Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Γ. Παπακωνσταντίνου: Χάθηκε το πρωτότυπο cd με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ!

Γ. Παπακωνσταντίνου: Χάθηκε το πρωτότυπο cd με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ! Ευθύνες στο ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ καταλόγισε ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
          
Ευθύνες στο ΣΔΟΕ καταλόγισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ολιγωρία του ΣΔΟΕ λέγοντας πως ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας Λαγκάρντ, χωρίς να περιμένει καμία πολιτική εντολή. Επίσης υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες και παραδέχθηκε ότι... χάθηκε το πρωτότυπο CD που εστάλη από τη Γαλλία!
«Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων-περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι το ΣΔΟΕ «δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους», καθώς έχει υπηρεσιακή αυτονομία. «Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι», επανέλαβε και ενώπιον της Επιτροπής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «αποφασίστηκε αφενός ο κ. Πλασκοβίτης να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές για σύναψη συμφωνίας, και αφετέρου να γίνει κάθε δυνατή χρήση της υπάρχουσας πληροφορίας, όπως των συγκεκριμένων ονομάτων, και έδωσα εντολές σε αυτήν την κατεύθυνση». Πρόσθεσε ακόμη ότι «τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε ΓΓ Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο και τον Μάιο επελέγη ως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από τη Γαλλία σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα. Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία. Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία».

Χάθηκε το πρωτότυπο CD
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης, ενημερώθηκαν σήμερα για πρώτη φορά για τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι έχασε το cd με τη λίστα, καθώς φέρεται να μην έχει πει κάτι τέτοιο στην κατάθεσης του.

Ο κ. Παπακωσταντίνου στην κατάθεσή του είχε αναφέρει:: «Το καλοκαίρι του 2010, ο διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας με ενημέρωσε ότι υπάρχει λίστα καταθετών σε ελβετική τράπεζα. Σε συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ζήτησα από την ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ τη συγκεκριμένη λίστα. Μου είπε ότι είναι δύσκολο και με παρέπεμψε στον γγ του υπουργείου της. Ανέθεσα το θέμα στον γγ Πλασκοβίτη και τον Οκτώβριο του 2010 το υλικό έφτασε δια τις διπλωματικής οδού σε cd χωρίς διακριτικά συνοδευόμενο από υπηρεσιακό σημείωμα Γάλλου υπαλλήλου. Περιλάμβανε λίστα περίπου 2.000 καταθετών. Ζήτησα από συνεργάτες μου να αθροίσουν τις καταθέσεις, οι οποίες φτάνουν τα 2 δισ. δολάρια. Από τις περίπου 2.000 περιπτώσεις, οι μισές φαίνεται να μην έχουν καμία καταγραφή».
«Βρίσκομαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από όταν μπήκα στην πολιτική»
Στη δημοσιότητα δόθηκαν και κάποιες από τις απαντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου σε ερωτήσεις της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντοπούλου.
Είπε ο τέως υπουργός: «Με εγκαλείτε ότι επιχείρησα να καλύψω κόσμο. Κανείς δεν μου έχει κάνει μέχρι σήμερα αυτή την καταγγελία. Σήμερα βρίσκομαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ότι όταν μπήκα στην πολιτική . Δεν έχω off shore δεν έχω βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, δεν έχω λογαριασμούς σε τράπεζες μόνο δάνεια έχω και δεν σας επιτρέπω».
Κωνσταντοπούλου: «Αφήστε αυτό το στυλ και πείτε που έχετε βάλει το cd».
Παπακωνσταντίνου: «Θέλετε να μετατρέψετε την συζήτηση σε κατηγορητήριο εναντίον μου, θεωρείτε ότι βρίσκεστε σε αίθουσα δικαστηρίου και σε προανακριτική διαδικασία».

eklogika.gr