Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης

Antonis-Samaras-Summit-Brussels
Καθαρή και άμεση λύση επιδιώκει η Αθήνα από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα με τη διαφορά να βρίσκεται στη μείωση των επιτοκίων στην οποία φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι εταίροι επί της αρχής, υπάρχει όμως τεράστια ακόμα απόσταση για το πόσο θα είναι αυτή η μείωση και κυρίως για το ποιά θα είναι η επιβάρυνση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

Με τη μείωση των επιτοκίων η Αθήνα, θα εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ, ρίχνοντας έτσι το έλλειμα από το 130% του ΑΕΠ στο 124%, κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο.

Βασικό επιχείρημα πλέον της Αθήνας είνα πως αυτά τα 10 δισ. είναι μόλις το 1/1000 του ευρωπαικού ΑΕΠ. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιδιώξει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους τις επόμενες μέρες, οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο είναι εντατικές με τα τηλέφωνα να έχουν ανάψει.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με την Κριστίν Λαγκάρντ ενώ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε κατ’ ιδίαν μεταξύ άλλων και με τους κκ. Γιούνκερ, Μπαρόζο και Ρομπάι.


Το μήνυμα του Ελληνα Πρωθυπουργού προς όλους ήταν σαφές: Η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα πρέπει και τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι εταίροι. Ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, η οποία δημιουργεί ένα σαφώς αρνητικό κλίμα και στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως εκτιμούν πως τελικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει λύση τη Δευτέρα κυρίως σε πρώτη φάση όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκφράζουν αισιοδοξία για άμεση εκταμίευση του ποσού των 31,5 δισ. ευρώ, μέσα στον Δεκέμβριο του ποσού των 5 δισ. και στις αρχές Ιανουαρίου του ποσού των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr