Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Νόμος το Μνημόνιο ΙΙΙ με 153 ψήφους έπειτα από μία εκρηκτική ημέρα στη Βουλή


Με ψήφους 153 υπέρ,, οι οποίες προήλθαν από τους 126 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 120 «όχι», 18 «παρών» και έναν απόντα , τον κ. Σκανδαλίδη, υπερψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης το πολυνομοσχέδιο με τα νέα επώδυνα μέτρα, έπειτα από 14ωρη θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και εν μέσω κινητοποιήσεων πολιτών και σωματείων έξω από το Κοινοβούλιο.

Το Μνημόνιο ΙΙΙ στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ έξι βουλευτές και στη ΝΔ άλλον έναν, οι οποίοι διαγράφηκαν λόγω διαφοροποίησης από την επίσημη γραμμή των δύο κομμάτων για στήριξη του πολυνομοσχεδίου.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής, κ. Κασσαπίδης ήταν η μεγάλη έκπληξη καθώς δεν ψήφισε ναι, αλλά παρών και έτσι το κυβερνών κόμμα αντί για 127 ναι είχε 126. Ως συνέπεια ο κ. Κασσαπίδης τέθηκε με εντολή Σαμαρά εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ είχε μεγαλύτερες απώλειες, καθώς από τους 33 βουλευτές, οι 6 πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή, κάτι που τους έθεσε αυτομάτως εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας.  Συγκεκριμένα, εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τέθηκαν οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία, η Άντζελα Γκερέκου, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Κουτσούκος οι οποίοι δήλωσαν "παρών", και οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Μιχάλης Κασσής, οι οποίοι ψήφισαν "όχι".
Η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν κατά πλειοψηφία παρών στο πολυνομοσχέδιο, ενώ οι κ.κ. Μουτσινάς και Βουδούρης ψήφισαν όχι παρά την κομματική γραμμή.

Ο  Κώστας Σκανδαλίδης αιτιολογώντας τη στάση του την απόφασή του να απέχει , αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι «τα μέτρα και η διαδικασία διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας».
Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει επιβεβλημένο από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί. Εξηγεί επίσης ότι αν παρέμενε στην αίθουσα προκειμένου να ψηφίσει «ναι» αυτό θα συνιστούσε αποδοχή της οριστικής μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο. Εξηγεί όμως επίσης και ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ψηφοφορία για να ψηφίσει «όχι» διότι τυχόν πλειοψηφία του «όχι» θα οδηγούσε σε άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη χώρα
Τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναζητεί τρόπους συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τόνωσης του κλονισμένου ηθικού των βουλευτών που έμειναν, δεδομένου μάλιστα ότι ο Θάνος Μωραΐτης, ο Συμεών Κεδίκογλου και η Θεοδώρα Τζάκρη διαμήνυσαν ότι ψηφίζουν για τελευταία φορά, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα συνεδρίαση της ΚΟ αλλά και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ.

Έντονος, επίσης, είναι ο προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για τις κινήσεις που αναμένεται να κάνουν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσανατολίζεται να αντικαταστήσει άμεσα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ορίζοντας στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου βουλευτή από «νεότερη» γενιά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την άλλη, δεν φαίνεται ότι θα ανακοινώσει άμεσα την ανεξαρτητοποίησή του, ούτε να λάβει οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία πριν την εκταμίευση της δόσης.

Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης είχαν δίωρη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αλλά και στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.