Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Αρχαία Κόρινθος: Ανέπαφα αγγεία 2.800 ετών βρέθηκαν μέσα σε τάφο



Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία Κόρινθο που πραγματοποιεί η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών από το 1986, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο περίπου 2.800 χρόνων, καθώς και αγγεία, τα οποία είναι διακοσμημένα με σχέδια ζικ-ζακ.
Greek-tombΟ τάφος εκτιμάται ότι χτίστηκε το 800-760 π.Χ., την περίοδο που η Κόρινθος αναπτυσσόταν σε μια μεγάλη δύναμη και οι Έλληνες δημιουργούσαν αποικίες στις ακτές της Μεσογείου.
Μέσα σε ένα βαθύ λάκκο, βρέθηκε τοποθετημένη μια πέτρινη σαρκοφάγος, μήκους περίπου 1, 80 μέτρων και ύψους που για λίγο ξεπερνά το μισό μέτρο, μέσα στην οποία οι αρχαιολόγοι βρήκαν τμήματα οστών ενός ατόμου.
Δίπλα από τη σαρκοφάγο οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρκετά αγγεία, καθώς επίσης και μια γωνία στο εσωτερικό του τάφου, σφραγισμένη με μια πέτρινη πλάκα, στην οποία ήταν τοποθετημένα 13 αγγεία, που παρέμειναν ανέπαφα

http://gr.greekreporter.gr/files/Greek-tomb-discovery-2-e1408641243832.jpgΣε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Hesperia, μια ομάδα επιστημόνων αναφέρει, ότι το μέγεθος της σαρκοφάγου και ο μεγάλος αριθμός των αγγείων υποδεικνύουν ότι ο νεκρός ήταν εύπορος. Επισημαίνει, επίσης, ότι εκτός από δύο αγγεία, τα οποία εισήχθησαν από την Αθήνα, όλα τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν στην Κόρινθο.
Όσον αφορά στα αγγεία, η διακόσμησή τους αποτελείται από ποικιλία σχεδίων, μεταξύ άλλων και κυματιστών, ζικ-ζακ γραμμών, καθώς και ελικοειδών σχεδίων, που θυμίζουν λαβύρινθο. Αυτό το είδος αγγείων ήταν αρκετά δημοφιλές εκείνη την περίοδο, η οποία είναι γνωστή ως Γεωμετρική Περίοδος.
Greek-tomb-discovery-3Αρκετούς αιώνες αργότερα, την Ρωμαϊκή περίοδο, ο τάφος παραλίγο να καταστραφεί, όταν δίπλα του χτίστηκε ένα τείχος, κάτω από το οποίο οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια πέτρινη κολόνα, που εξυπηρετούσε λογικά ως σημάδι για την τοποθεσία του τάφου.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 2006 κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Στο επιστημονικό περιοδικό της σχολής, το οποίο εκδίδεται τέσσερις φορές το χρόνο, δημοσιεύτηκε πρόσφατα έκθεση για τον συγκεκριμένο τάφο, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι δίπλα σε αυτόν βρέθηκαν πριν το 2006 άλλοι τέσσερις τάφοι.

sfedona.gr