Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Εδώ… Μπέλο Οριζόντε - Ελλάδα καλή τύχη

Ελλάδα – Κολομβία: Προπόνηση και… αντίο Αρακαζού (photos)
Το ταξίδι προς το όνειρο για την Ελλάδα ξεκινάει από την πρωτεύουσα του Μινας Ζεράις και το Μπέλο Οριζόντε που χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο της πληθυσμό.
Στο Αρακαζού είναι η βάση της Ελλάδας. Μία ήρεμη πόλη, όπου έχει ως μεγαλύτερη πηγή εσόδων τον τουρισμό. Το πρώτο ταξίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος εντός Βραζιλίας, θα έχει απόσταση περίπου πέντε ωρών με τις διαφορές να είναι τεράστιες.
Από την ηρεμία του Αρακαζού η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Μίνας Ζεράις, μία πόλη με δεκαπλάσιο πληθυσμό από τη βάση της Ελλάδας, καθώς, εκεί κατοικούν περίπου 5.000.000 πολίτες.
Οι δύο πόλεις δεν μπορούν να συγκριθούν σε τίποτα, καθώς το Μπέλο Οριζόντε είναι μία μεγαλούπολη γεμάτη ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα. Το κλίμα εκεί, είναι τροπικό με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 9 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Υπήρχε οικισμός στην περιοχή από τον 18ο αιώνα, αλλά η σημερινή πόλη όπως υπάρχει σήμερα, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1890 για να αντικαταστήσει το Ούρο Πρέτο ως πρωτεύουσα της πολιτείας. Η πόλη σήμερα είναι ένας συνδυασμός παλαιών και σύγχρονων κτιρίων και περιλαμβάνει επίσης μερικά γνωστά βραζιλιάνικα ορόσημα, όπως η λιμνοθάλασσα Παμπούλα. Οι σχεδιαστές της πόλης Ααράο Ρέις και Φρανσίσκο Μπικάλο, εμπνεύστηκαν από την πολεοδομία της Ουάσινγκτον.
Από εκεί και πέρα, αυτό που χαρακτηρίζει το Μπέλο Οριζόντε, είναι η νυχτερινή ζωή, καθώς είναι διεθνώς γνωστό πως η «πρωτεύουσα των μπαρ της γειτονιάς». Κάθε χρόνο, διεξάγεται φεστιβάλ ποτού, όπου συμμετέχουν 41 διαφορετικά μπαρ.
Σε ό,τι αφορά το φαγητό, η κουζίνα του Μπέλο Οριζόντε θα έλεγε κανείς πως είναι… πολυεθνική. Εκτός από τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας, υπάρχουν αρκετά εστιατόρια διαφόρων εθνικοτήτων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις των τουριστών.
Στην πόλη, υπάρχουν δεκάδες μουσεία που ταξιδέψουν τους τουρίστες στην ιστορία τόσο της πόλης, όσο και της ανθρωπότητας. Το κέντρο των μουσείων βρίσκεται στην περιοχή Παμπούλια, όπου κάθε τουρίστας θέλει να βρεθεί για να θαυμάσει τα αρκετά πολιτιστικά μνημεία.
Εκεί είναι και το θρυλικό γήπεδο «Μινεϊράο» όπου η Ελλάδα δίνει και το πρώτο της παιχνίδι με την Κολομβία.
Η Εθνική Ελλάδας έκανε την τελευταία της προπόνηση στο Αρακαζού πριν αναχωρήσει για το Μπέλο Οριζόντε όπου θα δώσει τον πρώτο αγώνα της για το Μουντιάλ απέναντι στην Κολομβία.
Πάνοπλη θα αντιμετωπίσει την Κολομβία η Ελλάδα. Η Εθνική προπονήθηκε την Πέμπτη (12/06) στο «Εστάντιο Λουριβάλ Μπαμπτίστα», χωρίς προβλήματα, αφού οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Παναγιώτης Ταχτσίδης ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και τέθηκαν στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος. Έτσι, η Ελλάδα θα είναι πάνοπλη κόντρα στην Κολομβία, ενώ η αποστολή της «γαλανόλευκης» αναχώρησε για το Μπέλο Οριζόντε.
Εκεί θα κάνει και την τελευταία της προπόνηση την Παρασκευή (13/06), πριν δώσει τον πρώτο της αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2014 απέναντι στην Κολομβία, το Σάββατο (14/06), στο «Μινεϊράο» του Μπέλο Οριζόντε.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 ξεκίνησε και η Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει τις υποχρεώσεις της στον 3ο Όμιλο κόντρα στην Κολομβία, το Σάββατο, στο Μπέλο Οριζόντε.
