Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ στο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων



100_1444.JPG100_1423.JPG


Ο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους Δήμους της Πελοποννήσου διεξάγει Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο φυσικό, αστικό και περιαστικό περιβάλλον του Δήμου μας ήδη από το έτος 2012.
Τα κουνούπια αποτελούν έναν σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο μολυσματικών ασθενειών των οποίων είναι φορείς (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος Πυρετός) μέσω των τσιμπημάτων, αλλά και της οικονομίας των περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς, λόγω των προβλημάτων όχλησης που δημιουργούν στους κατοίκους των περιοχών αυτών, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Η εμφάνιση, τα τελευταία χρόνια, αυξημένων περιστατικών μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας, σε περιοχές της Χώρας, καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής προληπτικών Προγραμμάτων καταπολέμησης των εντόμων αυτών.
Οι σημαντικότερες εστίες αναπαραγωγής τους είναι τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι όχθες των ποταμών και των λιμνών, τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια, οι ορυζώνες, το γκαζόν, οι δεξαμενές, οι πισίνες, οι βόθροι, τα φρεάτια, οι γλάστρες, δοχεία και άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής, τα άχρηστα ελαστικά, οι ποτίστρες ζώων, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια κλπ.
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να στηρίζεται στην καταπολέμηση των προνυμφών τους, νωρίς την άνοιξη ( από τα μέσα Μαρτίου) και συμπληρωματικά στην καταπολέμηση των ενήλικων εντόμων όταν αυτό απαιτηθεί.
Στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την τριετία 2013-2015, υπογράφηκε η από 5-4-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΑΗ7Λ1-6ΡΝ) Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 15 Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, για την τριετία 2013-2015, η οποία άρχισε να υλοποιείται τον Ιούλιο τρέχοντος έτους, διεξήχθησαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ψεκασμοί με υγρό σκεύασμα με φορητούς ψεκαστήρες, ή με υγρό σκεύασμα με ψεκαστικό μηχανισμό προσαρμοσμένο σε επαγγελματικό όχημα, από επιμέρους Συνεργεία ης Αναδόχου Εταιρείας : Κοινοπραξία «ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ» - «ΒΙΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ» - ΒΑΡΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων και υπό τον έλεγχο της Κοινής Επιστημονικής Επιτροπής και της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.
Στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου μας οι εφαρμογές άρχισαν τον Ιούλιο του 2013 και συνεχίζονται ανά 20ήμερο στο αστικό και περιαστικό φυσικό περιβάλλον, ήτοι στο δίκτυο των φρεατίων, στα συντριβάνια εντός σχεδίου πόλεως Λουτρακίου, Αγ. Θεοδώρων, Καλαμακίου, Περαχώρας Πισσίων και Σχοίνου και στο φυσικό περιβάλλον, στην περιοχή του Σχοίνου (καλαμιώνες, φυσικά έλη) και της Λίμνης Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Υπηρεσίες .

100_1433.JPG100_1441.JPG

Για την επιτυχία του Προγράμματος είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας.

Πολλά από το κουνούπια που μας ταλαιπωρούν κάθε καλοκαίρι προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας.

Όπου υπάρχουν κουνούπια υπάρχουν στάσιμα νερά !