Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η Ιστορία έχει χιούμορ

Γράφει η ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Είναι αλήθεια ότι η Ιστορία έχει εξελιχθεί διαχρονικά στο πιο… ατίθασο θηλυκό της διαδρομής της ανθρωπότητας. Ελάχιστοι κατάφεραν να την καταλάβουν, πολύ περισσότερο να την κατανοήσουν. Όλοι ωστόσο αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν ότι διαθέτει αίσθηση του χιούμορ. Και μάλιστα, προχωρημένη.
Σήμερα, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου του 2012, η Ελλάδα φλερτάρει με τη χρεοκοπία. Και πρόκειται φυσικά για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, στη διαμόρφωση του κοινωνικού dna της οποίας συνέβαλαν ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, και ένας πολιτικός ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Μπορεί ο Κώστας Σημίτης να έβαλε τις δικές του πινελιές στην ιδεολογική φυσιογνωμία του Κινήματος που έκανε την 3η του Σεπτέμβρη… τραγούδι, μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να έφερε μια αύρα κοσμοπολίτη, σε έναν παρηκμασμένο κομματικό μηχανισμό, το ΠΑΣΟΚ ωστόσο παραμένει το δημιούργημα του Ανδρέα.
Όπως και η μεταπολιτευτική Ελλάδα, με τις στρεβλώσεις και τις υστερήσεις της, τις ανορθογραφίες και τις παθογένειές της, η Ελλάδα που… ζούσε στα σύννεφα, μια χώρα ζωντανή ωδή στο δήθεν, το πρόσκαιρο, το μη αληθές, είναι η Ελλάδα του Ανδρέα.
Αυτή η χώρα δοκιμάζεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Και, για να αποδειχθεί πόσο προχωρημένο χιούμορ έχει η Ιστορία, σήμερα είναι… τα γενέθλια του ανθρώπου που ως πολιτικός ηγέτης, και μάλιστα λαοπρόβλητος, άνοιξε το δρόμο προς την καταστροφή.
Η Ελλάδα συγκλονίζεται συθέμελα, την ημέρα των γενεθλίων του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1919, που ακούστηκε για πρώτη φορά στη Χίο το κλάμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Από τη χροιά του οποίου, όλοι κατάλαβαν τι θα επακολουθούσε…

statesmen.gr