Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Kοινωνία Αξιών: Aνοίγει το δρόμο στη δραχμή και βρίθει αντιφάσεων το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Σκληρή κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και από το νεοσύστατο κόμμα της Κοινωνίας Αξιών (που ίδρύθηκε πριν λίγες μέρες με εμπνευστή και πρόεδρο τον καθηγητή κ. Δημήτρη Μπουραντά) .Συγκεκριμένα σε ανάρτηση που ανέβασε η επίσημη σελίδα της Κοινωνίας Αξιών στο facebook και υπογράφει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ.Στέλιος Φενέκος γίνεται ευθεία αναφορά στον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει αν επικρατήσει στις ερχόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κι εφαρμόσει τα όσα προτείνει για να αποσπάσει ψήφους. Συγκεκριμένα η ανάρτηση αναφέρει:
1. Η Οικονομική ανάλυση για τα αίτια που οδηγηθήκαμε εδώ, είναι ίσως το πιο δουλεμένο και καλά εκφρασμένο κομμάτι του προγράμματος.
2. H τελική πρόταση του όμως ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για επιστροφή στη δραχμή. Είναι σαν να την έγραψαν διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις. Η υλοποίηση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη έξοδο από το ευρώ και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.
3. Η μεγάλη δε αντίφαση είναι ότι ενώ έρχεται σε ευθεία ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Τρόικα και τα κράτη που μας δάνεισαν, παράλληλα θέλει τα κονδύλια της σύμβασης για να υποσχεθεί παροχές.
4. Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται στην παραδοχή ότι οι Ευρωπαίοι θα εξακολουθήσουν να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις του δανείου χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο Συνασπισμός στα λοιπά σημεία του μνημονίου. Τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία στο πρόγραμμα του:
• Για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του ΑΕΠ
• Για την ύπαρξη ρευστότητας για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις
• Για την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων και την αποπληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμμάτιων που λήγουν
• για τη στήριξη των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες,
• για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να μην επιβαρυνθεί η αγορά και αυξηθεί η ανεργία
• για την ύπαρξη δυνατοτήτων χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και για να κινηθεί η αγορά
• για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας όσων πλήττονται από την κρίση.
5. Κορμός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο και πολυδάπανο κράτος, επαναφορά στο καθεστώς των παλιών ΔΕΚΟ, ανασύσταση του συντεχνιακού κράτους και του συνδικαλισμού όπως ήταν πριν.
Διαβάζοντας κάποιος το πρόγραμμα του Συνασπισμού αμέσως αντιλαμβάνεται τα παρακάτω:
1. Το πρόγραμμα είναι σύνθεση επί μέρους θέσεων που τις έχουν επεξεργασθεί διαφορετικές ομάδες ανθρώπων με αρκετές ιδεολογικές διαφορές στην πολιτική αντίληψη, στη γλώσσα και στις μεθόδους που προτείνουν για να επιλυθούν ίδια προβλήματα. Γι αυτό είναι γεμάτο από αντιφάσεις, επαναλήψεις θέσεων με αρκετές διαφορές στην τελική πρόταση και οπωσδήποτε με διαφορετική ιδεολογική βάση.
2. Σε πολλά σημεία αναιρεί αυτό που έλεγε προηγουμένως. Αυτό παρατηρείται κυρίως στα σχόλια που αφορούν την ΕΕ. Συγκεκριμένα σε κάποιο σημείο παραδέχεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα στις χώρες της Ευρώπης είναι πολύ καλύτερο από της Ελλάδος ενώ σε κάποιο άλλο σημείο το χαρακτηρίζει απάνθρωπο, αντικοινωνικό που δεν σέβεται τον άνθρωπο.
3. Είναι γεμάτο από υποθετικές κρίσεις και εσφαλμένα συμπεράσματα για την πραγματικότητα. Εμφανίζονται πολλά μεθοδολογικά λάθη στους συλλογισμούς, αφού πολλές αποφάσεις για την ανάγκη εφαρμογής μέτρων στηρίζονται σε υποθετικά συμπεράσματα. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά λογικά λάθη στην ανάλυση, λόγω σύγχυσης στη σχέση αιτίου με το αιτιατό.
4. Δεν έχει πουθενά καμία ρεαλιστική κοστολόγηση των προτάσεων για τα χρήματα που θα χρειασθούν και από πού θα τα βρει.
5. Προτείνει πρώτα να καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο και μετά να κάνει διάλογο με την ΕΕ. Δηλαδή προτείνει πρώτα ρήξη και μετά διαπραγμάτευση, θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι και η Τρόικα θα διαπραγματευτούν με αυτούς τους όρους που θέτει. Ανορθολογική τελείως σκέψη που μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο αν δεν θέλει να συνεργασθεί με κανένα για να δημιουργήσει κυβέρνηση. Είναι στην ουσία μία πρόταση αντιπολίτευσης.
6. Το ΚΚΕ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, ότι ανακοινώσε αυτά τα μέτρα επειδή δεν θέλει συνεργασία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια «απατηλή πρόταση που αποβλέπει μόνο στο να χρησιμοποιήσει τη σημαία της συνεργασίας».
7. Το όλο πρόγραμμα είναι στην ουσία συρραφή προτάσεων από διαφορες προτάσεις παλαιοτέρων ετών Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κυβερνητικό πρόγραμμα ενός κόμματος που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για να κυβερνήσει.
Στέλιος Φενέκος