Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς: Το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση

samarassinbryxelles
Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τη νέα χρονιά.
 «Το 2014 πρώτη χρονιά ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, με τις θυσίες του ελληνικού λαού..
Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το κυρίαρχο πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε και τα θέματα που την απασχόλησαν: “Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τις νέες προκλήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια και κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια και αποφασίστηκε πολιτική αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων. Είμαστε δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι, γιατί αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τις αποφάσεις που είχαμε πάρει για την ανάδειξη της σημασίας της θαλάσσιας πολιτικής.
Αποφασίστηκε η ενίσχυση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και όσων εμπλέκονται στη χυδαία εμπορία προσώπων. Αποφασίστηκε και η στήριξη άλλων χωρών εκτός ΕΕ που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις. Συζητήθηκε στο Συμβούλιο η διευρυνένη έννοια αμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, που περιλαμβάνει και τις σύγχρονες προκλήσεις. Επίσης, σημαντικό είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και των βιομηχανιών αιχμής τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα αυτό ανοίγει ευκαιρίες, καθώς η χώρα διαθέτει μονάδες ειδικά μετά την απόφαση για τα ΕΑΣ. Επίσης συζητήθηκαν μέτρα για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ευρώπης. Ήδη, η ΕΕ μετέχει σε 12 ειρηνευτικές αποστολές με 12.000 άνδρες»
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα ήταν η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Αναγνωρίστηκε ότι, ενώ υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, οι διαφορές Βορρά – Νότου είναι έντονες και η ανεργία σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα είναι πολύ υψηλή. Η αποκατάσταση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ύψιστης προτεραιότητας. Η πρωτοβουλία αποκατάστασης του δανεισμού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Γενάρη του 2014».
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα οδικά έργα, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει. “Συζητήσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενημέρωσα για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και τόνισα την ανάγκη να στηριχθεί με μέτρα η ανεργία των νέων. Τονίστηκε η σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ανάγκη δηλαδή η ΕΕ να γίνει ανταγωνιστική απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία”.
Τρίτη ενότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν η οικονομική και νομισματική ένωση. «Συζητήσαμε κυρίως τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης» είπε. «Είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα και θα απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη και θα είναι πρόκληση για την ελληνική προεδρία. Είναι αυτό προς την κατεύθυνση της θωράκισης του τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Με τη ρευστότητα ενισχύουμε την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης: «Υπάρχει η πολιτική βούληση να δράσουμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Έχουμε φύγει από το επίπεδο των διακυρήξεων, έχουμε προχωρήσει ήδη στο συντονισμό της πληροφόρησης. Δεύτερον, σε συνεργασία με τη Frontex προχωρούμε σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Τρίτον, μέτρα για την αντιμετώπιση της δουλεμπορίας -την κατάπτυστη, χυδαία αυτή δραστηριότητα λίγων που πλουτίζουν, στοιβάζοντας ανθρώπους σε μία βάρκα. Οι δουλέμποροι πρέπει να βρεθούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Συζητήθηκαν μέτρα περιφρούρησης των ευρωπαικών συνόρων και μέτρα επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης».
Στα ενεργειακά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα δίνει σημασία στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Εδώ εντάσσεται και ο TAP που θα διέρχεται κυρίως από την Ελλάδα.
«Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία, ο κ. Τσίπρας τη χώρα» 
Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κουρυφής της ΕΕ.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές απάντησε: «Η νοοτροπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καλλιεργεί τον δικό της κήπο με δηλητήριο που ρίχνει σε όλους τους άλλους. Οι άλλοι, όμως, είναι η Ελλάδα. Το να δηλητηριάζεις το κλίμα, να ζητάς συνεχώς εκλογές, να δημιουργείς συνθήκες τρόμου σε επενδυτές, δεν πιστεύω ότι ευνοεί την ίδια την αντιπολίτευση. Τέλος πάντων, στις ευρωεκλογές θα δούμε τα αποτελέσματα. Εγώ δεν κοιτάζω τις εκλογές που έρχονται, εγώ κοιτάζω τον άνεργο, μέριμνά μου είναι να δώσω εργασία σε έναν ακόμη άνεργο. Με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα. Ίσως είναι δικαίωμά του, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να είμαι αυστηρός».
Αναφερόμενος στο θέμα του πρώην υπουργού, Μ. Λιάπη, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αυτά που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Οι πολίτες είναι και αισθάνονται ίσοι απέναντι στον νόμο, για όποιον κι αν μιλάμε. Όποιος καταπατά τον νόμο θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται. Μπράβο και στους αστυνομικούς που έπραξαν αυτό που έπρεπε».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή -ούτε λόγω του ΠΑΣΟΚ- αφού κανένας δεν θέλει να βλάψει τον τόπο του, προσθέτοντας ότι είναι η τελευταία δύσκολη περίοδος και από εδώ και πέρα ανοίγουμε τα πανιά μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς είχε επαφές με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέττα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.
Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που είναι σε εξέλιξη, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «δεν συμβαίνει κάτι συνταρακτικό, προχωράμε, λύνονται προβλήματα. Χθες αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. Η διαπραγμάτευση αυτή για τα ΕΑΣ έκλεισε με πολύ καλούς όρους για τη Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Κάνουμε διαπραγμάτευση αλλά δεν τα βρήκαμε, αν και φθάσαμε πολύ κοντά. Καταλαβαίνουν, όμως, και εκείνοι ότι έχουμε και πολιτικές δεσμεύσεις. Στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των αδυνάτων, αλλά και η ανάγκη να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα, κάτι που συνδέεται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κάναμε συζήτηση για τον φόρο των ακινήτων, που θα πρέπει να είναι στην εξέλιξή του ανταποδοτικός και να αποδοθεί στους δήμους. Προς το παρόν, πάντως, ο νέος φόρος θα είναι μικρότερος σε σχέση με το 2012, για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Την επόμενη χρονιά θα είναι, επίσης, χαμηλότερος για το 75% των πολιτών. Η συζήτηση για τον φόρο ακινήτων αδικούσε αυτό που ήρθε προς ψήφιση. Έχουμε ακούσει ιστορίες φρίκης, δήμευση περιουσιών, ότι όλοι θα πληρώσουν περισσότερο. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Στον ΦΠΑ στην εστίαση, η υστέρηση των εσόδων λόγω της μείωσης ήταν μικρότερη από ό,τι είχε προβλέψει η τρόικα και στο εξής η μείωση θα αποδώσει περισσότερο και θα έχει θετική επίπτωση και στα τουριστικά πακέτα που κλείνονται. Είναι ζητήματα που αποδίδουν μετά από διαπραγματεύσεις, επώδυνες και σκληρές».
Όσο για το αν υπήρξε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «οι ξένοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό που έχει γίνει στη χώρα και αντιθέτως υπάρχει μία Ελλάδα που έχει αποδείξει ότι σε πολλά θέματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι μπροστά».
Η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό ότι ο επόμενος πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα αναδειχθεί από τον λαό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει τον υποψήφιό του από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου, σε σύνοδο στο Δουβλίνο, και αυτό το γεγονός αφήνει περιθώρια για περισσότερες υποψηφιότητες, εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν αναταράξεις από λαϊκιστικά προτάγματα και αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές. Διευκρίνισε, δε, ότι δεν εννοεί μόνο την Αριστερά (εκείνοι, είπε, είναι δεδομένα αντιευρωπαίοι). Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις και στην ακροδεξιά αλλά και από άλλους χώρους που βγάζουν ευρωσκεπτικισμό.

υστερογραφα