Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Εδώ και 9 μήνες μπήκα μέσα στο καμίνι,στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά την κατάρρευση"

Απολογητικός, με λίγη δόση αυτοκριτικής, με αιχμές εναντίον του Γ.Παπανδρέου για τα 2 χρόνια διακυβέρνησης αλλά και με συναισθηματικές εξάρσεις", εμφανίστηκε στην διακαναλική συνέντευξη ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
 Απήθυνε και προσκλητήριο στην κεντροαριστερά, ενώ επιτέθηκε τόσο στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με σύνθημα την λέξη ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ η οποία υπήρχε στα δεξιά του και πουθενά την λέξη ΠΑΣΟΚ, ή τον γνωστό ήλιο, το σύμβολο του κόμματος από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε επι μια ώρα και 25 λεπτά το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

"Tην Κυριακή αρχίζουμε ανανεωμένοι συναισθηματικά και πολιτικά. Η επόμενη Κυριακή είναι η ευκαιρία μας να αρχίσουμε την πορεία μας. Εχουμε ένα μικρό διάστημα μέχρι τις εκλογές. Είναι η ευκαιρία να δείξουμε την ενότητα και την διάθεσή μας για ανανέωση. Πρέπει να γίνει ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο, άξιο της ιστορίας του και του δημοκρατικού του ρόλου", είπε ξεκινώντας ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς που οριοθετεί το πήχυ της συμμετοχής στην διαδικασία της Κυριακής, αλλά και αν θα δεχθεί πίσω στελέχη που διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είπε: "Δεν πρέπει να καβαλήσουμε τον πήχυ και το καλάμι. Δεν θα βάλουμε κανέναν πήχυ γιατί την απάντηση θα δώσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν κάποιοι. Η απάντηση θα δωθεί την Κυριακή και θα είναι μια καθαρή απάντηση που δεν θα δώσει περιθώριο για παρερμηνείες. Η πόρτα του ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτή για όσους νιώθουν ότι πρέπει να τη διαβούν. Είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι. Η πρόσκληση αφορά όλους όσοι νομίζουν ότι εδώ είναι το σπίτι τους. Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε σ' αυτή την πανστρατιά."

Ερωτηθείς γιατί γίνονται εκλογές αφού υπάρχει μόνο μια υποψηφιότητα είπε: "Θα ήταν ευχάριστο για μένα να υπήρχαν και άλλες υποψηφιότητες. Η κρίση έκανε πολλά στελέχη να συσπειρωθουν γύρω από το πρόσωπό μου. Η διαδικασία της εκλογής πρέπει να γίνει για να δείξει το ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει και πρέπει να κάνουμε μια άσκηση ετοιμότητας. Να δώσουμε ένα κίνητρο στα στελέχη μας."

Για τα επεισόδια που γίνονται και τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών, είπε ότι υπάρχει ένα όριο. "Ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι ένας ορατός κίνδυνος που τον βλέπουμε. Κόμματα που δηλώνουν προοδευτικά ενθαρρύνουν ή ανέχονται τέτοιου είδους φασίζουσες πρακτικές", είπε χαρακτηριστικά.

Για την οικονομία είπε ότι "Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να κάνουμε το χρέος βιώσιμο και την χώρα βιώσιμη. Το πως κινείται η κάθε επιχείρηση και πως δημιουργεί θέσεις εργασίας πως δίνει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια πως ανοίγουμε το παράθυρο ευκαιρίας για να δώσουμε προοπτική αύξησης. Γι αυτό χρειάζεται αλήθεια, αλήθεια αλήθεια".

Επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι "δεν πρέπει να δημιουργούμε μια φενάκη επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών. Πρέπει", είπε "να ανοίξουμε πόλεμο με το μέτωπο της υποκρισίας, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Εκεί στεγάζονται δυνάμεις αριστερές, προερχόμενες από τις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης, δυνάμεις της ακροδεξιάς."

Επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "Αυτό το μέτωπο είναι επικίνδυνο για τον πολίτη. Δεν είναι αριστερό, προοδευτικό και υπεύθυνο να φύγει η ελλαδα από το ευρω και να γυρίσει στην δραχμή."

