Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ανακοινώθηκε... εθνικός διαπραγματευτής για το έργο της “Ολυμπίας Οδού”

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ορίζεται ο Ευθύμιος Βιδάλης ως διαπραγματευτής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (έργα παραχώρησης, όπως η "Ολυμπία" και η "Ιόνια" Οδός). Ο κ. Βιδάλης, που έχει διατελέσει επί σειράν ετών ανώτατο διευθυντικό στέλεχος ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί.Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για το «ξεπάγωμα» 1,4 δισεκατομμυρίων ευρω, που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων έργων, όπως η "Ολυμπία" και η "Ιόνια" Οδός, ήρθαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΕΤΕΠ, Βέρνερ Χόγιερ, τα προβλήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και συνεπώς τα πρώτα κεφάλαια θα φτάσουν στη χώρα μας το φθινόπωρο.
Οι συμβάσεις έχουν παρουσιάσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που επηρέαζε άμεσα την χρηματοδότηση των έργων και των παραχωρησιούχων.
Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καταλήξει σε μια συμφωνία-πλαίσιο για τα έργα και μέχρι το τέλος του χρόνου, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, οι συμφωνίες για τα έργα να τεθούν υπό την έγκριση της Ελληνικής Βουλής.
Τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας είναι:
1. Ιόνια Οδός
(συμπεριλαμβάνονται και τμήματα ΠΑΘΕ) (ΟΠΣ 341193, 'ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ "ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΠΑΘΕ ΑΘΗΝΑ (Α/Κ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ) - ΜΑΛΙΑΚΟΣ (ΣΚΑΡΦΕΙΑ) ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΘΕ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ - ΧΑΛΚΙΔΑ")
2. Μαλιακός – Κλειδί
(ΟΠΣ 371534 'ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ –ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΑΛΙΑΚΟΣ - ΚΛΕΙΔΙ»)
3. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας
(ΟΠΣ 296564 «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (E65)»)
4. Ελευσίνα, Κόρινθος, Πάτρα, Πύργος, Τσακώνα
(ΒΔ ‘Αξονας Πελοποννήσου) (ΟΠΣ 277211 'ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ - ΤΣΑΚΩΝΑ»)
5. Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα (Οι εργασίες στον οδικό άξονα συνεχίζονται κανονικά)
(ΟΠΣ 292401 'ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΣ ΛΕΥΚΤΡΟ - ΣΠΑΡΤΗ»).
Η πλήρης έναρξη κατασκευής των έργων αυτών θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της Χώρας κατά 1,5% και στην ενίσχυση της απασχόλησης δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

isthmos.gr