Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Πλήρης οπισθοχώρηση από το ΥΠΕΣ: Η μελέτη δεν συνδέεται με την εθελοντική κινητικότητα

Στροφή 180 μοιρών κάνει το υπουργείο Εσωτερικών στο θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού στους δήμους μέσω του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος δημιούργησε και το πρόβλημα με τη γνωστή επιστολή του.
Όπως δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος, μετά τη σημερινή διάρκειας μίας και πλέον ώρας με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, κάνοντας στην ουσία και το πέμπτο βήμα της αναδίπλωσής του,  η μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών για το πλεονάζον προσωπικό στους δήμους  σε καμία περίπτωση  «δεν συνδέεται με την εθελοντική κινητικότητα», αποδίδοντας την στην προσπάθεια του υπουργείου να έχει μία καλύτερη εικόνα για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί «εργαλείο που θα βελτιώσει τις υπηρεσίες των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ τόνισε ότι η συζήτηση ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική» και αποφασίστηκε από κοινού «η επικαιροποίηση της μελέτης» η οποία θα έχει μόνιμο και συστηματικό χαρακτήρα, μάλλον ανά εξάμηνο.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη να δηλώνει ότι θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με της συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Εσωτερικών καλεί την ΚΕΔΕ  και τους εργαζόμενους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας. Ο κ. Ασκούνης επιβεβαίωσε τα λόγια του Λ. Γρηγοράκου ότι η μελέτη «δεν έχει καμία σχέση με απολύσεις και διαθεσιμότητα».
Επιπλέον, ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι θα υπάρξει εναρμόνιση των μισθών των υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με τους υπόλοιπους υπαλλήλους των δήμων.
Σε ό,τι αφορά τις 748 δημοτικές επιχειρήσεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ήδη καταθέσει πλήρη οικονομικά στοιχεία έως τώρα 521 επιχειρήσεις και υπάρχει περιθώριο έως το τέλος του χρόνου να το πράξουν και οι υπόλοιπες. Όσες δεν προσκομίσουν τα στοιχεία θα κλείσουν.
Το ίδιο θα ισχύσει και για όσες εμφανίζουν επί τρία συνεχή έτη παθητικό, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Καλλικράτη. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που αφορούν κοινωνικές δομές, ενώ για την τύχη των δημοτικών ραδιοφώνων οι ίδιες πηγές επικαλούνται παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, ότι πρόκειται για επιχειρήσεις ειδικού σταθμού και για την τύχη τους θα αποφασίσουν οι δήμαρχοι.

aftodioikisi.gr