Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Βουλγαρία: 61 ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Συνεχίζονται, για 61η ημέρα, οι διαδηλώσεις στη Σόφια κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι. Παρά τη ζέστη, οι διαδηλωτές μένουν πιστοί στο καθημερινό “ραντεβού” τους μπροστά από το κοινοβούλιο και ζητούν - όπως, άλλωστε, κάθε μέρα - την παραίτηση της κυβέρνησης.
 
Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, οι διαδηλωτές ακολούθησαν τη συνηθισμένη – πλέον - “διαδρομή” τους από το κτίριο του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το κοινοβούλιο. Στο μεταξύ, η πορεία των διαδηλωτών, που κατευθύνεται προς το θερινό θέρετρο Ευξείνογκραντ, όπου οι πολιτικοί κάνουν τις διακοπές τους, αναμένεται να φθάσει, σήμερα, στην πόλη του Μπουργκάς.
 
Οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όμως με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το προεδρικό βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού θέτουν “υπ' ατμόν” τους βουλευτές και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
 
Η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης GERB και πρώην πρόεδρος της Βουλής Τσέτσκα Τσάτσεβα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα της να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι τον Σεπτέμβριο, ανάλογα, βέβαια, όπως είπε, με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού.
 
Η κ. Τσάτσεβα είπε πως η απόφαση του προέδρου της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ να ξεκινήσει τη διαδικασία διαβουλεύσεων για τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος επί του προεδρικού βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, αποστέλλοντας επιστολές στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, “δείχνει το φόβο ότι, δεν θα εξασφαλιστούν οι 121 ψήφοι που είναι απαραίτητες για να παρακάμψει (η Βουλή) το βέτο και να προωθήσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Αυτό θα είναι το τέλος της κυβέρνησης Ορεσάρσκι”.
 
Την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι, πρέπει να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το προεδρικό βέτο στο νόμο συμπλήρωσης και τροποποίησης του προϋπολογισμού 2013, το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από τις 11 έως 12 Αυγούστου. Οι επικεφαλής των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων (Σοσιαλιστές, Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και “Ατάκα”) δεν απάντησαν, ακόμα, στην επικοινωνία του προέδρου της Βουλής.
 
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κόμματος “Ατάκα” Βόλεν Σιντέροφ δήλωσε ότι, οι βουλευτές του κόμματός του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν, με βάση τη συνείδησή τους,αυτό που επιθυμούν στη συνεδρίαση για το προεδρικό βέτο επί του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “ΒΤΑ”, ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ δήλωσε πως δεν ορίστηκε, ακόμη, ημερομηνία για τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής για το προεδρικό βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
 
Ο κ. Μίκοφ δήλωσε πως ζήτησε από τα κοινοβουλευτικές ομάδες να επιλέξουν την πιο κατάλληλη ώρα για την συνεδρίαση, της οποίας τη σύγκληση ζήτησαν – υποβάλλοντας σχετικό αίτημα – 77 βουλευτές του GERB.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr