Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Φύγαμε για Πελοπόννησο: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες παραλίες της!!!!!

Φύγαμε για Πελοπόννησο: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες παραλίες της!!!!!
 Η Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη με μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, αν όχι του κόσμου ολόκληρου. Κι έχουμε δέκα πολύ καλά παραδείγματα για να υποστηρίξουμε του λόγου μας το αληθές.

Βοϊδοκοιλιά

Θα τη βρείτε: Στη Μεσσηνία, 10 χιλιόμετρα μακριά από την Πύλο.
Η παραλία: Είναι μια από τις πλέον πολυφωτογραφημένες της Ελλάδας, και δικαίως: Το υπέροχο ημικύκλιο που σχηματίζει, τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά της και οι λευκοί της αμμόλοφοι με την ψιλή σαν πούδρα άμμο συνθέτουν ένα τοπίο φαντασμαγορικό. Τέτοιο που σχεδόν δεν σε ενοχλεί η κοσμοσυρροή του Αυγούστου.
Έξτρα μπόνους: Οι λάτρεις της Ιστορίας σκαρφαλώνουν στους δύο λοφίσκους που κλείνουν τις άκρες της: Στον ένα είναι κτισμένο το Παλαιόκαστρο, το πρώτο κάστρο της Πύλου που χρονολογείται από το 1278, στον άλλο ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Θρασυμήδη.

Άγιος Φωκιανός


Θα τη βρείτε: Στον Νομό Αρκαδίας, λίγο πιο κάτω από το Λεωνίδιο όπως κοιτάζετε τον χάρτη. Ξεκινήστε αποφασισμένοι να οδηγήσετε αρκετά, καθότι το κοντινότερο χωριό, τα Πούλιθρα, απέχουν περί τη μία ώρα γεμάτου στροφές δρόμου.Η παραλία: Ένας τέλειος ημικυκλικός κολπίσκος με διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα, και μερικές καταπράσινες βουνοπλαγιές να «κλείνουν» τις άκρες του. Είναι ένα από τα ελάχιστα φυλαγμένα μυστικά της Πελοποννήσου (πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πολλές πιθανότητες να την πετύχετε άδεια κι ολόδική σας) και αξίζει με το παραπάνω τον προαναφερθέντα κόπο της οδήγησης.
Έξτρα μπόνους: Το ταβερνάκι στο πίσω μέρος της σερβίρει την ψαριά της ημέρας, μαζί με μυρωδάτη χωριάτικη και σπιτικές τηγανιτές πατάτες, κάτω από τα αρμυρίκια, με soundtrack τα τζιτζίκια και τον ήχο των κυμάτων. Υπολογίστε περίπου 15€ το άτομο.

Αγία Βαρβάρα


Θα τη βρείτε: Στη (λακωνική) Μάνη, περίπου εννέα χιλιόμετρα πριν τον Κότρωνα, αν έρχεστε από την πλευρά του Γυθείου.
Η παραλία: Ψιλή, χρυσαφένια άμμος, κρυστάλλινα νερά, φουντωτές πικροδάφνες για την απαραίτητη σκιά, ελάχιστος κόσμος κι ένα παράξενο εκκλησάκι στην άκρη της, που σύμφωνα με τον θρύλο κρύβει τον θησαυρό κάποιων πειρατών.
Έξτρα μπόνους: Στο ταβερνάκι στην άκρη της θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, σε βαμμένα γαλάζια τραπεζάκια, με το κύμα ακριβώς στα πόδια σας και τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Ελαία

Θα τη βρείτε: Στη Μεσσηνία, περίπου 10 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, στον δρόμο προς Πύργο.
Η παραλία: Χρυσαφένια άμμος, ιόνια νερά να τα πιεις στο ποτήρι, κυματάκι τον Αύγουστο για τους λάτρεις του είδους, και άφθονη σκιά από το πευκοδάσος πίσω της.
Έξτρα μπόνους: Το υπέροχο πευκοδάσος του Αγιαννάκη, δίπλα στην παραλία της Ελαίας, φτάνει... σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα, και ενδείκνυται για πεζοπορίες και ποδηλατάδες κάτω από τη σκιά των μυρωδάτων πεύκων. Αν πεινάσετε, πιάνετε τραπεζάκι στον Μύθο της Ελαίας, παραγγέλνετε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και τα συνοδεύετε με εξαίσια τηγανητά κολοκυθάκια και ντόπια τυριά (περί τα 20€ το άτομο).

Μαυροβούνι

Θα τη βρείτε: Στον νομό Μεσσηνίας, ανάμεσα στη Φοινικούντα και τη Μεθώνη. Μην μπερδευτείτε, υπάρχουν διάφορα «Μαυροβούνια» διάσπαρτα ανά την Πελοπόννησο (με διασημότερο, αλλά λιγότερο φαντασμαγορικό, εκείνο κοντά στο Γύθειο, του νομού Λακωνίας). Η παραλία: Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσσηνίας -η οποία συγκεντρώνει με τη σειρά της τη μερίδα του λέοντος όταν μιλάμε για τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου. Βελούδινη χρυσαφένια άμμος, διάφανα ανοιχτογάλαζα νερά και μήκος ιδανικό για να βρείτε... την ησυχία σας, ή να την χάσετε εάν προτιμάτε. Έξτρα μπόνους: Τα δύο υπέροχα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και ενδείκνυνται για εξερευνήσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Φονέας

Θα τη βρείτε: Στη Μεσσηνία και αυτή, περί τα 30 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα. 
Η παραλία: Μεγάλα λευκά βότσαλα, πρασινογάλαζα νερά στα οποία καθρεφτίζονται τα φουντωτά δέντρα που της προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους, και επιβλητικά βράχια στο πίσω μέρος της.
Έξτρα μπόνους: Ελάχιστα χιλιόμετρα από εδώ, ο παραδοσιακός οικισμός της Καρδαμύλης προσφέρεται για απογευματινές βόλτες στα πετρόχτιστα δρομάκια του. Αν πεινάσετε, πιάστε τραπεζάκι κάτω από τις ελιές του ομώνυμου εστιατορίου για νοστιμότατα μαγειρευτά και λαχταριστή τοπική κουζίνα

Πετροχώρι

Θα τη βρείτε: 15 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, πολύ κοντά στη Βοϊδοκοιλιά. 
Η παραλία: Με τους εντυπωσιακούς της αμμόλοφους, τα ολόλευκα κρινάκια της άμμου, τα ανοιχτογάλαζα νερά της και την ησυχία της (ο κόσμος μαζεύεται λίγο πιο δίπλα, στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς) κερδίζει εύκολα τον τίτλο μιας από τις πιο αγαπημένες μας σχεδόν-μυστικές-παραλίες της Πελοποννήσου.
Έξτρα μπόνους: Το εστιατόριο Αμμοθίνες απλώνει τις ξύλινες εξέδρες του στο πίσω μέρος της και ατενίζει τα νερά της που λαμπυρίζουν. Σερβίρει εξαιρετική κουζίνα, εμπνευσμένη από την τοπική παράδοση με λίγες και καλές δημιουργικές πινελιές, σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Κυπαρίσσι

Θα τη βρείτε: Στη βορειοανατολική πλευρά της Λακωνίας, 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μονεμβασιάς. 
Η παραλία: Είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες, της Αγίας Κυριακής και της Μεγάλης Άμμου: Πολύχρωμα βότσαλα και επιβλητικά βράχια στην πρώτη, ασπρόμαυρα βότσαλα και αρμυρίκια για σκιά στη δεύτερη. Κρυστάλλινα νερά που συναντούν τη γραμμή του ορίζοντα, ειδυλλιακή ησυχία και πανοραμική θέα στον παραλιακό οικισμό και στις δύο.
Έξτρα μπόνους: Το χωριό που απλώνεται γύρω τους, φωλιασμένο ανάμεσα στις απότομες πλαγιές του Πάρνωνα και την γαλάζια απεραντοσύνη του Μυρτώου, είναι ιδανικό για διακοπές ή Σαββατοκύριακα μακριά απ' όλους και απ' όλα.

Κολονίδες

Θα τη βρείτε: Στον μεσσηνιακό κόλπο, τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια της Κορώνης. 
Η παραλία: Είναι μία από τις ελάχιστες «μυστικές» παραλίες της περιοχής. Η πράσινη κορνίζα που της εξασφαλίζουν τα φουντωτά δεντράκια γύρω της κάνει τέλεια αντίθεση με το γαλάζιο των νερών της, στα οποία καταλήγει η απαλή χρυσαφένια άμμος της. Θα τη βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι με τις ελιές, δίπλα στο Ξενοδοχείο Κολονίδες.
Έξτρα μπόνους: Σε ελάχιστη απόσταση, κάτι παραπάνω από 500 μέτρα μακριά της, βρίσκεται άλλη μία από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής, τα Περούλια. Εδώ το ομώνυμο ταβερνάκι σερβίρει ωραιότατα μαγειρευτά και πιάτα ημέρας σε εξαιρετικές τιμές (περί τα 12-15€ το άτομο)

Ζαχάρω

Θα τη βρείτε: Στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, στο νομό Ηλείας, περί τα 40 χιλιόμετρα από τον Πύργο.
Η παραλία: Είναι, ουσιαστικά, η αρχή της απέραντης φαντασμαγορικής αμμουδιάς που οι Αθηναίοι λέμε «Καϊάφα» και οι Πελοποννήσιοι «παραλία του Πύργου», και η οποία εκτείνεται σε μήκος πενήντα χιλιομέτρων. Απαλή, χρυσαφένια αμμουδιά, αμμόλοφοι με λευκά κρινάκια, τιρκουάζ ιόνια νερά κι ένα υπέροχο πευκοδάσος, τραυματισμένο από τις φωτιές του 2007, το οποίο διασχίζουν οι γραμμές του εγκαταλελειμμένου πια σιδηροδρόμου.
Έξτρα μπόνους: Οι αρχαιολάτρεις βρίσκουν στην περιοχή τον παράδεισό τους: Η Αρχαία Ολυμπία απέχει από εδώ μόλις 25 χιλιόμετρα, ενώ άλλα 12 σας χωρίζουν από έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες, και λιγότερο γνωστούς, αρχαίους ναούς, εκείνον του Επικούριου Απόλλωνα στις Βασσές.

Πηγή: athensmagazine.gr