Κώδωνα κινδύνου για το γεγονός ότι επί της ουσίας έχει εγκαταλειφθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων κρούει ο Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, με αφορμή τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την περιοχή του Καστριτσίου στην Πάτρα. Ο κ. Τσελέντης εγκαλεί με κατηγορηματικό τρόπο την Πολιτεία ισχυριζόμενος ότι έχει αφήσει στην τύχη τους δημόσια κτίρια στα οποία συναθροίζονται πολλοί πολίτες καθημερινά ενώ, χαρακτηριστικά, μίλησε ακόμη και για "σάπια σχολεία" και "σχολεία ερείπια" για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Super B και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πομώνη ο κ. Τσελέντης είπε ότι αντί να μιλούμε για "πράσινα σχολεία, για σχολεία με φωτοβολταϊκά και... πράσινα άλογα", θα πρέπει να δούμε την στατικότητα των κτιρίων ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε σεισμό μεσαίου και μεγάλου μεγέθους τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε δημόσια κτίρια.
Να σημειωθεί, όπως έχει γράψει το thebest.gr, ότι αντίστοιχη θέση έχει υιοθετήσει και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης.Τον περασμένο Ιούνιο το ΤΕΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι "ο τελευταίος προσεισμικός έλεγχος των Δημοσίων Κτιρίων που έγινε από το Τεχνικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε πριν από 10 χρόνια και αφορούσε περίπου 100 Κτίρια, ενώ τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό του 2008 το πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων καρκινοβατεί με επίπεδα υλοποίησης της τάξης του 50%".
Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να αναδειχθεί και η αναγκαιότητα παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης και για τα ιδιωτικά κτίρια τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 χρόνια από την κατασκευή τους. Δεδομένου του οικοδομικού κορεσμού στα αστικά κέντρα αλλά και της οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, είναι μάλλον αφελές να προβλέψει κανείς για τα επόμενα χρόνια μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα μέσω της οποίας θα προκύψουν νέα κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές, ανέφερε το ΤΕΕ.