Μια όμορφη πόλη, που είναι χαρακτηριστική της Βραζιλίας. Το Μπέλο Οριζόντε έχει και τις ωραίες εικόνες του αλλά και τις φαβέλες, ενώ έχει δημιουργηθεί ήδη η Fan Zone, ενόψει του Μουντιάλ 2014. Ήδη οι Κολομβιανοί έχουν κάνει… κατάληψη στην πόλη και έκαναν… ουρές για να πάρουν τα εισιτήριά τους. Από το Μπέλο Οριζόντε, όμως, δεν έλειψαν κι οι διαδηλώσεις, ευτυχώς χωρίς έκτροπα όπως έγινε στο Σάο Πάολο και το Ρίο. Η παρουσία της αστυνομίας πάντως, ήταν έντονη.
Βέβαια, όλα αυτά, ξεχάστηκαν με το που άρχισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 και ο αγώνας Βραζιλία – Κροατία για την πρεμιέρα της διοργάνωσης! Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι, βρέθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε στον οποίο στήθηκε γιγαντοοθόνη έτσι ώστε να προβληθεί η αναμέτρηση των «Καριόκας» με την «Χρβάτσκα»…
Μία ημέρα έμεινε για την πρώτη μάχη της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι πρώτοι Έλληνες βρίσκονται ήδη στο Μπέλο Οριζόντε.
Μεγάλη είναι η ανυπομονησία των Ελλήνων για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη μάχη με την Κολομβία. Στο Μπέλο Οριζόντε, δεν αναμένεται μεγάλος αριθμός Ελλήνων, καθώς το υπερατλαντικό ταξίδι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Οι πρώτοι Έλληνες που έκαναν το μεγάλο ταξίδι για να παρακολουθήσουν από κοντά την εθνική μας έφθασαν. Αυτό ωστόσο, δεν έγινε από την Ελλάδα, αλλά από την Αυστραλία...
 Στο Μπέλο Οριζόντε για τον αυριανό αγώνα πρεμιέρα της στον 3ο Όμιλο του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014 κόντρα στην Εθνική Ελλάδας βρίσκεται από χθες και η Κολομβία.
Η αποστολή της Λατινοαμερικανικής ομάδας έφθασε στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Μίνας Γκεράις μετά από ταξίδι λίγων ωρών από το Σάο Πάολο όπου βρίσκεται η βάση της στη Βραζιλία για το Μουντιάλ και κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Το νέο στην πανέμορφη πόλη για τους «καφετέρος» είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που είναι πολύ πιο …δροσερές από εκείνες τις οποίες είχαν στην περιοχή Κοτία όπου προετοιμάζονται εδώ και λίγες ημέρες. Το θερμόμετρο είναι αρκετά πιο χαμηλά από ότι εκεί και ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος.
Πριν μετακομίσει στο Μπέλο Οριζόντε η Κολομβία έκανε την τελευταία της μη ανοικτή για το κοινό προπόνηση στο προπονητικό κέντρο του Σάο Πάολο με τον Χοσέ Πέκερμαν να δοκιμάζει κάποια σχήματα ενόψει του αγώνα.
Ο αγώνας της πρεμιέρας του ομίλου θα γίνει στις 19.00 ώρα Ελλάδας στο «Μινεϊράο» του Μπέλο Οριζόντε ενώ αρκετές ώρες αργότερα θα αναμετρηθούν οι δύο άλλες ομάδες του (Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού).
Η πρόκριση στους «16» είναι ο στόχος της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 στη Βραζιλία, όπως τόνισε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.
Ο αμυντικός της Ντόρτμουντ μίλησε στην ιστοσελίδα της FIFA ενόψει της πρεμιέρας της Εθνικής μας με την Κολομβία και θυμήθηκε τη νίκη της Ελλάδας επί της Νιγηρίας το 2010.
«Η Ελλάδα έχει κάνει καλές εμφανίσεις σε μεγάλα τουρνουά. Φαβορί είναι οι ομάδες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Έχω καλές αναμνήσεις από το προηγούμενο Μουντιάλ. Ήταν η πρώτου μου διοργάνωση και ήμουν χαρούμενος με την πρώτη νίκη της Ελλάδας επί της Νιγηρίας. Θα είμαι ευχαριστημένος αν προκριθούμε στους "16". Από εκεί και πέρα όπως έχουμε δει και στα προηγούμενα Μουντιάλ όλα είναι πιθανά», ανέφερε αρχικά ο Παπασταθόπουλος.
