Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ​Σ ΤΟΥ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛ/ΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1"



Για την ψήφιση των μέτρων

….. «Τα μέτρα είναι επώδυνα, είναι εξαιρετικά δύσκολα. Δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική στρατηγική. Πρέπει να υπερασπιστούμε την θέση της χώρας μας μέσα από τους ευρωπαικούς θεσμούς και αυτό έχει σκληρό αντίτιμο.
Βεβαίως, υπάρχει ένα πρόβλημα πειθούς της ελληνικής κοινωνίας, γιατί τα πολιτικά κόμματα, κυρίως τα δυο εκ των τριών της τρικομματικής κυβέρνησης υπερέβαλαν προεκλογικά στις θέσεις τους.
Δυστυχώς επίσης η ίδια η προγραμματική συμφωνία είναι σε μεγάλη απόσταση από την σκληρή πραγματικότητα. Και αυτό οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει κάποια στιγμή να το διαχειριστούν.»

Για την υπόθεση του Β. Μειμαράκη

«Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οφείλουν τάχιστα να διερευνήσουν με διαφάνεια και με βάση το νομικό πλαίσιο την υπόθεση αυτή.
Θα είναι καταστροφικό το πολιτικό σύστημα να τίθεται σε ομηρία σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία για την χώρα. Εάν ο Πρόεδρος της Βουλής ζητούσε την γνώμη μου, θα τον συμβούλευα να μην προχωρήσει σ’ αυτήν την θεσμική ιδιομορφία την οποία επέλεξε, να αναπληρώνεται δηλαδή, εν μέρει, από τους αντιπροέδρους. Δεν το προβλέπει το Σύνταγμα ,ούτε ο κανονισμός της Βουλής. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.
Επειδή ο Πρόεδρος της Βουλής είναι τρίτος στην πολιτειακή ιεραρχία, θα πρέπει να λειτουργεί με ψυχραιμία και ευθύνη. Την ίδια ευθύνη θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι μας, πολιτικά κόμματα και βεβαίως το μιντιακό σύστημα της χώρας. Τα ΜΜΕ δεν είναι άμοιρα ευθυνών και σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα, πρέπει να συμβάλλουν στην υπεράσπιση της τρωθείσας αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Φοβάμαι πως επειδή αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα και τα βιώνουμε δραματικά, το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με έναν κατεξοχήν αμυντικό τρόπο. Είναι μεγάλο λάθος αυτό το μήνυμα που περνά στην κοινωνία. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα, εννοώ την ενοχή, εκτός εάν υπάρξει διερεύνηση και αποδειχθεί η ενοχή. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί επίσης, όταν αναφερόμαστε γενικά και αόριστα στους κινδύνους αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος. Δεν υποστηρίζω πως με αυτό τον τρόπο δεν υπονομεύεται το πολιτικό σύστημα, αλλά από αυτό μέχρι να αναφερόμαστε σε αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, είναι μεγάλη η απόσταση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους.
Θα ήθελα να αναφερθώ και σε αυτόν τον κοινοβουλευτικό καταιγισμό ερωτήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις λίστες του ΣΔΟΕ και τα ονόματα βουλευτών, υπουργών, πρωην και νυν. Είναι μια ιστορία που έχει εξοκείλει ,που δημιουργεί περισσότερες εντυπώσεις παρά λύνει προβλήματα .Κατά την άποψή μου, ο υπουργός Οικονομικών δεν έπρεπε να απαντήσει στις ερωτήσεις της ΔΗΜΑΡ. Το ΣΔΟΕ είναι μια αυτόνομη και ανεξάρτητη υπηρεσία ,η οποία θα πρέπει να έχει θεσμική αυτονομία για να κάνει σωστά την δουλειά της. Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν όλοι σεβόμαστε την θεσμική αυτονομία των υπηρεσιών και των οργάνων του κράτους.»