Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ο Σαμαράς άρχισε τα... τηλέφωνα για την Κύπρο

Antonis-Samaras-Kypros
Mε το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό Eurogroup είναι η Αθήνα, ευελπιστώντας πως τελικά θα βρεθεί μια λύση η οποία και θα διατηρήσει την Κύπρο στην ευρωζωνη και δεν θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα πλεον στην έτσι και αλλιώς δοκιμαζόμενη οικονομία της.

Ο Αντωνης Σαμαράς είναι σε συνεχή επαφή και με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και με σημαντικούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα ενώ προφανώς και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπεντζαμιν Νετανιάχου συζητήθηκε και το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προσγειώθηκε αργά το βράδυ χθες στις Βρυξέλλες και αναμένεται και αυτός με τη σειρά του να έχει επαφές με ομολόγους του προετοιμάζοντας το κλιμα για το Eurogroup. Η Αθήνα σε κάθε τόνο διαμηνύει πως θα στηρίξει την όποια απόφαση λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία και εκτιμά πως ήδη με τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί αλλά και με αυτά που αναμένονται έχει ουσιαστικά στρωθεί ο δρόμος για έναν καλό συμβιβασμο που θα οδηγεί και στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Με την απορρόφηση των κυπριακών υποκαταστημάτων πάντως από την κυβέρνηση εκτιμούν πως δόθηκε μια ανάσα και στην κυπριακή οικονομία ενώ διασφαλίζονται πλήρως και οι καταθέσεις εδώ στη χώρα μας και οι θέσεις εργασίας και γενικά δεν δημιουργείται αναστάτωση.

Αυτό που σίγουρα ανησυχεί πάντως την Αθήνα είναι το κατά πόσο οι εξελίξεις στην κύπρο θα επηρεάσουν και τη χώρα μας κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας για αυτό και σε όλους τους τόνους διαμηνύουν πως η Ελλάδα είναι θωρακισμένη έχοντας διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ενώ απόλυτα ασφαλές είναι και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας.

Πάντως δεν λείπουν πλέον και εκείνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που εκτιμούν πως η Λευκωσία θα έπρεπε να είχε έτοιμο ένα σχέδιο Β από τη στιγμή που απέρριψε το αρχικό σχέδιο που περιελάμβανε κούρεμα των καταθέσεων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr