Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Σαμαράς: Χέρι – χέρι με την Χρυσή Αυγή οι… «προοδευτικοί δημοκράτες»


economist
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Economist με αφορμή το θέμα της μικρής ΔΕΗ. Παράλληλα, έκανε λόγο και για «αδίστακτες συντεχνίες», που απέτρεπαν τις μεταρρυθμίσεις.

«Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν! Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν… Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα «προοδευτικούς δημοκράτες», χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες!», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός που αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
«Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος-μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται. Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό. Αλλά όλες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγει η καθεμιά τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα: Για να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο, και να καταργήσουν και τη δεσπόζουσα θέση όπου αυτή υπάρχει… Γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές. Πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Όπως έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα αποκρατικοποίησης. Που με τη σειρά τους έφεραν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες».
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας σε σύντομο διάστημα, ενώ υπογράμμισε ότι «την ανεξαρτησία της χώρας τη διασφαλίζει εκείνος που βγάζει τη χώρα από τα ελλείμματα. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και είμαστε κοντά. Η Ελλάδα, μετά από αμφισβητήσεις και θυσίες, στέκεται ξανά στα πόδια της και η Ευρώπη είναι πιο σίγουρη για το δικό της μέλλον».
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε κυρίως στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας: «Η χώρα τις είχε πάντα ανάγκη, αλλά δεν της εφάρμοζε γιατί ήταν δεσμευμένη σε αγκυλώσεις΄Αδίστακτες συντεχνίες έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, έκλειναν τους δρόμους παραλύοντας την κίνηση».