Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η εγκύκλιος του Άρειου Πάγου για τους δικαστικούς αντιπροσώπους - Πως θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Μέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου καλούνται  τα δικαστήρια όλης της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Δημοσιογράφων, να διαβιβάσουν στον Άρειο Πάγο κατάλογο με τα ονόματα όσων έχουν δικαίωμα να διοριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη 18 Απριλίου πρέπει οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί υπάλληλοι και το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαβιβάσει και πάλι στον Άρειο Πάγο τις αιτήσεις προτίμησης και εξαίρεσης διορισμού δικαστικών αντιπροσώπων.
Αυτό προβλέπει η Εγκύκλιος (270/2012) για το διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές της 6ης Μαΐου που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος. Στην εγκύκλιό του δε επισημαίνει, ότι δεν θα ληφθούν υπόψιν αιτήσεις εξαίρεσης  οι οποίες δεν θα είναι συμπληρωμένες σύμφωνα με τα νέα υποδείγματα που παραθέτει στην ιστοσελίδα του.
Αναλυτικόερα:
Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας όλων των Πολιτικών-Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όλης της χώρας, η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και το υπουργείο Δικαιοσύνης υποχρεούνται να αποστείλουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, τους ονομαστικούς καταλόγους των μελών τους (κατ' απόλυτη αλφαβητική σειρά), που κατά το νόμο διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι. Στους καταλόγους αυτούς δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Παράλληλα, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι πρέπει να αποστείλουν τις καταστάσεις των μελών αυτών κατά εφετειακή περιφέρεια με παράλληλα σημείωση του Πρωτοδικείου, όπου ασκούν καθήκοντα, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να αποστείλει ονομαστικούς καταλόγους: α) των υπαλλήλων της Κεντρικής του Υπηρεσίας, β) των επιμελητών ανηλίκων, γ) των άμισθων υποθηκοφυλάκων όλης της χώρας και δ) των έμμισθων υποθηκοφυλάκων όλης της χώρας, που κατά την εκλογική νομοθεσία έχουν δικαίωμα να διοριστούν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής.
Ήδη, στα δικαστήρια της χώρας, τους Δικηγορικούς Συλλόγους κ.λπ. έχουν διαβιβαστεί τα νέα έντυπα των αιτήσεων προτίμησης και εξαίρεσης που θα καταθέσουν οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι στους Συλλόγους τους, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους, ενώ επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι τα παλαιά έντυπα δεν ισχύουν.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος δεν θα παραλάβει μεμονωμένες αιτήσεις προτίμησης ή εξαίρεσης. Κατόπιν αυτών οι υπηρεσίες και οι Σύλλογοι πρέπει να συγκεντρώσουν τις αιτήσεις προτίμησης και εξαίρεσης, οι οποίες είναι απαραίτητο να διαβιβαστούν στον Αρειο Πάγο μέχρι την Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012. Οι αιτήσεις προτίμησης θα είναι σαφώς διαχωρισμένες από τις εξαίρεσης (σε ξεχωριστούς φακέλους).
Ακόμη, αναφέρεται στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου ότι κάθε υποψήφιος δικαστικός αντιπρόσωπος έχει δικαίωμα να υποβάλει μία και μόνο αίτηση, ενώ υποβολή περισσότερων αιτήσεων με ίδιο ή διαφορετικό περιεχόμενο ενέχει τον κίνδυνο αυτόματου αποκλεισμού του από οποιοδήποτε διορισμό.
Αιτήσεις προτίμησης για μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, για αναπληρωματικούς αντιπροσώπους και για συνυπηρέτηση δεν θα γίνουν δεκτές.
Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει τα μέλη του ότι όσοι δικηγόροι επιθυμούν να διορισθούν δικαστικοί αντιπρόσωποι ή να εξαιρεθούν πρέπει να υποβάλουν ειδικό έντυπο αίτησης μέχρι την 18η Απριλίου 2012 στο Σύλλογο (Ακαδημίας 60) και στο κτίριο 7 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Οι αιτήσεις προτίμησης ή εξαίρεσης των Αθηναίων δικηγόρων μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά, ενώ ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για: α) μονοεδρικές περιφέρειες (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδας και Σάμου), β) αναπληρωματικούς αντιπροσώπους και γ) συνυπηρετήσεις.
Επίσης, δεν θα ληφθούν υπόψη αιτήσεις προτίμησης που θα αναγράφουν: α) Συγκεκριμένα τμήματα, διαμερίσματα ή συνοικισμούς, β) περισσότερες από μία δημοτικές ενότητες, γ) περισσότερους από ένα Δήμο και δ) περισσότερες από μία εκλογική περιφέρεια.
Στους προς διορισμό δικηγόρους δεν περιλαμβάνονται: α) όσοι συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους, β) όσοι τελούν σε αναστολή και σε άδεια απουσίας στο εξωτερικό, γ) όσοι δεν έχουν υποβάλει ετήσια δήλωση του 2011, δ) όσοι εκτίουν πειθαρχική ποινή παύσης, ε) οι δικηγόροι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και στ) οι βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Ελεύθερη η προεκλογική προβολή μέχρι την προσεχή Τετάρτη...
Δεν υπάρχουν «κανόνες» για την προεκλογική περίοδο που μόλις ξεκίνησε ως προς την προβολή κομμάτων και υποψηφίων. Λόγω των αργιών του Πάσχα, η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 18 Απριλίου και μέχρι τότε, όλα επιτρέπονται...
Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών  συγκαλείται από τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση ενώ θα συμμετέχει και ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής.
Η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων τους όρους, τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα , όπως οι τηλεοπτικές εμφανίσει και περιορισμοί, το ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών, η εκλογική χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και οι αποτιμώμενες παροχές και διευκολύνσεις, που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες.
Κυρίαρχο θέμα, ο χρόνος προβολής των πολιτικών κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και τους φορείς παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών. Στη συνεδρίαση θα καθοριστούν οι περιορισμοί που θα τεθούν για τις εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων στα κρατικά ΜΜΕ


Πως θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες
Οι επερχόμενες εκλογές στις 6 Μαϊου θα γίνου με βάση τους καταλόγους του Φεβρουαρίου και έτσι θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους μόνο όσοι ετεροδημότες είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν υποβάλει αίτηση για μεταδημότευση.