Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η ωμή αλήθεια του Σόιμπλε για την Ελλάδα

Wolfgang-Schaeuble-greek-crisis
Παραμένει, με χαώδη απόσταση από τον επόμενο, η φωνή της κοινής λογικής και του ρεαλισμού, γύρω από την Ελλάδα, την κρίση και τη στάση της Γερμανίας. Όσο κι αν μας ενοχλούν τις περισσότερες φορές αυτά που λέει.
Με συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη “Bild”, ο… περί ου ο λόγος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφηγείται την ωμή αλήθεια για την Ελλάδα. Παραδέχεται ότι η νέα συμφωνία για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία, σε βάθος χρόνου, παραδέχτηκε ωστόσο επίσης ότι το Βερολίνο πρέπει να υποστεί αυτές τις θυσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
“Τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης, είναι υπέρτερα, ξεπερνούν το όποιο κόστος από τα πακέτα βοήθειας, όποιο κι αν είναι αυτό”, ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στη “Bild”.
Ο άλλοτε επικεφαλής του CDU, που πλήρωσε βαρύ τίμημα για το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων” της εποχής του Χέλμουτ Κολ, στο οποίο ενεπλάκη, με αποτέλεσμα να χάσει την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών από την… Άνγκελα Μέρκελ, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα είναι το συνολικό κόστος της διάσωσης της Ελλάδας για τη Γερμανία.
Προσθέτοντας απλώς ότι το Βερολίνο και οι υπόλοιποι εταίροι της Ελλάδας θα συνεχίσουν να εποπτεύουν και να ασκούν πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση από τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει πάρει, αναφορικά με την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Και φυσικά, λιτότητας.

ysterografa.gr