Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Φοβάμαι όλα αυτά που θα... ψηφίσουν για μένα

Τις πιο κρίσιμες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της ζει η Ελλάδα, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία που θα φέρει τον ελληνικό λαό αντιμέτωπο είτε με τα επαχθέστερα μέτρα είτε με μια χρεοκοπία, τις επιπτώσεις της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.   
Η κοινωνική οργή εντείνεται, καθώς ο κόσμος έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του και βλέπει το μέλλον να διαγράφεται, όχι απλώς αβέβαιο, αλλά σκοτεινό. Τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα έχουν δώσει και πάλι ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας και οι πολίτες αναμένεται να δώσουν το «παρών» με τον πλέον δυναμικό τρόπο στις πλατείες. Την ώρα που ο κόσμος «βράζει» και απαιτεί «όχι άλλα μέτρα», η Βουλή καλείται να πάρει μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους εκφώνησε χθες το βράδυ το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε επί μακρόν, για τις ολέθριες συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας, στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί αύριο το νέο οικονομικό πρόγραμμα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαδήμος, όσοι δημαγωγούν και υποστηρίζουν την χρεοκοπία, παίρνουν την ευθύνη για ανεξέλεγκτο κοινωνικό και οικονομικό χάος, έλλειψη στοιχειωδών λειτουργιών του κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία, ελλείψεις σε φάρμακα, πετρέλαιο και μηχανήματα.
Θα μπαίναμε σε δίνη παρατεταμένης εξαθλίωσης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το κοινωνικό κόστος που αναλαμβάνει ο ελληνικός λαός σε σχέση με τη χρεοκοπία είναι περιορισμένο.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός τόνισε αρκετές φορές στο διάγγελμά του, ότι δεν θα βγούμε από την κρίση χωρίς θυσίες. Παραδέχτηκε ότι και τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος είναι πολύ σκληρά, αλλά όπως είπε, είναι η μοναδική λύση, απέναντι στη «λύση» της εξαθλίωσης.
«Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να διορθώσουμε όσα κάναμε λάθος», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο αγώνας της γενιάς μας».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, εν μέσω μιας πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης κατατέθηκε  στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νέο μνημόνιο αφού πρώτα εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο. Όλα όμως θα κριθούν στην αυριανή ψηφοφορία…

Μετά την αποχώρηση Καρατζαφέρη από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τη δήλωση του ότι θα καταψηφίσει το νέο μνημόνιο, μετά τις παραιτήσεις υπουργών και τις δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα η αυριανή ψηφοφορία αποκτά δραματικά καθοριστικό χαρακτήρα.

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν οι Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της  ΝΔ. Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, χαρακτηρίζοντάς το «εθνική υπόθεση».

Ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην K.O. της ΝΔ, είπε ότι θα ζητήσει εκλογές μετά την ολοκλήρωση του PSI και κάλεσε τους βουλευτές του να επικυρώσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μέχρι στιγμής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Δ.Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), Χρύσα Αράπογλου (Β' Θεσσαλονίκης), Λ.Κατσέλη, Β.Παπανδρέου (Β'Αθήνας), καθώς η παραιτηθείσα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν και δεν θα ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης Αμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές κ.κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Μουσουρούλης.

Ο Λ. Παπαδήμος σε συμφωνία με τα δύο μεγάλα κόμματα προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ευελπιστώντας θα αποκαταστήσει την κυβερνητική συνοχή και κυρίως θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στην ΕΕ. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Λ. Παπαδήμο να προχωρά σε ένα μικτό κυβερνητικό σχήμα πολιτικών και τεχνοκρατών.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπ’ αυτές τις συνθήκες προετοιμάζει ανασχηματισμό, ενώ οι παραιτηθέντες υπουργοί θα αντικατασταθούν μέχρι τη Δευτέρα.

newsbeast.gr