Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κλείνουν τα πάντα στη Νέα Υόρκη λόγω του τυφώνα!


Η πόλη της Νέας Υόρκης θα διακόψει τη λειτουργία του δικτύου της των δημόσιων μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, σήμερα από τις 19:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδος) για προληπτικούς λόγους εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Σάντι, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από το μετρό, οι αρχές της πόλης αυτής των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ σήμερα το απόγευμα.

"Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι'αυτό", σημείωσε ο Κουόμο.

Η αρχή των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα αρχίσει να διακόπτει τις διάφορες υπηρεσίες της στις 19:00 τοπική ώρα, πρόσθεσε.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν επίσης άλλοι αξιωματούχοι στην συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για αύριο Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις. Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει ωστόσο ανοιχτό σήμερα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ έδωσε σήμερα εντολή για την απομάκρυνση 375.000 κατοίκων της πόλης, οι οποίοι διαμένουν σε ζώνες που μπορεί να πλημμυρίσουν καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

"Είναι ένας σοβαρός και επικίνδυνος τυφώνας. Ωστόσο πιστεύω ότι θα περάσει", σημείωσε ο Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η εντολή για την απομάκρυνση αφορά τους Νεοϋορκέζους που ζουν στην Ζώνη Α, η οποία καλύπτει τις παράκτιες περιοχές.

Ο δήμαρχος της πόλης έδωσε επίσης εντολή να κλείσουν αύριο τα δημόσια σχολεία.

Φόβοι για μεγάλες καταστροφές


Ο τυφώνας Σάντι έθεσε σε συναγερμό τις αρχές των βορειοανατολικών ακτών στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ομπάμα, κυβερνήτες, δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι πολιτειακών και δημοτικών αρχών καλούν τον κόσμο να μην αψηφήσει τις προειδοποιήσεις. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές, κυρίως από πλημμύρες και δυνατούς ανέμους, ενώ εκατομμύρια άτομα ενδέχεται να μην έχουν ηλεκτρισμό γι' αρκετές μέρες.

Επιπλέον, στελέχη και των δυο κομμάτων ισχυρίζονται ότι ο τυφώνας Σάντι πιθανό να επηρεάσει όχι μόνο το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις της προεκλογικής περιόδου, αλλά και την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος επειδή θα συντείνει ώστε πολλοί ψηφοφόροι να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ειδικά εκείνοι που σκόπευαν να ψηφίσουν πριν τις 6 Νοεμβρίου.

Η χειρότερες στιγμές από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι αναμένεται να είναι από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα).

Στη Νέα Υόρκη θα παραλύσει για δυο μέρες το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του μετρό και των λεωφορείων. Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ καλεί τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς σοβαρό λόγο. Τα σχολεία θα είναι αύριο κλειστά, όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, καθώς και ο ΟΗΕ. Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και εκτιμάται ότι αύριο θα κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανησυχούν ιδιαίτερα για μεγάλες πλημμύρες στο νότιο μέρος του Μανχάταν, για περιοχές του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Λονγκ 'Αιλαντ, ενώ μεγαλύτεροι φόβοι εκφράζονται για πολλές περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, οι μεγάλες πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο είναι: Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια και Βοστόνη. Κατά τη διάρκεια σημερινών συνεντεύξεων Τύπου, μίλησαν οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και διευθυντές αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και αξιωματούχοι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού. Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι πρόκειται για "σπάνιο καιρικό φαινόμενο" στην περιοχή, επειδή ο τυφώνας Σάντι θα συναντηθεί με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή θα υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα η άνοδος των υδάτων να φτάσει μέχρι και 3.30 μέτρα στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για ένα "ιστορικό τυφώνα" κατηγορίας 1, θα χτυπήσει μια τεράστια περιοχή, ακτίνας μεγαλύτερης των 800 μιλίων και υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος", όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά, και υπογραμμίζεται ότι οι ζημιές αναμένεται να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το σημαντικότερο είναι να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Επίσης, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τις αρχές δεν είναι μόνο η δύναμη του τυφώνα, που θα συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης, ισχυρούς ανέμους και χιόνα σε ορισμένες περιοχές, αλλά το γεγονός ότι θα είναι μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να κυκλοφορήσουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Ο στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή.

newsit.gr