Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η δόση αργεί, αλλά θα έρθει…

Giorgos-Zanias
Την ανάγκη να αναγνωρίσουν οι δανειστές και η τρόικα τα θετικά βήματα που έχει κάνει η χώρα και ταυτόχρονα να προβληθούν στα διεθνή μέσα για να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε συνέδριο του Economist. «Έχουμε πραγματοποιήσει τα 2/3 όσον αφορά σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Ζανιάς.

Εκτίμησε πως τελικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ, αλλά έδειξε ότι η χώρα επείγεται λέγοντας « Το συντομότερο που θα έρθει ,το καλύτερο».

Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος είπε ότι «έχουμε συνηθίσει στις καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων, που τελικά όμως έρχονται».

Πάντως σημείωσε πως «εάν καθυστερήσει μια φορά η δόση σε χρονική περίοδο που πρέπει το κράτος να πληρώσει υποχρεώσεις, οι πολίτες θα καταλάβουν την αναγκαιότητα των χρημάτων που λαμβάνουμε από τους δανειστές μας ».

Υπογράμμισε ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες παρά την κρίση δεν κατέρρευσαν και ανταποκρίνονται στις βασικές λειτουργίες τους με κυρίαρχη την εγγύηση των καταθέσεων. Όμως προέβλεψε ακόμα πως τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο» θα αυξηθούν και οι πολίτες θα συνεχίσουν να καθυστερούν τις δόσεις τους ή να μην τα αποπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2013 , οπότε και αναμένεται να αρχίσει η ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Θωμόπουλος, επισήμανε ότι οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών δεν ευθύνονται για την κρίση αλλά είναι τα θύματα της κρίσης και δεν πρέπει να τιμωρηθούν.

Συνέχισε λέγοντας πως δεν αναμένεται , από τους ελέγχους επί της ευρωστίας των τραπεζών τίποτα το συνταρακτικό, που θα δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει πραγματοποιήσει πολλά λάθη.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών, που θα τις οδηγήσει σταδιακά ξανά στην διατραπεζική αγορά και μαζί με την επιστροφή καταθέσεων θα αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

ΧΡΥΣΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ / ysterografa.gr