Για τους δύο προπονητές που συνεργάζεται, τον Φερνάντο Σάντος στην Ελλάδα και τον Γιούργκεν Κλοπ στην Ντόρτμουντ, σημείωσε: «Είμαι τυχερός που έχω τη δυνατότητα να δουλεύω με δύο εξαιρετικούς προπονητές».
Κλείνοντας υπογράμμισε την ετοιμότητα τη δική του, αλλά και της Ελλάδας: «Το όνομα Σωκράτης συμβολίζει το ομαδικό πνεύμα αλλά το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας είναι η 12η θέση στην κατάταξη της FIFA».
Τη συμβουλή να παίξει με μεγάλη υπομονή και να προσέξει την Εθνική Ελλάδα που χτυπάει στις αντεπιθέσεις έδωσε ο Φρέντι Ρινκόν στους διαδόχους του στην εθνική ομάδα της Κολομβίας ενόψει του αυριανού αγώνα πρεμιέρα των δύο αντιπάλων στον 3ο όμιλο των τελικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014.
«Πρέπει να αποφύγουμε να δείξουμε ανυπομονησία και νευρικότητα στο παιχνίδι μας επειδή η Ελλάδα είναι μία ομάδα που πιέζει πολύ και κλείνει πίσω τους χώρους καλά και η Κολομβία πρέπει να είναι υπομονετική με τη μπάλα στην κατοχή της. Κατά τη γνώμη μου σ’ αυτό το παιχνίδι πρέπει να αγωνιστούν οι Τζέιμς Ροντρίγκεζ και Χουάν Φερνάντο Κιντέρο αλλά επιπλέον πρέπει να υπάρχει και 2ος τροχός στην γραμμή της επίθεσης γιατί δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί ο Φρέντι Γκουαρίν και ο Αγκιλάρ δεν πιέζει πολύ, μοιάζει πολύ στο παιχνίδι με τον Σάντσεζ και δύο τους παίζουν στο πλάι κάτι που εμποδίζει στο να έχει ρυθμό η ομάδα» ήταν η αρχική ετυμηγορία του πρώην διεθνή επιθετικού της Κολομβίας που φόρεσε την φανέλα της εθνικής ομάδας 84 φορές , πέτυχε 17 γκολ και ήταν μέλος της στα τελικά των Μουντιάλ 1990, 1994 κι 1998 πλάι στους επίσης σπουδαίους Κάρλος Βαλντεράμα, Φαουστίνο Ασπρίγια και Ρενέ Χιγκίτα.
Ο «κολοσσός της Μποναβεντούρα» όπως είναι το παρατσούκλι του θα εργαστεί ως σχολιαστής ESPN Brasil στο Μουντιάλ της Βραζιλίας πλάι στους επίσης βετεράνους Χουάν Πάμπλο Σορίν (Αργεντινή), Ούγκο Σάντσεζ (Μεξικό() και Ιβάν Ζαμοράνο (Χιλή) πιστεύει πως το πρώτο ματς είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ελπίδες της εθνικής ομάδας της χώρας του για πρόκριση στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων τη διοργάνωσης.
Ο Μαρκ Γκέιγκερ είναι ο «εκλεκτός» της FIFA για να διευθύνει την πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 κόντρα στην Κολομβία.
Την Πέμπτη (12/6) η παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε τους διαιτητές των πρώτων αγώνων του Γ’ Ομίλου και ο Αμερικάνος ρέφερι θα είναι ο «άρχοντας» στον αγώνα του Μπέλο Οριζόντε, όπου θα σημάνει την έναρξη των… υποχρεώσεων του αντιπροσωπευτικού μας «συγκροτήματος» στην Βραζιλία.
Το «συγκρότημα» του Φερνάντο Σάντος θα αντιμετωπίσει τους Λατίνους του Χοσέ Πέκερμαν στο στάδιο Μινεϊράο, με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο 39χρονος Μαρκ Γκέιγκερ είναι διεθνής από το 2008, ενώ μετρά δύο τελικούς, αρχικά το 2011 μεταξύ της Κόστα Ρίκα και του Μεξικό στο πρωτάθλημα Κ20 Βόρειας Αμερικής και εν συνεχεία αυτόν της Βραζιλίας με την Πορτογαλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 που διοργανώθηκε στην Κολομβία. Μάλιστα, την ίδια χρονιά, ο Μαρκ Γκέιγκερ αναδείχθηκε διαιτητής της χρονιάς στο MLS, το πρωτάθλημα των ΗΠΑ.