Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ξύλο, μολότοφ, χημικά και αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Κέντρο της Αθήνας - Υπάρχουν και τραυματίες

Ένταση επικρατεί εδώ και αρκετή ώρα στην πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή.
Ομάδα κουκουλοφόρων, που συμμετέχει στη διαδήλωση, σύμφωνα με την αστυνομία στις 5:40 έκαναν αρχικά επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες στη συνέχεια, πέντε λεπτά αργότερα, άλλοι ομάδα επιτέθηκε με βροχή από βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Έκαναν επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην γωνία Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρήψη χημικών και χειροβομβίδες κρότους λάμψης. Αυτή την ώρα τα επεισόδια είναι σε εξέλιξη με πετροπόλεμο και επιθέσεις εκατέρωθεν. Σύμφωνα με πληροφορίες ενας αστυνομικός των ΜΑΤ , έχει τραυματισθεί στο πρόσωπο από φωτοβολίδα. Από τους πολλούς καπνούς, τα χημικά και τις βόμβες μολότοφ, σε κάποια στιγμή το κτίριο της Βουλής διακρίνονταν με δυσκολία.
Τα επεισόδια προκάλεσαν περίπου εκατό άτομα, τα οποία είχαν καλυμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορούσαν κράνη μοτοσικλετών.
Οι πρωταγωνιστές εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ έχουν βάλει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
Η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει γίνει αποπνικτική από τα χημικά, τους καπνούς και τις φωτιές, ενώ πολλά σημεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος θυμίζουν πεδίο μάχης.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν ο κόσμος που πήγε να διαδηλώσει ειρηνικά να αποχωρήσει και αναζητήσει καταφύγιο σε διάφορα στενά.
Οι κουκουλοφόροι από τις 6.30 το βράδυ και μετά, μετάφεραν τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στους δρόμους όπως η Καραγιώργη Σερβίας, η Ερμού, και η Μητροπόλεως.
Όσοι ώρα διαρκούσαν τα επεισόδια, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν αρκετές χιλιάδες, παρέμεινε στο δρόμο και δεν μπορούσε, λόγω των επεισοδίων από τους κουκουλοφόρου στην πλατεία Συντάγματος, να προχωρήσει για να διαδηλώσει.
Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ογκώδη συγκέντρωση στην πλατεία της Ομόνοιας, αλλά η πορεία προς το Σύνταγμα άρχισε μετά τις 6.30 το βράδυ, λόγω των επεισοδίων που ήταν σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ο Μ. Γλέζος
Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε πριν από λίγο στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας. Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας "δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος".
Διαμαρτυρία του Π. Λαφαζάνη, για τη ρίψη χημικών σε διαδηλωτές
Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών>>, αξίωσε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ.Λαφαζάνης κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές εναντίον του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χημικά της Αστυνομίας - και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως <<προσπαθεί να κερδοσκοπίσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος. <<
Η κερδοσκοπία δεν γίνεται απ' την κυβέρνηση. Δυστυχώς, ακόμα και στην οριακή αυτή στιγμή, διάφοροι εκτός αιθούσης θεωρούν πως πρέπει να συνεχίσουν τις συνήθειες του παρελθόντος και φοβούμαι και πως εντός αιθούσης δεν είναι πολλές συμπεριφορές οι πλέον πρέπουσες, συν τοις άλλοις και με την μονομερή κατανομή ευθυνών>> απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. <<Θα παρακαλούσα, λίγο περισσότερη ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται εδώ μετάγγιση όσων γίνονται έξω στην αίθουσα>> συμπλήρωσε. <<
Κανείς δεν είναι ευτυχής που γίνονται επεισόδια. Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα: Υπάρχουν και κουκουλοφόροι που πετάνε μολότωφ και δεν ταιριάζει σε μια ειρηνική διαδήλωση σαν αυτή>> παρενέβη ο Χρήστος Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. <<Αν από κάποιον κινδυνεύουν οι άνθρωποι που είπε, κινδυνεύουν απ' αυτούς. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και τις αντιδράσεις - και θα πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι αυτό>>. <<
Οι κουκουλοφόροι και οι κάθε λογής προβοκατόρικοι μηχανισμοί, παίζουν πινγκ πονγκ με τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να κτυπήσουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος>> ανέφερε αργότερα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος.
Αποχώρηση - τεστ συνοχής εξετάζει ο ΛΑΟΣ
Στην απόφαση για αποχώρηση από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των θεσμικών εκπροσώπων του, προσανατολίζεται ο ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του ΛΑΟΣ είναι αφού ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους ο εισηγητής του κόμματος και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, να πάρει το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης να αιτιολογήσει την άρνησή του στη δανειακή σύμβαση και να καλέσει την κοινοβουλευτική του ομάδα σε αποχώρηση: Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι όποιος βουλευτής δεν ακολουθήσει «εννοείται ότι θα διαγραφεί».