Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τι θα γίνει με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

''Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο περισσότερο σπρώχνουν την Ελλάδα στη ύφεση με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τόσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα κινδυνεύουν να διαλυθούν ολοκληρωτικά'' σχολιάζει ο γερμανικός τύπος τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή.

Ως τομή στην ιστορία της Ελλάδας χαιρετίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή. Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν την τύχη των ψηφοφόρων της, ενώ σχολιάζεται ως καθυστερημένος ο χρόνος αντίδρασης των αρχών.«Προς διάλυση η ελληνική κοινωνία»

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στις τάξεις των σχολιαστών σε σχέση με τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στο κόμμα όχι από ιδεολογική ταύτιση με τη ναζιστική ιδεολογία, αλλά γιατί νόμιζαν ότι θα έβρισκαν «αποκούμπι» στα προβλήματά τους από την οικονομική κρίση.
 «Τί θα γίνει με τους 500.000 ψηφοφόρους του κόμματος που σήμερα έχουν ανέβει στο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση», αναρωτιέται ο σχολιαστής της Tagespiegel του Βερολίνου.
«Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ανήκουν στους νοσταλγούς του Χίτλερ. Το κόμμα είναι δημιούργημα της κρίσης, στις τάξεις του προσέρχονται κυρίως νέοι που δεν έχουν δουλειά και προοπτική. Κανείς δεν ξέρει, σε περίπτωση απαγόρευσης της ΧΑ, προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι της, οπωσδήποτε όμως όχι στα κόμματα του κέντρου. Άρα ακόμη κι αν απαγορευτεί, δεν αναμένεται να γίνει κάτι. Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο περισσότερο σπρώχνουν την Ελλάδα στη ύφεση με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τόσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα κινδυνεύουν να διαλυθούν ολοκληρωτικά», καταλήγει ο σχολιαστής

 «Μαφιόζικη Χρυσή Αυγή»

«Αν αναλογιστεί κανείς την αποδοχή που χαίρει η οργάνωση στον ελληνικό λαό, τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας του τόπου», συμπεραίνει ο σχολιαστής της. «Από ποσοστό 0,5% που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2009, η ΧΑ εκτινάχτηκε στο 15%, αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα θα καταλάμβανε την τρίτη θέση στο Κοινοβούλιο... Σε σχέση με τη δημοτικότητά της τίθεται το ερώτημα πώς το κράτος θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους της. Οι δημοσκόποι θεωρούν καλό σημάδι το ότι το 1/3 των ψηφοφόρων της δήλωσε ότι ψήφισε το κόμμα για να διαμαρτυρηθεί, διότι μόλις εκλείψουν οι λόγοι διαμαρτυρίας, που είναι η οικονομική κρίση, θα πέσει και η συμπάθεια του ελληνικού λαού».


«Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε να είχε πράξει από καιρό»
 Επικρίσεις διατυπώνονται και ως προς το χρόνο που επέλεξαν οι ελληνικές αρχές να δράσουν, τη στιγμή που υπήρχαν «μηνύματα» από πολύ πριν.
 «Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε αυτό που θα έπρεπε να είχε πράξει από καιρό» επισημαίνει η σχολιάστρια της Süddeutsche του Μονάχου. «Να χτυπήσει την ΧΑ με όλη την σκληρότητα που διαθέτει. Μέχρι και την κορυφή της ΝΔ υπήρχαν πολιτικοί και σύμβουλοι που ήταν της άποψης ότι θα έπρεπε να περάσει χρόνος προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Δεν ήθελαν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά να τους προσεταιριστούν κάνοντας άλλη μια στροφή ακόμη πιο δεξιά. Επρόκειτο για δηλητηριώδη πολιτική συνταγή, διότι οι προβοκάτορες της ΧΑ, που ορκίζονται στο αίμα και την τιμή ήξεραν 'καλύτερη συνταγή' για το πώς θα ρίξουν το δόλωμα στους χαμένους της κρίσης. Χωρίς τον φυλακισμένο αρχηγό του κόμματος, η νεοναζιστική οργάνωση είναι αποκεφαλισμένη.Το ερώτημα είναι προς τα πού θα πάνε οι ψηφοφόροι της. Οι λόγοι που οδήγησαν τόσους Έλληνες να στραφούν προς τα εκεί και να τη θεωρήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για τις διαμαρτυρίες τους συνεχίζουν να ισχύουν. Μεγάλη ανεργία, φτώχεια, αισθήματα πίεσης και απόγνωσης. Όποιος νομίζει ότι με το πλήγμα εναντίον των νεοναζιστών κέρδισε η δημοκρατία, χαίρεται πριν την ώρα του».

newsit.gr