Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Στα χέρια των ανθρώπων του Μαξίμου βρίσκεται το θέμα της αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., κ. Κωνσταντίνου Τζοάνη, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «thedayaftergr»,  ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του  Μεγάρου Μαξίμου κ. Δημήτρης Πτωχός έχει υπό την εποπτεία του το θέμα της αντικατάστασης του κ. Τζοάνη. 

Αθόρυβα λοιπόν και με χαμηλούς τόνους υφαίνεται το δίκτυο ελέγχου ενός νευραλγικού τομέα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία που αφορά τη διακίνηση και τη διαχείριση της πληροφορίας μέσα από τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Το θέμα έχει απόλυτη σχέση τόσο με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του οικονομικού περιβάλλοντος και της δημόσιας διοίκησης όσο και με τα κονδύλια που συνοδεύουν αυτό τον εκσυγχρονισμό.  

Ο κ. Πτωχός βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση με ανθρώπους του χώρου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με προβεβλημένο εκπρόσωπο της αγοράς των νέων τεχνολογιών και των διεθνών εκθέσεων που έχει βρει θαλπωρή και στέγη στους διαδρόμους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όπου στεγάζεται και ο Στρατηγικός και Ψηφιακός Σχεδιασμός της κυβέρνησης και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΚτΠ ΑΕ σε αντίθεση με αυτό που δηλώνει και γράφει το καταστατικό του συγκεκριμένου οργάνου υλοποίησης έργων του δημοσίου.       

Να σημειωθεί πως μέρος των έργων της ΚτΠ ΑΕ έχουν περιέλθει εις γνώσιν του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ, της ΕΥΠ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης OLAF. Η συλλογική έρευνα των συγκεκριμένων υπηρεσιών αφορά την παράνομη είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων από ομάδες ιδιωτών που είχαν σχέση με τους κρατικούς υπαλλήλους για προγράμματα τεχνολογίας.    

Η παραίτηση του κ. Τζοάνη κλείνει ένα ακόμη κεφάλαιο στο έργο που φέρει τον τίτλο έργα  και ημέρες της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. Ο κ.Τζοάνης έπειτα από δώδεκα χρόνια σε διάφορες θέσεις στην ΚτΠ ΑΕ και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αποχαιρετά όχι μόνο το συγκεκριμένο πόστο αλλά γενικά τον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, για να ακολουθήσει μια νέα καριέρα στο δυναμικό κλάδο του τουρισμού.    

Γνώση των γεγονότων έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Κ.Μητσοτάκη και Ε. Χριστοφιλοπούλου και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει οριστεί ο αντικαταστάτης του. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό των έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών από το ΕΣΠΑ 2007-2013 η ΚτΠ ΑΕ είναι σχεδόν υποχρεωμένη να μείνει ανοιχτή μέχρι το 2015, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα που είναι προγραμματισμένα, ώστε να μη χαθούν και άλλοι πόροι από την προηγούμενη περίοδο. 

Είναι πάντως γεγονός πως η χώρα δεν έχει δείξει μεγάλες επιδόσεις και αποτελέσματα απορρόφησης στα προγράμματα τεχνολογίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυρίως από τον εκπρόσωπο της αγοράς που ζει μόνο από δημόσιο χρήμα. Ο σταθερός επισκέπτης του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Μαξίμου και οι πέριξ αυτού θεωρούν ότι μπορούν να κουμαντάρουν την πληροφορία και τα νέα κονδύλια που τη συνοδεύουν, πατρονάροντας τους φερέλπιδες νέους της μεσηνιακής γης, υποθηκεύοντας για μία ακόμη φορά τις ελπίδες και το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας ...    
 
thedayaftergr.blogspot.gr