Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Το μήνυμα που έστειλε ο Ιερώνυμος για τη σημερινή συγκυρία από το Μέγα Σπήλαιο

Archiepiskopos-Ieronimos
Πηγή: www.romfea.gr

Λαμπρό Πανηγυρικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 15 Αυγούστου στο Ιστορικό Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλο, τον Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο και τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του έκανε ένα παραλληλισμό μεταξύ των δύο γυναικών μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, αυτή της Εύας και της Υπεραγίας Θεοτόκου, τονίζοντας ότι «δύο πρόσωπα που είναι τόσο μακριά χρονικά από εμάς, κι όμως παίζουν τόσο δυναμικό ρόλο στην ζωή μας».
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε την διαφορετικότητα που υπάρχει μέσα μας, κάνοντας μια αναφορά στην απομάκρυνση και την αγάπη μας προς τον Θεό.
«Μέσα μας, έχουμε και τα δύο πρόσωπα, κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από τον Θεό έχουμε το πρόσωπο της Εύας και όταν θέλουμε να ξαναγεννηθούμε εν Χριστώ έχουμε το πρόσωπο της Παναγίας μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.
Επίσης ανέφερε: «Όταν βλέπουμε την εικόνα της Παναγίας την προσκυνούμε με ευλάβεια, αλλά πόσες φορές μέσα στην ζωή μας την ευτελίζουμε, την παραμελούμε από την δική μας πορεία.»
«Να ψάξουμε να βρούμε μέσα μας, πόσες φορές είμαστε με την Εύα και πόσες με την Παναγία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος από την Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι η Παναγία είναι η ελπίδα μας.
«Τα δάκρυα μας, είναι από την απομάκρυνσή μας από τον Θεό, όμως η Παναγία θα μας τα σφουγγίσει και θα μας δώσει δύναμη για να συνεχίσουμε, διότι αυτή είναι η ελπίδα μας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο και τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων για την πρόσκληση και ευχήθηκε στους εορτάζοντες.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τον Μακαριώτατο που λάμπρυνε τους εορτασμούς στο Μέγα Σπήλαιο , ενώ ευχήθηκε η Παναγία να είναι συνοδοιπόρος στο έργο της Εκκλησίας.