Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η επιτομή των αντιφάσεων σε μια μόνο μέρα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα τις ζητήσουμε, όταν θα είμαστε σε θέση να τις επιβάλουμε»: Το ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προχθές στην Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα.

Την ίδια ώρα, μίλησε για «σχιζοφρενικό κρεσέντο» και «απύθμενο νεοφιλελεύθερο δογματισμό», για «διεθνές πείραμα-σοκ ενός προγράμματος-σοκ που δεν έχει θεραπεία».

Και για το Μνημόνιο είπε πως πρέπει να ακυρωθεί και να καταργηθεί στη Βουλή με επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης σε ευρωπαϊκά πλαίσια αλλά και με την συγκρότηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Επ’ αυτών δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για αυτά, εφόσον αργά ή γρήγορα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Μετά, πετάχτηκε ως την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και χάιδεψε αυτιά, χρησιμοποιώντας πάντως πολύ προσεκτικές εκφράσεις για τις υποσχέσεις του:

Δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες – όπως ακριβώς ο Γ. Παπανδρέου θα επανεξέταζε την επιστροφή του ΟΤΕ και του λιμανιού στο Δημόσιο.

Την ίδια ημέρα, στον Αντέννα και στον Γ. Παπαδάκη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ γιατί θα καταστραφούμε».

Και για το μνημόνιο, διερωτήθηκε υποσχόμενος: «Το μνημόνιο; Ποιο μνημόνιο; Δεν υπάρχει μνημόνιο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μνημόνιο θα καταργηθεί».

Για τη δε κυβέρνηση είπε πως θα αποτύχει και θα καταρρεύσει.

Συγγνώμη, αλλά πώς συντίθενται όλα τα παραπάνω;

Αν δηλαδή βρισκόμαστε σε σχιζοφρενικό κρεσέντο γιατί να περιμένουμε να φθάσει στην κορύφωσή του και να μην κάνουμε τώρα εκλογές για να μας σώσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει την κατάργηση του μνημονίου και συγχρόνως να συνεχίσουμε να ζούμε σα να μην συνέβη τίποτε – να δανειζόμαστε, να κάνουμε εισαγωγές κλπ – τότε γιατί να μην το κάνουμε τώρα και να περιμένουμε την κατάλληλη ώρα;

Θέλω να πω, αν υπάρχει μαγική λύση για να σωθούμε από το μνημόνιο χωρίς να υποστούμε όλα αυτά τα σχιζοφρενικά, γιατί να μην την εφαρμόσουμε τώρα;

Εντάξει, έγιναν εκλογές πριν από τρεις μήνες και μάλιστα διπλές, αλλά αν στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας τελειοποίησε την «λύση» του, γιατί δεν φροντίζει να την επιβάλει τώρα για να σώσει τον λαό και τη χώρα;

Και επιτέλους, αν πιστεύει πως αν φύγουμε από το ευρώ θα καταστραφούμε, τότε πώς θα καταργήσουμε εν μια νυκτί το μνημόνιο, χωρίς να υποστούμε τις συνέπειες της καταστροφής;

Με λίγα λόγια, είναι πολλά τα ερωτηματικά και πολλές οι αντιφάσεις που εξακολουθούν να διατυπώνονται.

Και κυρίως: Όταν ο κ. Τσίπρας λέει πως οι εκλογές θα γίνουν «στην ώρα τους», πότε είναι αυτή η ώρα;

Όταν, όπως ισχυρίζεται, θα έχει ολοκληρωθεί το σχιζοφρενικό σενάριο;

Θα ήταν πιο ειλικρινές αν δήλωνε πως ακριβώς επειδή επιδεινώθηκε δραματικά η κατάσταση μετά τις (διπλές) εκλογές, ζητά να ξαναστηθούν άμεσα κάλπες, για να μας σώσει εδώ και τώρα.

Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί να μας πει πώς θα γίνουν όλα συγχρόνως: Και στάση πληρωμών και απαλλαγή από το μνημόνιο και συνέχιση της χρηματοδότησης (από κάποια μυστική πηγή) και ομαλή συνέχιση της ζωής στη χώρα χωρίς έξοδο από το ευρώ που θα οδηγούσε σε πλήρη καταστροφή.

elzoni.gr