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συενργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είπε: "Ο δικός μας στόχος είναι η νίκη στις εκλογές. Η πρώτη θέση. Να έχει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του τον καθοριστικό ρόλο και λόγο. Είδαμε την στάση διαφόρων κομμάτων πριν τις εκλογές. Την απάντηση θα την δώσει ο έλληνας πολίτης. Το ζήτημα τίθεται ενώπιον του ελληνικού λαού. Θα απαντήσουν οι πολίτες πως θέλουν να κυβερνηθεί ο τόπος. Δεν υπάρχουν ακυβέρνητες χώρες και πολιτείες. Είναι μόνο αυτές που παραπαίουν στην καταστροφή. Η δική μας πρόταση είναι ο λαός να επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να έχει το καθοριστικό ρόλο."

Όταν ρωτήθηκε αν τέθηκε ποτέ θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρω, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε εσωτερικές συζητήσεις του Γιούρογκρουπ. "Να σας απαντήσω εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτοί οι μήνες ήταν μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης. Εχω πει την αλήθεια και δεν έχω μεταφέρει όλη μου την αγωνία αυτών των μηνών. Θα έρθει η στιγμή που θα τα πούμε όλα αυτά στα απομνημονεύματά μας. Η χώρα έπρεπε να πείσει ότι η θέση της είναι μέσα στο ευρώ και το έκανε.Η κρίση δεν έληξε και έχουμε μπροστά μας πολλά και δύσκολα ζητήματα. Αλλά έχουμε άλλες προϋποθέσεις."

"Δεν περίμενα να γίνω υποψήφιος Προεδρος του ΠΑΣΟΚ στην βαθύτερη στιγμή της κρίσης για να πω την άποψή μου συνολικά", είπε όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να πει την αλήθεια. Και συνέχισε "Την άποψή μου την έλεγα παντα και σε υπουργικά συμβούλια και σε κομματικές συσκέψεις. Δεν επιλέγω ποτέ τον εύκολο δρόμο."

Εκανε και αυτοκριτική για όσα δεν έγιναν αλλά όχι ιδιαίτερα σκληρή λέγοντας: "Είχαμε μια αμφιθυμία ως κόμμα και κυβέρνηση ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτές ξεσπούσαν με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει", είπε "οι διαρθρωτικές αλλαγές να είναι η πρώτη εθνική προτεραιότητα."

"Η δανειακή σύμβαση, είναι μια αναγκαστική πράξη για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Και το Μνημόνιο, το νεο πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγκαία πράγματα για την χώρα. Πράγματα που έχουν ζητήσει και επιβάλλει οι εταίροι και δανειστές μας. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει γίνει μόνοχρωμη και συντηρητική. Δεν είναι το προϊόν της ψυχής μας", είπε ο κ. Βενιζέλος.

Όταν ρωτήθηκε γιατί λείπει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι "θα είναι πάντα μαζί μας είναι στοιχείο της φυσιογνωμίας και της ιστορίας του κινήματος, είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο ήλιος, είπε είναι πηγή ζωής δεν χρειάζεται να τον βάζουμε πάνω από κάθε λέξη."

"Η δημοκρατική παράταξη έχει παραδόσεις και συνέχεια. Είπα στην ομιλία μου ότι το σύνθημα της αλλαγής της δεκαετίας του 80 έχει μετατραπεί σε έναν φοβικό συντηρητισμό. Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα σύμβολα αλλα να δώσουμα αξία σε αυτά."

"Προτιμώ να κρύβω τα αισθήματα μου και να κάνω την δουλειά μου παρά να τα δείχνω και να τα εξοφλώ επικοινωνικά", είπε αφήνοντας αιχμές... Πρόσθεσε όμως:"Εδώ και 9 μήνες μπήκα μέσα στο καμίνι,στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά την κατάρρευση".

Επιτέθηκε εναντίον του Προέδρου της ΝΔ λέγοντας ότι: "Ο κ.Σαμαράς όταν ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα όταν είδε ότι όλα όσα έλεγε εναντίον του Μνημονίου ήταν αδιέξοδα, έκανε στροφή 180 μοιρών. Αυτό είναι ένα φαινόμενο ακατανόητα για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα".
newsit.gr