, αναγκάζοντας τους δεύτερους σε άτακτη υποχώρηση. Ούτε η αύρα κατάφερε να περάσει από το σημείο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου, στην οδό Νοταρά, στα Εξάρχεια, μετά από ρίψη μολότοφ. Τελικά, η φωτιά, που εκδηλώθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού, κατασβέστηκε πριν επεκταθεί στο υπόλοιπο διαμέρισμα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τις 19:15, την ώρα που η ουρά της πορείας περνούσε από τα Χαυτεία. Κουκουλοφόροι άρχισαν να σπάνε τζαμαρίες καταστημάτων και να προχωρούν σε βανδαλισμούς.
Μάλιστα, σε μία περίπτωση έβγαλαν τα ρούχα από ένα μαγαζί και τους έβαλαν φωτιά στη μέση του δρόμου.
Τα επεισόδια επεκτάθηκαν μισή ώρα αργότερα, στην πλατεία Συντάγματος, και την Πανεπιστημίου, με τους νεαρούς να σπάνε κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, βιτρίνες μαγαζιών και να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί, η παρουσία των οποίων ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής καθ'όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μάλιστα, οι αύρες της αστυνομίας βγήκαν από το πίσω μέρος της Βουλής και έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο της πόλης, ανεβαίνοντας από την Πανεπιστημίου προς τα Εξάρχεια.

Για αρκετές ώρες, η περιοχή γύρω από την Ομόνοια, γύρω από το Πολυτεχνείο και στα Εξάρχεια έμοιαζαν με εμπόλεμη ζώνη.
Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, με τις επίσημες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερες από 100 προσαγωγές ατόμων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου δύο τραμαυτίες. Ο ένας τραυματίστηκε στον ώμο και ο δεύτερος στο κεφάλι.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ο οποίος έπαθε εξάρθρωση ώμου λόγω πτώσης από τη μηχανή του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Πάντως, οι πρώτες εικόνες από την Αθήνα, μετά τη λήξη των επεισοδίων, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Μαγαζιά κατεστραμμένα, σπασμένες στάσεις λεωφορείων, τηλεφωνικοί θάλαμοι, κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και δρόμοι γεμάτοι με τζάμια, πέτρες και αποκαΐδια.

Εκτεταμένα επεισόδια έγιναν το βράδυ του Σαββάτου σε συγκεντρώσεις για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καλαμάτα, Κρήτη, Γιάννενα.